Piyasalar yara sarıyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar yara sarıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 09:53

Dün uluslararası borsaların ve içerideki moral bozukluğunun vurduğu piyasalar bugün yara sarıyor.

Haberin Devamı

Dışarıda havanın düzelmeye başladığı izlenirken, benzer etkiler içeride de hissediliyor.

TEKNOLOJÄ° HÄ°SSELERÄ° BORSALARI RAHATLATTI

Cuma kapanışta ABD'de ve dün Asya ile Avrupa'da görülen satış baskısı bugün ortadan kalkmışa benziyor. ABD'de dev finans kurumlarının açıkladığı düşük kar rakamlarından rahatsız olan ve 'ekonomik resesyon' tedirginliği yaşayan piyasalar dün teknoloji şirketlerinin olumlu kar rakamları ile nefes aldı.

Dünyanın en büyük teknoloji ÅŸirketlerinden Apple'ın karını yüzde 67 artırması ve analist tahminlerinin üzerine çıkması, olumlu bir dalga yarattı. Apple hisseleri yüzde 7 deÄŸer kazanırken, bu etki diÄŸer teknoloji hisselerine de yayıldı. ABD'de teknoloji ÅŸirketlerinin hisselerinin iÅŸlem gördüğü Nasdaq BileÅŸik endeksi yüzde 1.06 yükseldi. Dow Jones'taki deÄŸer artışı ise yüzde 0.33 olarak kaydedildi. Nasdaq günü 2 bin 753 puandan, Dow Jones da 13 bin 567 puandan noktaladı.Â
  Â
ABD'deki olumlu kapanışlar Asya borsalarına da yansıdı. Dün son iki ayın en büyük düşüşünü gerçekleştiren borsalar, bugün yükselişe geçti. Yükselişte ABD'deki olumlu havanın yanında China Mobile'ın yüksek kar rakamı ve Asya'nın finans devi Citic Securities'ın Bear Stearns'den hisse alacağını doğrulaması etkili oldu.

Haberin Devamı

Morgan Stanley Asya-Pasifik Endeksi yüzde 1.2, Japon Nikkei endeksi de yüzde 0.2 değer kazandı. Bölgenin en yüksek kazancı ise yüzde 3.3 ile Hindistan Borsası'nda görüldü.

Ä°MKB'DE ALIMLAR GELÄ°YOR

İMKB'de de dışarıya paralel olumlı bir seyir izleniyor. Dün bir ara değer kaybının yüzde 5'e dayandığı borsada bugün alımlar geliyor. Borsadaki olumlu hava endeksin güne yüzde 1.4 artışla 54 bin 700 puandan başlamasını sağladı.

Yapı Kredi Yatırım analisti Hüseyin Taş, yurtdışındaki toparlanma ile birlikte endekste 55 binlere doğru bir toparlanma olabileceğini, ancak bu seviyelerden kar satışlarının gelebileceğini kaydetti. Taş, "dünkü sert satışın ardından gelecek tepkinin gücü, borsanın önümüzdeki dönemdeki hareketi konusunda belirleyici olacaktır" diye konuştu.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Direktörü Gökhan Uskuay, "yurtdışı piyasalarda yaşanan artı kapanışlar İMKB'de dün gün içinde başlayan tepki hareketinin 55.130-55.300 seviyesine kadar devam etmesini sağlayabilir" dedi. Uskuay, 55 bin 130 direncinin kırılamadığı noktada 53 bin 300 ve 52 bin desteklerine gerileme riski doğbileceğine dikkat çekti. Uskuay, "55 bin 130 direncini kırarsak ise düzeltmenin hızlı gerçekleştiğini bittiğini ve piyasaların yataya geçmeden yükselişine devam edebileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

DOLARIN ATEŞİ DÜŞTÜ

Dolarda dün yükselen ateş bugün yeniden düştü. Doların yüzde 3'lük priminin önemli bir bölümünü bıraktığı izlenirken, bankalararası piyasada  dün 1.2385/1.2405 YTL'den kapanan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları sabah saatlerinde 1.2180/1.2210 YTL'den açıldı. Dolar şu sıralar serbest piyasada 1.2150 seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, Kuzey Irak'a askeri bir operasyondan önce diplomatik yolların kullanılacağı beklentisini artırmasıyla tedirginliğin hafiflediğini belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!