Piyasalarda yüksek tansiyon

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda yüksek tansiyon
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 10:53

Yurtdışı borsalarda yaşanan sert düşüşler İMKB'de de kendini gösteriyor.

Haberin Devamı

Hisse senetlerine satış yaÄŸarken, Ä°MKB Ulusal 100 Endeksi açılışın ardından yüzde 2'ye yakın deÄŸer yitirdi ve 54 bin bölgesine geriledi. Dolar ve faiz tarafında ise yükseliÅŸ izleniyor.Â

Borsa güne global piyasaların gölgesi altında başladı. ABD'nin konut ve riskli mortgage sektöründeki kredilerle ilgili sıkıntıların çok sayıdaki şirketin karını olumsuz etkilemesiyle ABD borsaları dün düştü ve son dört ayın en büyük günlük düşüşlerini kaydetti. Bunun yanında Japon Yeni'nin güçlenmesi ile birlikte Asya borsalarında yaşanan düşüş de İMKB'yi vurdu.

DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI

Dışarısı ile birlikte gelen satışların normal olduğunu belirten uzmanlar, endeksin destek seviyelerinde tutunmasını bekliyor. Global Menkul Değerler Stratejisti Arzu Odabaşı, endeksin bir süre 53 bin 400-800 aralığında kalabileceğini, ancak sonrasında yönün yine yukarıya döneceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay ise kar realizasyonunun orta vadeli pozisyonlar için 53 bine kadar sağlıklı bir şekilde devam edebileceğini belirtiyor.

İş Yatırım raporunda da endekste yükselişlerin ardından kar realizasyonları görmeye devam edilebileceği, ancak bu düşüşlerin alım fırsatı olduğu vurgulanıyor.

Borsadaki düşüş sürerken, dolar ise dünkü kayıplarını geri aldı. Dolar sabah açılışla birlikte yukarı hareket ederken YTL karşısında yüzde 0.75 değer kazandı ve tekrar 1.24-1.25 aralığına oturdu.

DIÅžARISI NEDEN BOZULDU?

Yurtdışındaki düşüşlerin ana nedeni, ABD mortgage tahvillerine ilişkin endişelerden kaynaklanıyor. ABD'nin önde gelen mortgage şirketlerinden olan Countrywide Financial Corp'un ikinci çeyrek karlılığının geçen seneye göre yüzde 33 gerilemesi ve yıl sonu kar hedefini düşürmesi piyasaları olumsuz etkiledi. Mortgage tahvillerindeki gerileme ile birlikte piyasada dalgalanma yaşanacağını düşünen yatırımcıların satışları bir taraftan dünya borsalarını düşürürken, bir yandan da dolar üzerindeki satış baskısını artırıyor. Dolar euro karşısında dip seviyelerde gezinirken, Japon Yeni önünde de son iki ayın en düşük seviyelerinde geziniyor.

Haberin Devamı

Japon Yeni'nin dolar karşısındaki artışı, Asya borsalarını da olumsuz etkiliyor. Güçlü Yen'in ihracatı düşüreceği ve şirketlerin gelir kaybına uğrayacağı beklentisi özellikle Japon Nikkei endeksi'nde sert satışlara neden oldu. Düşüşte enbüyük ihracatçılar arasında yer alan Toyota, Honda ve Canon gibi şirket hisselerine gelen satışlar etkili oldu.

Piyasalar bugün ABD'den gelecek verileri yakından izliyor. ABD'de Haziran ayı ikinci el konut satışları verisi açıklanacak. Beklenti Mayıs'ta 5.99 milyon olan ikinci el konut satışlarının Haziran'da 5.87 milyona gerilemesi yönünde. Beklentilerden farklı gelebilecek bir veri, piyasalardaki dalgalanmayı artırabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!