70 milyarderle ‘gelin’i aldı

Güncelleme Tarihi:

70 milyarderle ‘gelin’i aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2013 00:59

Katarlı Commercial Bank, ABank’ı devralmaya özel müşterilerini de getirdi.

Haberin Devamı

Katarlı Commercial Bank’ın sahibi, ABank’ı devralmasıyla ilgili kutlamalara 70 milyarder müşterisiyle birlikte geldi. Özel jetlerle gelen Katarlı milyarderlere İstanbul’da Türk iş dünyasıyla da bir araya gelebilecekleri çok özel bir haftalık program hazırlandı.

TÜRKİYE’de Abu Dabi’li enerji şirketi Taqa’nın 12 milyar dolarlık Afşin-Elbistan kömür santralı projesini iptal etmesinin etkileri sürerken, Alternatif Bank’ı (ABank) satın alan Commercial Bank of Qatar (CBQ) bankayı çok özel müşterileriyle birlikte devaralmaya geldi. Servetleri milyar dolarları aşan 70 özel müşterisi için İstanbul’da bir haftalık program da hazırlayan CBQ’nun bu milyarder çıkarması, ‘gelin alır gibi banka almaya geldiler’ yorumlarına yol açtı. ABank’ın yüzde 70 hissesini Anadolu Grubu’ndan geçen mart ayında 830 milyon TL’ye alan CBQ’nun önceki akşam Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen gala gecesinde, CBQ’nun Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Khalifa al Attiyah’ın özel isteği ile katılımcılar Mehter Marşı ile karşılandı. CBQ’nun çok özel müşterileri dün akşam da boğaz turu eşliğinde, Türk işadamlarıyla bir araya gelerek, Türkiye’de yatırım fırsatlarını görüştü.

MEHTER MARŞI İLE KARŞILAMA

Aralarında Katar Emiri Al Thani Ailesin’den de 5 temsilcinin ve geçtiğimiz yıl Türkiye’deki Pizza Hut ve KFC operasyonlarını Süzer Grubu’na satan Katar’ın en büyük gruplarından Almana Grubu’nun Başkanı Omar Almana’nın iki oğlunun da yer aldığı 70 milyardere İstanbul’da bir haftalık özel program hazırlandığı öğrenildi. ABank’ın yeni sahibi CBQ’nun Başkanı Abdullah Bin Khalifa al Attiyah’ın detayları ile bizzat ilgilendiği devralma kutlamaları için, Katarlı milyarderler özel jetlerle İstanbul’a geldi. QBC’nin davet gönderdiği özel müşterilerinden yoğun bir katılım isteği gelince, banka özel jetler kiralamak durumunda kalmış. Hatta müşterilerinin Türkiye’de yatırım fırsatlarını da değerlendirmek istediklerini söylemeleri üzerine, program bir haftaya kadar uzatılmış.

JETLERİN BİRİ İNDİ BİRİ KALKTI

CBQ’nun CEO’su Andrew Stevens, devralma kutlamaları için belli büyüklükteki müşterilerine davet gönderdiklerini belirterek, “Davet gidenlerin çoğunluğu katılmak istediklerini söyleyince, özel jetler kiralamak zorunda kaldık. Misafirlerimizi taşıyan jetlerin biri indi, biri kalktı. Sonunda 10’u Avrupa’dan, 60’ı da Katar’dan olmak üzere 70 özel müşterimiz bizi yalnız bırakmadı” dedi. CBQ’nun Katarlı müşterilerinin Türkiye’de yatırım olanaklarıyla ilgili soruları üzerine bu kez İstanbul programını bir haftaya uzattıklarını söyleyen Stevens, “Türkiye pazarına girişimiz, müşterilerimiz için de yeni bir yatırım kapısı araladı. Aralarında Türkiye’de yatırım yapmak isteyenler var. Önümüzdeki dönemde bu temasların sonuçlarını daha iyi göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’ye yönelik merak ve yatırım hevesi var

Haberin Devamı

CBQ’nun Katar dışında Abu Dabi, Mısır ve Umman’da da bankalarının bulunduğunu hatırlatan Andrew Stevens, Katar’dan gelen müşterilerinin profili ile ilgili şu bilgileri verdi: “Tam olarak toplam servetlerinin ne kadar olduğunu söylemek zor. Aralarında dünyanın en zenginleri listesinde yer alan isimler de var. Ancak hepsi son derece mütevazı. Servetlerinin büyüklüğüyle ilgili konuşmayı pek tercih etmezler. Söyleyebileceğmi tek şey, Türkiye pazarını merak ediyorlar, yatırıma hevesliler.”

Ortaklığımız uzun sürecek

ANADOLU Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, “Katarlı ortaklarımız Türkiye pazarına girmekten ne kadar memnun olduklarını ve Türkiye pazarının kendileri için ne kadar önemli olduğunu göstermek için en büyük müşterileriyle birlikte geldiler. Biz de çok şaşırdık, özel bir uçak kiralamışlar. Türkiye pazarıyla çok ilgililer, bu tabi bizim için güzel haber” dedi. Özilhan, Katarlı ortaklarının Anadolu Grubu’nun bankada hissedar olarak kalmasını istediklerini hatırlatarak, ellerindeki yüzde 25 hisseyi satmak konusunda, “Şu anda böyle bir plan yok. Daha uzun süre ortaklığımız sürecek gibi duruyor” diye konuştu. CBQBaşkanı Abdullah Bin Khalifa al Attiyah da gala gecesindeki konuşmasında, “Uzun zamandır Türkiye pazarına girmek istiyorduk. Bu anlamda yaptığımız çalışmalar kapsamında grubumuza ve hedeflerimize son derece uygun ABank’ı almış olmaktan son derece mutluyuz. ABank ile gelecekte daha hızlı büyüyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!