68 yıllık İnci Pastanesi kapandı

Güncelleme Tarihi:

68 yıllık İnci Pastanesi kapandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 00:00

Temeli 68 yıl önce atılan ve profiterolleri ile ünlü İnci Pastanesi bugün yapılan tahliye işlemleri ile kapandı. Tahliye işlemleri sırasında aktivistler ile polis arasında arbede yaşandı. Yaşanan arbede sırasında D.Ö. isimli bir aktivist gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Emek Sineması'nın kapatılmasına karşı oluşturulan "Emek Bizim İstanbul Bizim" platformuna bağlı çalışma yürüten aktivist D.Ö.'nün gözaltına alınması sırasında, arkadaşları polise engel olmaya çalıştı. Mimar Mücella Yapıcı, Avukat Can Atalay'ın da girişimleri sonçsuz kalınca D.Ö. gözaltına alınarak karakola götürüldü.

YARGITAY TAHLÄ°YE KARARI VERDÄ°

İnci Pastanesi'nin de hizmet verdiği tarihi Cercle d’orient (Serkildoryan) Binası’nda bulunan işyerlerinin tahliyesine başlanması, yerel mahkeme kararının Yargıtay’da kesinleşmesi sonrası oldu.

Serkildoryan kompleksinde restorasyon projesine giriÅŸen Emek Ä°nÅŸaat ve Ä°ÅŸletme A.Åž.'nin 2010'da açtığı tahliye davasında, Ä°stanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararını deÄŸerlendiren Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, "Tahliye kararının yerinde olduÄŸuna" karar verdi.Â

Haberin Devamı

 

Yargıtay'ın gerekçeli kararında konuyla ilgili 27 Nisan 2011'de çıkan üçlü bilirkişi raporunda üçe iki tahliye yönünde karar çıktığı belirtilerek "tahliyeye gerek olmadan da tadilat yapılabileceği" yönündeki "karşı görüş"e  "itibar edilmediği", bu nedenle de tahliye talebinin "yerinde olduğu" ifade ediliyor.


1960 yılında 12 yaşındayken çırak olarak işe başlayan İnci Pastanesi'nin işletmecisi Musa Ateş şunları söyledi:

“Size hoş geldin demek içimde gelmiyor. Sağır sultan duydu ancak bizi yönetenler sesimizi duymadı. Bizim amacımız, bu tarihi bina ve içinde bulunan mekanların aslına uygun yapılmasıydı. Biz onlardan başka bir şey istemedik. Birileri bir kültürü var etmek istiyorsa bu kültürün hakkı birey hakkıdır. Ben bugüne kadar size hizmet etmekten gurur duyuyorum. Ama ne yazık ki benim gurur duymam yetmiyor. Ben herkesten özür diliyorum. Mağdur olan halktır. İnci Pastanesi inci yapan halktır. Halkı hiçe mi saydınız. Utansınlar, arlansınlar. Çünkü bu tarihi mirası bana emanet olarak bırakmışlardır. 1944'den beri İnci Pastanesi aynı yerde devam ediyor. 1960 yılında 12 yaşında buraya geldim. İçeride 24 personel çalışıyordu" dedi.

Haberin Devamı

İNCİ PASTANESİ’NDE TAHLİYE GERGİNLİĞİ


YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ...

Daha sonra pastane önüne gelen Mimar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Mücella Yapıcı; “Gün geçmiyor ki İstanbul'un tarihi ve kültürel değerleri hukuka uygun olduğu tartışılır bir takım hukuksal kararlarla yok edilmekte. Bugün burada gerçekten üç nesil bize hizmet veren ve Beyoğlu'nun olmazsa olmaz simgelerinden İnci Pastanesi'ne reva görülen bir tahliye manzarası izliyoruz. İnci Pastanesi Türkiye çapına yayılmış hepimizin ecdanının anılarında çok önemli yer eden bir kültürel değerimiz. Dünyada bu değerler gözlerinin bebeği gibi korunurken, bizde maalesef emek sineması gibi bir takım rant mekanizmalarına alet olmak üzere yeni bir kararla yok edilmek üzere. Üstelik burada hukuk gerçekten evrensel kuralları ile işletilmeden...

