Global dalga piyasaları vurdu

Güncelleme Tarihi:

Global dalga piyasaları vurdu
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 16:57

Piyasalarda son dönemde görülen olumlu seyir bugün yerini sert bir satış dalgasına bıraktı.

Haberin Devamı

İMKB Ulusal 100 Endeksi son ayların en büyük günlük düşüşlerinden birini gerçekleştirirken, yüzde 4.2 değer kaybetti. Borsa günü 52 bin 512 puandan tamamladı, dolar ise yüzde 3.6 artarak 1.2850 YTL'ye çıktı.

Borsadaki düşüş esas olarak yurtdışındaki satış baskısından kaynaklanıyor. Yurtdışındaki bozulmanın temel nedeni de olarak da ABD mortgage tahvillerine yönelik yaşanan endişeler ve kredi pazarına yönelik tedirginlikler gösteriliyor. ABD'de açıklanan konut verilerinin beklenenden düşük gelmesi ve mortgage tahvillerindeki gerileme, piyasaları tedirgin ediyor. Ayrıca ABD konut piyasasına yönelik olarak ABD Amro'nun yan kuruluşunun iki fonu kapattığına yönelik haberler de düşüşü derinleştirdi. Ekonomisi kredilere bağlı olan ABD'de olası bir bozulmanın zincirleme olarak diğer piyasaları da etkileyeceği beklentisi, yatırımcıları satışa götürüyor. Yatırımcılar hisse senedi satarken,

/images/100/0x0/55eabf39f018fbb8f8941b35
portföylerindeki tahvillerin ağırlığını artırıyor.Â

Haberin Devamı

BORSA ALDIÄžINI GERÄ° VERÄ°YOR

İMKB'nin yüzde 4'ün üzerinde değer kaybettiği günün sonunda Avrupa borsalarındaki kayıplar ise yüzde 1-2 arasında değişti. İMKB'deki düşüşün hızlı olmasını değerlendiren uzmnlar, önceki haftalarda yaşanan sert ralliye dikkat çekiyor. Seçime yönelik beklentilerle arka arkaya rekor kıran borsa, şimdi de aynı şekilde aldıklarını geri veriyor.
 
Borsadaki düşüşte içeride siyasi risklere ilişkin beklentilerin de etkili olduğu görülüyor. Özellikle cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yatırımcıların biraz daha 'bekle-gör' havasına girebileceğini kaydeden uzmanlar, siyasi alandaki gelişmelerin yakından izleneceği belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşı sağlanacağına yönelik işaretler kuvvetlenirse, İMKB'de de hızlı bir toparlanma olabilir.

İçerideki siyasi gelişmeler bir tarafa, borsada asıl olarak yönü yurtdışındaki gelişmeler belirliyor. Dünyadaki fazla global likidite borsalara yöneldiği zaman, İMKB de bundan payını alıyor. Ancak bugün yaşadığımız gibi dünyada risk algılamasının arttığı durumlarda, İMKB'de sert satışlar izleniyor. Önümüzdeki dönemde de borsanın esas rotasının yurtdışı olacağının altını çizen uzmanlar, bu nedenle dışarıdaki hareketlerin yakından izlenmesini öneriyor. Özellikle ABD'den gelecek olan büyüme, işsizlik ve konut verileri gibi rakamlar, piyasaların yön belirleme arayışında etkili olacak.

Haberin Devamı

TAMAM MI DEVAM MI?

Dundas Ãœnlü Menkul DeÄŸerler Portföy Yöneticisi Murat Emrali, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ÅŸu anda piyasalarda yurtdışı kaynaklı risklerin fiyatladığını söyledi. "Hızlı yükseliÅŸin düşüşü de hızlı oluyor" diyen Emrali, bundan sonra yurtdışındaki geliÅŸmelerin izleneceÄŸini belirtti. Emrali, "ben bir düşüş trendine girdiÄŸimizi zannetmiyorum. YaÅŸanan hareket bir düzeltme niteliÄŸinde. Düşüş 50 bin-51 bine kadar sürebilir ama yurtiçindeki olumlu hava sonrasında tekrar satın alınabilir" diye konuÅŸtu.  Â

Tekstil Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan ise, henüz taban oluşumunun tamamlanmamış olabileceğine dikkat çekti. Yurtdışı borsaların yakından izlenmesini öneren Özarslan, "mutlaka yeniden yükselecek diye bir öngörüde bulunmak için erken" dedi.

Haberin Devamı

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, gelen satışların ve yaşanan kar realizasyonunun son derece normal olduğunu kaydetti. "Kredi pazarı ile ilgili gelen olumsuz haberler, bu satışları çok hızlandırdı" diyen Kasabalı, tekrar yukarı dönüşün biraz vakit alabileceğine dikkat çekti. Kasabalı, ağustos ayında borsanın alım içinm daha uygun seviyelere gelebileceğini düşünüyor.

DOLAR YÃœKSELÄ°YOR

Borsadaki düşüş devam ederken, dolar tarafında ise hızlı bir yukarı hareket izlendi. Tek parti hükümeti ile birlikte düşüşe geçen dolar, bugün üç günlük kayıplarını geri aldı ve 1.28 seviyesinin üzerine çıktı. Dolarda 1.30'un önemli bir seviye olduğunu söyleyen uzmanlar, bu bölgenin aşılması durumunda alımların hızlanabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

                                                                                                                         Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!