Piyasalarda yüksek ateş sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda yüksek ateş sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 10:24

Yurtdışı piyasalardaki kayıpların sürmesi, İMKB'yi vurmaya devam ediyor. Dün yaşanan sert gerilemenin ardından endeks bugüne de düşüşle başlarken, dolar ve faiz tarafında ise yukarı bir hareket izleniyor.

 
İMKB seansın ilk yarısında yüzde 3'ye yakın bir kayıpla 51 bin-51 bin 200 bandında, dolar da 1.3120-1.3140 bandında hareket eti. Son bir saatte ise piyasalar biraz toparlanma eğilimine girdi. Borsa ilk seansı yüzde 1.35 kayıpla 51 bin 803, dolar ise 1.2955'den tamamladı. 
 
ABD'de kredi pazarına ilişkin yaşanan tedirginlik tüm global piyasaları esir aldı. Türkiye piyasalarında da seçim sonrası yaşanan olumlu hava dağılırken, endeks seçim öncesi seviyelerine geriledi. Borsalardaki hareketi değerlendiren uzmanlar, ABD kaynaklı tedirginlikler nedeniyle dünyada bir riskten kaçınma eğiliminin oluştuğuna işaret ediyor. Yatırımcıların devlet tahvillerine yöneldiğini ve hisse sattığını kaydeden uzmanlar, bunun sonucunda da borsalarda sert düşüşler yaşandığını belirtiyor.
 
/images/100/0x0/55eafcccf018fbb8f8a3a2ae
Yurtdışındaki dalgadan Türkiye de payına düşeni alıyor. Tek parti hükümetine yönelik beklentiler geride kalırken, tüm yatırımcılar artık dünya piyasalarını takip ediyor. Özellikle bugün öğleden sonra ABD'den gelecek olan büyüme rakamları piyasaları yakından ilgilendiriyor. ABD'de büyümenin yüzde 3.2’lik beklentisinin altında kalması durumunda piyasadaki tedirginlik artabilir.
 
İçeride cumhurbaşkanlığın seçim sürecine yönelik belirsizlik de devam ediyor. Her ne kadar seçimin uzlaşma ile yapılacağı yönünde mesajlar gelse de yatırımcılar bu konuda fazla risk almayı tercih etmiyor. 
 
BUNDAN SONRA NE OLUR?
 
Uzmanlar, bu sorunun cevabı için yurtdışını adres gösteriyor. Yaşanan hareketin global bir dalga olduğunu kaydeden uzmanlar, İMKB'nin kendi iç beklentilerinin bu dalganın içinde kaybolduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle İMKB'deki hareketin yönünü de yurtdışı piyasalar belirleyecek. Ancak uzmanlar, genel olarak uluslararası piyasalardaki hareketin çok daha fazla derinleşmesini beklemiyor. Piyasada ağır basan düşünce, yaşanan hareketin bir düzeltme olduğu yönünde. ABD'den gelecek rakamların beklentilere uygun çıkmasıyla borsaların tekrar yukarı dönebileceği belirtiliyor.
 
Global Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı, borsada 50 bin 300 desteğine dikkat çekti. Endeksin bu seviyede tutunmasını beklediğini kaydeden Odabaşı, "ben düşüş hareketinin bitme olasılığını yüksek görüyorum" diye konuştu.
 
HSBC Portföy Baş Ekonomisti Murat Ülgen ise global anlamda şu anda riskten ciddi anlamda kaçınma döneminde bulunulduğuna işaret ediyor. Ülgen, "Türkiye de bundan nasibini alıyor, burada çok yüksek pozisyonlar var, bunların bir miktarı çözülüyor” değerlendirmesi yaptı.
 
Meksa Yatırım'ın raporunda da "İMKB'nin beklentileri bitmiş ve zaten kar realizasyonuna aç olan bir durumda global satış dalgasına yakalanmış olmasını dezavantaj olarak niteliyoruz" ifadesi kullanıldı. Raporda, 51 bin 500'ün önemli olduğu ve endeksin bu seviyenin altında kalması durumunda 49 bin 500'e kadar gerileyebileceğine dikkat çekildi.
 
DOLAR YÜKSELİYOR
 
Dolarda tek parti hükümeti ile birlikte yaşanan gerileme artık tamamen yokoldu. Dün yüzde 3'ün üzerinde değer kazanan dolar, bugün de benzer bir performans sergiliyor. Dolar kuru hızlı bir hareketle 1.30 YTL'yi aşarken, sabah saatlerinde 1.3125 YTL seviyesinden el değiştirdi. Daha sonra dolarda bir miktar satış eğlimi görüldü ve kur 1.30 YTL'nin hemen altında dengelendi. Son iki günde yaşanan mini devalüasyonun esas nedeninin yurtdışındaki hareket olduğunu vurgulayan uzmanlar, bir anlamda ihracatçının Merkez Bankası'ndan istediğinin global piyasalar tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor. 
 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!