Rusya milyarı kaptı, Türkiye söz aldı

Güncelleme Tarihi:

Rusya milyarı kaptı, Türkiye söz aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 09:04

Rus lider Putin, hafta sonu mini-Davos'ta uluslararası şirketlerle 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım anlaşması yaptı. Başbakan Tayyip Erdoğan da dün dev şirketlerle görüştü. Yatırım için somut bir anlaşma yok ama verilen sözler var.

Haberin Devamı

99 ülkenin en verimlisi Türkiye 30 milyon Euro daha yatıracağız


Rusya'nın St. Petersburg kentinde hafta sonu Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen ve dünyanın önde gelen CEO'larının katıldığı mini-Davos toplantısında 13.5 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapıldı. Keyfi uygulamaları ve ekonomide Kremlin'in ağırlığının fazla olması nedeniyle uluslararası yatırım çevrelerinin eleştirdiği Rusya, bu toplantıda dünyanın önde gelen şirket yöneticilerine serbest piyasa düzenine ve yabancı yatırıma açık olduğu mesajını verdi. 9 bin kişinin katıldığı forumda imzalanan anlaşmalardan 4 milyar dolarlık kısmı ise doğrudan yabancı yatırımlar. Anlaşmaların içeriğiyle ilgili açıklama yapan Rusya Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı German Gref, toplantıda Rusya'ya yatırım kararı alan şirketler arasında dünyanın en büyük 2'nci tır üreticisi Volvo AB, Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Peugeot Citroen ve Japon Suzuki Motor'un bulunduğunu açıkladı. Yapılan anlaşmalara göre 3 şirket de Rusya'da üretim tesisi kuracak. Bu arada, son günlerde ABD ile Rusya arasındaki tırmanan gerilime rağmen dünyanın en büyük uçak üreticisi ABD'li Boeing ile Rusya'nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot arasında da 3 milyar dolarlık dev bir alım anlaşması imzalandı.  Anlaşma çerçevesinde Boeing, Aeroflot'a 22 adet B-787 uçağı satacak.  Gelişen piyasaların hızla büyüyen yıldızı Çin ile Rusya arasında da 1 milyar dolar değerinde toplam 18 anlaşma imzalandı. Bunlar arasında kereste sanayii, otomotiv, inşaat ve enerji anlaşmaları bulunuyor. 8-10 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılım konusunda büyük özen gösterdiği forumda DEF üyesi 150 şirketin CEO'su, Putin'le basına kapalı özel bir toplantı yapma şansı da buldu. Konferansa katılan isimlerden Deutsche Bank CEO'su Josef Ackermann, Rusya'nın güçlü ekonomisiyle dünya siyaset arenasında da önemli bir rol oynamak istediğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Muhtar Kent de katıldı
Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent, Nestle SA CEO'su Peter Brabeck ve Shell'in CEO'su Jeroen van der Veer 'in de katıldığı zirve için Rusya Başbakan yardımcısı Dmitry Medvedev  Davos benzetmesi yaptı.    Rusya'da düzenlenen bu zirvenin ön hazırlığı, Dünya Ekonomik Forumu'nun her kış İsviçre'deki kayak merkezi Davos'ta düzenlediği küresel zirve toplantısının bu yılki ayağında yapılmıştı. Rusya, çok sayıda katılımcıyla etkinliğe damgasını vurmuş, forum toplantılarında da en çok tartışılan ülkelerden biri olmuştu. Rusya yönetimi, mini-Davos toplantılarının kendi ülkelerinde her yıl düzenlenmesi için çalışıyor. Benzer bir bölgesel Davos zirvesi, kasım ayında İstanbul'da da gerçekleştirilmiş, ancak Rusya'daki toplantının başarısını yakalayamamıştı. 

Haberin Devamı

CEO'lardan Putin'e övgü
Rusya, özellikle yabancı yatırımcıya karşı uyguladığı kısıtlamalar ve keyfi düzenlemelerle tanınıyor. Buna rağmen  Bloomberg haber ajansına göre, 2007'nin ilk 6 ayı içinde Rusya'ya yapılması beklenen yabancı yatırımın 60 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Bu gerçekleşirse, Rusya için yeni bir rekor olacak. Ancak Kremlin'in yoğun baskısı altında bulunan uluslararası enerji şirketleri bu forumda da umduğunu bulamadı. Foruma katılan BP ve Shell gibi enerji devlerinin endişeli bir bekleyiş içinde olduğu gözlendi. Zira, Rusya yakın zamanda petrol ve doğalgaz rezervleri üzerindeki devlet kontrolünü artırma kararı almıştı. Bu nedenle İngiliz petrol devi BP, Kovykta doğalgaz projesinde lisansını koruma mücadelesi veriyor. Daha önce de Shell'e uygulanan baskı sonucu şirket Sakhalin 2 doğalgaz rezervinin işletmesindeki çoğunluk hissesini Gazprom'a devretmek zorunda kalmıştı. Ancak Putin ile kapalı kapılar ardında görüşen CEO'lar, Shell'in bir numarası Jeroen van der Veer'in her şeye rağmen kendileri açısından iyi bir anlaşma yapmalarına yardım ettiği için Putin'e teşekkür ettiğini söyledi. Rus telekom devi Alfa ile Turkcell yüzünden kavgalı olan İsveçli TeliaSonera'nın CEO'su Andres Igel bile toplantıda "açılım ve daha demokratik bir toplum yaratma iradesi" hissettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Toplantı, aynı zamanda 2008'de görevini bırakacak olan Putin'in halefi olarak gösterilen başbakan yardımcıları Sergey Ivanov ve Dimitri Medvedev'in ilk kez uluslararası iş dünyasıyla tanıştığı platform oldu. Reuters haber ajansına konuşan PepsiCo International CEO'su Michael White, her 2 siyasetçinin de "eşit derecede açık, ilgili, konuşkan ve dürüst" olduğunu söyledi.

Forumun kapanışında konuşan Putin, gelişen ülkelerde hızlı bir ekonomik büyüme kaydedildiğini belirterek, yeni bir dünya ekonomik düzenine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Putin, gelişmiş Batılı ülkelerin Rusya'nın merkezde bulunduğu dünyanın yeni güç dengesini kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Putin Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası organizasyonları da mevcut durumdan tamamen farklı bir gerçeklik yaratarak hızla değişen küresel ekonomiden uzaklaşmakla suçladı. Küresel ekonominin dolara bağımlılığının azaltılması gerektiğine de değinen Putin, rublenin dolara karşı bir alternatif olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Rusya'ya yapılacak yeni yatırımlar

* Suzuki - St. Petersburg'da fabrika
* Volvo - Kaluga'da fabrika
* Peugeot - Montaj fabrikası (yeri belli değil)
* SABMiller - Volga bölgesine bira fabrikası (170 milyon $)
* Samsung - Televizyon fabrikası (134.5 milyon $)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!