Terör örgütüne yardım sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Terör örgütüne yardım sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2007 02:00

YİMPAŞ yöneticileri hakkında "Kara para aklamak ve çete kurarak halkı dolandırmak" suçlamasıyla dava açılan İsviçre’de şimdi de Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar ve arkadaşlarının terör örgütlerine yardım edip etmediği araştırılıyor. Hazırlanan raporda Yimpaş’ın kasasına giren 125 milyon İsviçre Frangı’nın 18 milyonunun akıbeti belirlenemeyince soruşturma başlatıldı.

YİMPAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar ile aralarında Dieter Kraus, İsmail Can, Hüseyin Özbek, Abdurrahman Çiğdem’in de bulunduğu Yimpaş Group AG yöneticileri hakkında "Kara para aklamak ve çete halinde dolandırıcılık" suçlamasıyla dava açan İsviçre, şimdi de Uyar ve arkadaşlarının terör örgütlerine mali destek verip vermediklerini araştırıyor.

90 KLASÖRLÜK DOSYA HAZIRLANDI: Yimpaş’ın İsviçre’deki kuruluşu olan Yimpaş Group AG 1999 yılında, 100 bin İsviçre frangı sermaye ile kuruldu. 2000 yılında sermayesini 125 milyon İsviçre Frangı’na çıkarırken, hiç banka kullanılmadan bu paraların İsviçre’ye gelmesi savcılığı harekete geçirdi. Basel savcılığı 22 Ocak 2001 şirket hakkında soruşturma başlattı. Basel Savcılığı, soruşturmayı bir yıl sonra Federal Savcılığa aktardı. Federal Savcılık, 4 yıl süren araştırma sonucu 90 klasörden oluşan bir dava dosyası hazırladı. İsviçre Federal Asayiş Polisi Terör ve Terör Finansmanı Birimi, Yimpaş’ın hesaplarını inceleyen 13 sayfalık bir rapor da Yimpaş davasına dahil edildi.

18 MİLYON FRANKIN AKIBETİ: Hürriyet’in de ele geçirdiği bu rapora göre, şirket kasasına giren 125 milyon İsviçre Frangı’nın yaklaşık 57 milyonu, Yimpaş’ın Romanya, İran, Kazakistan, ABD, Dubai, Avusturya, Belçika, İngiltere, Fransa ve Kırgızistan’da kurduğu şirketlere aktarıldı. Raporda ayrıca 67 milyon İsviçre Frangı’nın da, faiz karşılığında kendine bağlı Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa ve Avusturya’daki şirketlere borç olarak verildiği belgelendi. Buna karşılık yaklaşık 18 milyon İsviçre Frangı’nın nerede olduğu belirlenemedi. Polis, bu paranın terör örgütlerine kaydırılmış olabileceği ihtimaline karşın harekete geçti. Soruşturmanın sürdüğü belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE Mİ AKTARILDI: Almanya’da holding mağdurları tarafından kurulan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği’nin avukatı Ünal Taşhan da, İsviçre’ye giderek dosyaları inceledi. İsviçre Federal Savlığı’nın 90 klasörden oluşan bu soruşturma dosyası hazırladığını belirtti. Taşhan, "Raporda şirketin bütün mali ayrıntıları ortaya konulmuş. Ancak 17 milyon 921 bin İsviçre Frangı’nın akıbeti belli değil. İsviçreli makamlar bu paranın nereye gittiğini araştırıyor. Terör birimi de işin içinde. Bu birim Yimpaş’ın terör örgütlerine para yardımı yapıp yapmadığını araştırıyor" dedi.

’HARAM’ DEDİ, FAİZ ALDI: Avukat Taşhan, ele geçirilen belgeyle "Faiz haramdır" propagandasıyla, yüksek kár payı vaadiyle gurbetçilerden para toplayan Yimpaş’ın topladığı paraları kendine bağlı şirketlere faiz karşılığında borç vermiş olduğunun ortaya çıkarıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!