Kredi kartlarına boykot çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartlarına boykot çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2007 12:32

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), başlattığı “Borçsuz 2 gün, dertsiz 2 gün” boykotu çerçevesinde, 21-22 Haziran 2007 tarihlerinde kredi kartı ile alışveriş yapmamaları konusunda tüketicilere çağrıda bulundu.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, “kredi kartlarından hukuksuz ve haksız olarak alınan yıllık kart ve işlem ücreti uygulamasının devam ettiğini” söyledi.

Bu nedenle tüketiciler olarak kredi kartında haksız alınan yıllık kart ücretleri ve yıllık banka işlem ücretlerini protesto ettiklerini belirten Çetin, şöyle konuştu: “Bankacılık alanında tarafsız olması gerekirken ikinci bir Bankalar Birliği gibi çalışan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna, tüketiciyi yolunacak kaz olarak gören ve tüketicinin sırtından yılda 4 milyar dolar haksız kazanç edinen bankalara, tüketicilerin sorunlarına sahip çıkmayan, ilgi göstermeyen siyasi partilere sorunlarımızı hatırlatmak için tüketimden gelen gücümüzü kullanacağız. (Biz buradayız varız) diyeceğiz.
Bunun için 21-22 Haziran 2007 tarihlerinde 2 gün süreyle kredi kartı ile alışveriş yapmayacağız. Tüm tüketicileri bu boykota omuz vermeye, kendi sorunlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.” Çetin, söz konusu boykota TÜKOBİR, Tüketici Koruma Derneği, Tüketici Hakları Deirneği, TÜKSAVDER, DİSK, KESK, Kamu-Sen, TÜRMOB, ASMMMO gibi kuruluşların destek verdiğini kaydetti.

“KREDİ KARTLARINI BİLİNÇLİ KULLANIN”

Modern bir ödeme aracı olan kredi kartına karşı olmadıklarını, ancak haksız şekilde alınan yıllık ücretlere karşı çıktıklarını anlatan Çetin, bir karttan 25-60 YTL arasında yıllık ücret alındığını, bunun da tüketiciler üzerinde gereksiz bir yük olduğunu ifade etti. Tüketicilere kredi kartını bilinçli kullanmaları için de çağrıda bulunan Çetin, “Kredi kartı modern bir ödeme aracıdır. Ancak gelirinize göre harcamazsanız borçtan kurtulamazsınız” dedi. Çetin, 2007 ilek 4 ayında yerli ve yabancı kredi kartları ile 436 milyon 484 bin 233 adet işlem gerçekleştirildiğini ve toplam 40 milyar 781,08 milyon YTL harcama yapıldığına dikkati çekti.

KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

TÜDEF Başkanı Çetin, kira gelirlerinin stopaj yoluyla vergilendirilmesi hazırlıklarına ilişkin olarak da, “Türkiye, yüzde 76'lık dolaylı vergi oranı ile dünyanın en yüksek dolaylı vergisini alan ülke. Stopaj uygulaması ile hükümet bunu artırmak derdinde” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!