Haberin Devamı

Mimarlar Odası olarak Emek Sineması'na bağlı Serkidoryan kompleksine açtığımız davada üç bilirkişi bu projenin aleyhine karar vermişken mahkeme bir bilirkişinin raporuna rağbet ederek bu kararı almıştı ve bu karar tarafımızdan yüksek yargıya götürülmüştür ve henüz bu dava sürmektedir. Fakat bu dava sürerken alelacele yangından mal kaçırır gibi hiçbir uyarı ve önlem yapılmadan 70 yıllık tarihi mirasımız ve kültürel simgemiz İnci Pastanesi bugün gözlerimizin önünde adeta yağmalanır gibi taşınmıştır. İnsanlık dışı bu uygulama pastane sahiplerine bir üç gün dahi kendilerini toparlama için müsaade edilmemiştir" dedi.

68 YIL ÖNCE AÇILDI

İnci Pastanesi, 1944 yılında Luka Zigoris tarafından bugünkü yerinde, yani Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 124 numaralı tarihi binada kapılarını açtı. Profiterolü ile

Haberin Devamı

Â
68 yıllık İnci Pastanesi kapandı
Doğan Hızlan'ın 'İnci'si

 

Hürriyet yazarı Doğan Hızlan, gençliğinden sıkça uğradığı İnci Pastanesi'ni anlattı:

"İnci, profiterol tatlısı ile ünlenmişti. İnsanlar sinemaya giderken ya da iki sinema arasında ya da bir iki kitapçı dolaşırken oraya da uğrardı. Ben de uğrardım. Ben orada çok profiterol yemedim. Ancak, diğer bir ürünü olan ayva peltesini çok severim. Bu tatlı şeffaf kağıtlara sarılırdı. Her Beyoğlu'na çıktığımda alırdım. Sahibi olan bir Rum vatandaşımız vardı. Onun sürekli asma katta oturduğunu ve aşağıya baktığını hatırlıyorum. Onun asma kattan aşağı bakışını hiç unutmam... Ayrıca çok lezzetli paskalya çörekleri de yaparlardı. Eğer hayatımızdan çıkarsa orayı çok ararız. Böyle yerlerin yıkılmaması ve hayatımızdan çıkmaması gerekiyor."

SEVDİĞİM KOZMOPOLİT İSTANBUL

 

Haberin Devamı

 ünlü pastanenin bugünkü işletmecisi Musa Ateş, pastaneye ilk adımını 12 yaşında attı.

İnci Pastanesi ile ilgili sonun başlangıcı ise 6 Haziran 2010’da kira sözleşmesinin tek taraflı feshedilmesi sonrası yaşandı.

SELÄ°M Ä°LERÄ°: DOÄžAL KARÅžILIYORUM

"Yaşadığım İstanbul" adlı bir kitabı da bulunan ünlü yazar Selim İleri ise pastanenin kapanmasını, "Ne yazık ki doğal karşılıyorum" sözleriyle değerlendirdi. İleri, Hürriyet Dünyası'na şunları söyledi:

"İnci Pastanesi İstanbulun gerçek sembollerinden biriydi; özellikle Beyoğlu'nun... Ama İstanbul'un altı asırlık silüetini apar topar değiştirebildiğimize göre İnci'nin kapanmasını da ne yazık ki doğal karşılıyorum."

SOSYAL MEDYADA TEPKÄ° YAÄžIYOR

İnci Pastanesi'nin kapatılması sosyal medyada da büyük tepkiye neden oldu. #incipastanesinedokunma başlığı altına tepkilerini dile getiren kullancıların bazı yorumları şöyle:

@Vamos_Bien: Taksim'de ruhu olan ne kadar mekan varsa tek tek yok ediliyor. Sinemalardan sonra sıra İnci Pastanesi'ne geldi.

@belos67: nice anlar, mutluluklar, baslangiclar yasandi, bir tarih yokolucak bence...

@YigitCanSinaral: PROFÄ°TEROL ?!?!?!? Yapmayin birakin bu guzelligi bize..

İnci Pastanesi kapatılıyor!! İnciden profiterol yemediyseniz artık çok geç! –

@AnlSleyman Hayır!: Okuduğum yalan haber olsun İnci Pastanesi kapatılmamış olsun! Biri bana yalan desin. Ne bos islerle uğraşıyosunuz kimin eline ne geçiyor-

@Akbasbetul: Ä°stanbula geldigimde ilk gittigim yerlerden biriydi inci pastanesi cok uzucu yazik gercekten cok yazik:( -

@RenanOzcelik: Beyoğlu'nu tanımadan dönüştürmeye kalkıyorsunuz, Emek Sineması, İnci Pastanesi, Muammer Karaca, Dostlar Tiyatrosu.. ruhudur İstiklal'in 

@ozgecnr1: Şu an fazla mı tepki veriyorum bilmiyorum ama çok üzgünüm gerçekten çünkü inci pastanesi bizim için anlamlıydı

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!