7 yıldızlı otel yoktur

Güncelleme Tarihi:

7 yıldızlı otel yoktur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 14:57

Son günlerde basında sık olarak yer alan ‘7 yıldızlı otel’ ifadelerine yönelik, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından bir açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

TUROB Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada; “Dünyanın hiçbir yerinde, ‘7 yıldızlı otel’ diye bir standart yoktur” denildi.
 
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Konaklama tesislerinde sınıflandırma 1 yıldız ile 5 yıldız arasında yapılmakta olup, bunların dışında 4 yıldızlı- 5 yıldızlı Tatil Köyü, Özel Tesis ve Butik otel tanımlamaları bulunmaktadır. Her bir yıldız için zorunlu asgari nitelikler belirlemiştir. Bu niteliklerin üzerinde, yatırım yapmak veya yapmamak yatırımcının kendi tercihidir. Ancak, Yönetmelik ile belirlenmiş asgari standartların üzerinde yapılacak yatırımlar, işletmeciye  tesisi mevzuatta olmayan bir sınıf ile tanıtım hakkı veremez.

Bakanlıktan belgeli olmayan, kısaca “Belediye Belgeli” olarak tanımlanan konaklama tesisleri de, “İşyeri  Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda, ilgili Belediyelerce 1. Sınıf, 2. Sınıf, 3. Sınıf  olarak tanımlanarak belgelendirilmektedir.
Görüldüğü üzere “7 yıldız” tanımlaması ve sınıflandırması mevzuatımızda bulunmamaktadır."
 
Dünyada da yok
 
Dünya genelinde otel standartlarının, Ülkemizde olduğu gibi 5 yıldıza kadar olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Dünyada da, 7 yıldız diye bir uygulama mevcut değildir. Yıldızlar, sadece 5 yıldıza kadardır. Ancak, bazen x bir otelin daha yüksek hizmet verdiğinin ifade edilebilmesi noktasında, bazı ülkelerde ‘1 Yıldız Superior’, ‘2 Yıldız Superior’ veya ‘5 Yıldız Superior’ gibi tanımlamalar olabiliyor. Dubai’de ise, nitelikleri ifade etme noktasında, ‘5 yıldız Gold’ ve ‘5 yıldız Platinum’ gibi tanımlamalar yapılabiliyor" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!