Oskanyan: Karadeniz bizi yüzyıllar boyunca birleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Oskanyan: Karadeniz bizi yüzyıllar boyunca birleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2007 13:13

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (KEİ) 15. Kuruluş Yıldönümü toplantısı nedeniyle Türkiye’de bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskaryan, bölgesel barış konusunda sıcak mesajlar verdi.

Haberin Devamı

Oskanyan, KEİ Olağanüstü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, KEİ kapsamında düzenlenen ekonomik faaliyetlerin politik bir bakış açısı ile desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

“HERŞEY DEĞİŞSE BİLE COĞRAFYA DEĞİŞMEZ”

Son 20 yılda dünyanın çok geliştiğini ve bölge ülkelerinin de olgunlaştığını ifade eden Oskaryan, “Herşey değişse bile coğrafya değişmez. Karadeniz bizi yüzyıllar boyunca birleştirdi. Yine onun sayesinde temas halindeyiz ve bu fırsatı değerlendirmeliyiz” dedi. Oskaryan, önümüzdeki dönemde KEİ’nin sadece ekonomik faaliyetlere değil, bölgesel istikrar ve refaha da katkı sunacağına inandığını söyledi.

“BÜYÜK FIRSATLAR BİZİ BEKLİYOR”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov da KEİ’nin bölgesel bir güçten uluslararası bir güce dönüşmek için, üye ülkelerin ortak vizyonlarının paylaşılması ve ortak hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti. AB ile yürütülen ilişkilerin stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapan Mammadyarov, “İki örgüt arasındaki işbirliğinin ilerletilmesinin, iki bölgenin de gelişimine olumlu katkı sağlayacağı aşikardır. KEİ açısından reformlar ve yeniden yapılanma çalışmaları birincil derecede önemlidir. Önemli bir kavşaktayız. Büyük fırsatlar bizi bekliyor” diye konuştu.

“KARADENİZ’E YENİ BİR BOYUT GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyyanni de KEİ’nin son dönemdeki en önemli iki başarısının Avrupa Komisyonu ile gerçekleştirilen ortak çalışmalar ve kendi içinde hayata geçirdiği reformlar olduğunu dile getirdi. KEİ ile AB arasındaki yakınlaşmanın, KEİ’yi dünya çapında görünür kıldığına dikkat çeken Bakoyanni, “Biz Karadeniz bölgesine yeni bir boyut getirilmesi için çalışıyoruz. Bölgedeki işbirliğinin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi AB tarafından da desteklenmektedir. Esnek ve etkin bir örgüt olmalıyız. Reformlarımız devam etmeli” dedi.

“KARA VE DENİZYOLU ULAŞIMI GELİŞTİRİLMELİ”

Romanya Dışişleri Bakanı Adrian Cioroianu ise, KEİ’nin bugüne kadar ekonomik işbirliğine odaklandığını ve yararlı bölgesel çalışmalara imza attığını hatırlatarak, bundan sonraki dönemde özgürlük, insan hakları gibi konularda da faaliyet göstermesi gerektiğini söyledi. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Karadeniz ülkeleri arasındaki kara ve denizyolu ulaşımının geliştirilmesi, yeni limanlar kurulması ve enerji-güvenlik konularında işbirliğine gidilmesi gibi konularda bölgesel düzeyde yeni adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi. Lavrov, AB ile KEİ arasındaki işbirliğini desteklediklerini ifade ederek, “Bu işbirliği bölücü hatları olmayan yeni bir Avrupa’nın yaratılmasını mümkün kılacaktır” dedi.

“KEİ, BÖLGESEL REFAH VE İSTİKRARA BÜYÜK KATKI SUNACAK”

Moldovya Dışişleri Bakanı Andrei Stratan da Karadeniz ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğinin bölgedeki refah ve istikrarın gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Stratan, zirvede hazırlanacak ortak bildirinin önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek yeni işbirlikleri açısından büyük önem taşıyacağını da sözlerine ekledi. Arnavutluk Dışişleri Bakanı Lulzim Basha ise, KEİ’nin geniş kapsamlı bir örgüt olarak gün geçtikçe büyüdüğünü dile getirerek, AB’nin KEİ gözlemci olarak bulunmasını destekliyoruz.

“KARADENİZ BÖLÜCÜ DEĞİL, BİRLEŞTİRİCİ BİR DENİZ OLMALI”

Gürcistan Dışişleri Bakanı Gela Bezhuashvili de KEİ’nin bölgesel bir girişimden uluslararası ekonomik bir kurum haline geldiğini ve dünya çapında ilgi uyandırdığını belirtti. AB’nin KEİ toplantısına gözlemci olarak katılmasının son derece önemli olduğuna vurgu yapan Bezhuashvili, şöyle konuştu:

“KEİ’nin gelişimi, AB’nin güvenliğine de katkı sağlayacaktır. KEİ, insan ve silah kaçakçılığının önlenmesi gibi konularda önemli roller oynayacaktır. Kapsamlı bir işbirliği sayesinde KEİ bölgesindeki bölgesel anlaşmalardan arınmamız gerekiyor. İyi komşuluğu öne çıkarmalıyız. Aramıza duvarlar koyacağımıza, işbirliğine yönelmeliyiz. Karadeniz bölücü değil, birleştirici bir deniz olmalıdır.”

“KOSOVA SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremic Vuc ise, Sırbistan’ın KEİ’nin en genç üyesi olmasına rağmen, KEİ vizyonunu en kararlı şekilde yürüten ülkelerden biri olduğunu söyledi. KEİ kapsamındaki işbirliğinin derinleştirilmesinin, bölgedeki uzlaşı ve refah ortamına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Vuc, “Terörizm ve organize suç örgütlerine karşı ortak hareket edilmesi gerekiyor. Kendi aramızdaki ihtilafları da çözmeye yönelik politikalar geliştirmeliyiz” dedi. Kosova’nın durumuna da değinen Vuc, şunları söyledi:

“Kosova’daki durum istikrarsız bir durumdur ve temelde uluslararası sistemin istikrarı açısından da tehdit oluşturmaktadır. Bunların yok sayılması mümkün değil. Sırbistan, bir çözüm getirilmesi konusunda destekleyici rol üstlenmeye hazırdır. Kimse bunu yadsıyamaz. Bu konuda bir anlaşmaya varılması çok önemli.”

“YARATTIĞIMIZ SİNERJİYİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ivailo Kalfin ise, KEİ’nin ortak sınırları paylaşan ülkeleri yakınlaştırdığını belirterek, KEİ’nin geleceğinin Karadeniz bölgesi için hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi. KEİ bönyesindeki teknoloji, çevre ve altyapı çalışmalarının ortaklaşa sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Kalfin, “Karadeniz bölgesinde bir sinerji yaratıldı. Bu durumu devam ettirmeli, geliştirmeliyiz” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Arseniy Yatsenyuk da AB Komisyonu’nun KEİ’de gözlemci statüsü almasının kurumsal işbirliğinin başlangıcı olacağını kaydetti.

ABD’DEN KARADENİZ’E 10 MİLYON DOLARLIK DESTEK

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson ise, gözlemci olarak katıldığı KEİ Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, ABD’nin Karadeniz Fonu’na 10 milyon dolarlık k atkıda bulunduğunu söyledi. Wilson, bu desteğin hukukun üstünlüğü ve demokrasinin geliştirilmesini amaçladığını vurgulayarak, ticaretin ve fikirlerin Karadeniz bölgesinde büyük bir bölgesinde büyük bir potansiyel arzettiğini ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!