71 maddelik teklif Meclis'e sunuldu

Güncelleme Tarihi:

71 maddelik teklif Meclise sunuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2018 15:45

Ak Parti'nin TBMM'ye sunduğu 71 maddelik torba kanun teklifiyle imalat sanayi yatırımları, işsizlik ödeneği ve kira artış yönteminin belirlenmesi gibi çeşitli alanlarda ekonomiyle ilgili düzenlemeleri yapılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

AK Parti milletvekillerinin bugün TBMM'ye sunduğu kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik içeren teklif, ilk olarak Plan Bütçe Komisyonu'nda ardından da Genel Kurul'da ele alınacak.

Teklifle ithalatta olduğu gibi yurt içinde yabancı paraya dayalı olarak yapılan teslim ve hizmetlerde bedelin tamamen veya kısmen sonradan tahsil edildiği durumlarda, kur farklarının da matraha dahil olduğu madde metnine yazılacak.

Böylelikle uygulamada meydana gelen tereddütlerin giderilmesi amaçlanıyor. Sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak ve bu piyasalardaki ürünleri çeşitlendirmek için varlık finansmanı fonlarının sermaye piyasalarındaki işlemleri nedeniyle lehe aldıkları paralar BSMV'den istisna tutulacak. Bu düzenleme ile söz konusu fonların sermaye piyasası araçlarına sahip olmaları veya sermaye piyasasında yaptıkları işlemler nedeniyle elde ettikleri gelirlerle, sermaye piyasası araçlarının devri dolayısıyla elde ettikleri gelirlerin BSMV'den istisna olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

İMALAT SANAYİ YATIRIMLARI
İmalat sanayi yatırımları üzerindeki KDV'den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla bu yatırımlar nedeniyle 2018 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV'nin iade edilmesi uygulaması 2019'da da sürdürülecek.
Bu arada imalat sanayi yatırımları için sağlanan teşviklerin 2019'a kadar uzatılması öngörülürken, Cumhurbaşkanı'na uygulamanın sürelerini beş yıla kadar uzatma yetkisi de veriliyor.
Sözleşmelerin imalat girdilerinde meydana gelen beklenmeyen fiyat artışları dolayısıyla projelerde hizmet aksamaması için yüklenicilere idare onayına bağlı fesih ve devir hakkı da getirilecek.
Teklifle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iç ve dış piyasalarda farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilme imkanı da sağlanıyor.

FİNANSAL İSTİKRAR VE KALKINMA KOMİTESİ
Bu arada uluslararası iyi uygulamalar dikkate alınarak Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak.

Maddenin gerekçesinde finansal sistemin ekonomik büyümeyi sağlıklı şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için sistemik risklerin yönetilmesi, finansal düzenlemelerde ve uygulamalarda uyumun sağlanması, reel sektör ile koordinasyonun artırılması yönünde işbirliğinin tesis edilmesi ve bu kapsamda ihtiyaç duyulan verilerin merkezi şekilde toplanması için gerekli faaliyetlerin yürütülmesinin hedeflendiği bildirildi.
Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesine üye kurum ve kuruluşlarla komitenin çalışma usul ve esasları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yönetmelikle belirlenecek.

Haberin Devamı

Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Komite tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

KİRA BEDELİNDE TÜFE
Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması ve finansman sağlaması için İl Bank'a yetki verilen teklif kapsamında kira bedelinin belirlenmesinde TÜFE, artış oranı olarak belirlenecek.

DASK'ın teknik işleticilik görevinin gerekmesi durumunda münhasıran bu amaçla kurulacak bir anonim şirket üzerinden bu görevin yürütülmesi öngörülüyor.
Yaşlılık, malullük veya ölüm aylığı almakta olan emeklilere ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için alt sınırın 1,000 TL olarak belirlendiği teklifle, işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanarak devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılacak. Bu kapsamda, "son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma" şartı, "hizmet akdine tabi" olarak değiştirilecek.

Haberin Devamı

Teklif çerçevesinde Türkiye'deki sigortacılık sektöründe yaşanan teminat sorunlarına daha etkin ve proaktif bir biçimde çözüm getirilmesi hedefiyle Türk Reasürans A.Ş. kurulacak.

KİT'ler birbirine borç verirken yıllık yatırım ve finansman programını gözeterek Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen usule göre hareket ederken, devlet üniversitelerinin diş hekimliği fakültelerinde 31 Ekim itibarıyla ödenmemiş ilaç ve tıbbi malzeme alımlarına dair borçlar belirli şartlarla Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden aktarılacak kaynakla ödenecek.

HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ
Teklife göre hayvancılığın desteklenmesi amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve üreticilerden satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan pay kaldırılacak.

Haberin Devamı

Tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlara dair istisna 2023 sonuna kadar uzatılırken, şalgam suyu ile bebek ve devam sütü sayılan içecekler ÖTV'den muaf tutulacak.

KONUT HESABINDA DÜZENLEMELER
Teklifle konut hesabının daha etkin hale getirilmesi için yapılan değişiklikle sistem Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülecek.
Konut yardımları için belirlenen devlet katkısı 20,000 TL'den 25,000 TL'ye çıkarılıyor.

Bu arada belediyelerce gerçekleştirilmesinde fayda görülen yatırım projelerinin desteklenmesi için strateji ve bütçe başkanlığı bütçesine belediyelere yardım ödeneği konulacak.

Teklifin yasalaşmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli tüm memurlar dana önce kurulmuş olan Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın ortağı olacak.

Haberin Devamı

Öte yandan çeşitli ülkelerdeki Türk temsilciliklerine yapılan vize başvurularının daha çabuk sonuçlandırılması ve oluşan uzun kuyrukların ve bunun yarattığı güvenlik sorunlarının önlenmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı'nca belirlenecek ülkelerde vize başvurularında aracı hizmet alınmasına imkan tanınacak.

 

BAKMADAN GEÇME!