Petrol Ofisi: Ortaklarımız mağdur olmasın diye Maliye ile uzlaştık

Güncelleme Tarihi:

Petrol Ofisi: Ortaklarımız mağdur olmasın diye Maliye ile uzlaştık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Petrol Ofisi, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle vergi aslı ve cezalarıyla ilgili görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Uzlaşma kapsamında vergi aslında yüzde 50 indirim sağlayan PO, toplam 275.3 milyon YTL ödeyecek. Açıklamada, "Bu durumun küçük yatırımcının daha fazla mağdur olmaması için haklı olduğumuz bu konuda uzlaşma yoluna gitmeyi tercih ettik" denildi.

PETROL Ofisi (PO), şirkete uygulanan vergi aslı ve cezası ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile uzlaşmaya vardı. PO, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle vergi aslı ve cezalarıyla ilgili önceki gün geç saatlere kadar süren görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlandığını açıkladı. Uzlaşma kapsamında vergi aslında yüzde 50 indirim sağlayan PO, toplam 275.3 milyon YTL ödeyecek. Petrol Ofisi’nden İMKB’ye gönderilen açıklamada, vergi aslı ve cezasıyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yapıldığı hatırlatılarak, sağlanan uzlaşma sonucunda, vergi aslında yüzde 50 indirim uygulanacağı ve her şey dahil olmak üzere toplam ödeme tutarının 275 milyon 316 bin YTL olacağı belirtildi. Petrol Ofisi, borcunu 30 gün içinde peşin ve bir kerede ödeyeceğini açıkladı.

/images/100/0x0/55ea5ff1f018fbb8f87bd3d7

KARALAMA KAMPANYASI YAPILDI:

Haberin Devamı

PO’dan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Şirketimizin düzenli olarak vergilerini ödemesine, iştiraklerinin rutinin dışında hiçbir önemli vergi uyuşmazlıklarının bulunmamasına, ortağımız Doğan ailesi mensuplarıyla Doğan Grubu iştiraklerinin her yıl açıklanan en yüksek vergi verenler listesinde yer aldığının ve bu durumun hem devlet hem de kamuoyu tarafından takdirle karşılandığının bilinmesine rağmen, şirketimiz ve ilişkili taraflar beklenmedik bir şekilde ve hak etmediği bir uygulamayla karşı karşıya kalmış ve bazı basın kuruluşları da bunu fırsat bilerek, olduğundan farklı göstererek menfaat sağlama yoluna gitmeyi tercih etmişler ve mesnetsiz bir karalama kampanyasına girişmişlerdir."

ORTAKLAR ZARAR GÖRDÜ:

Açıklamada, söz konusu gelişmelerden en büyük zararı PO’nun başta yerli ve yabancı küçük ortaklar olmak üzere pay sahiplerinin gördüğüne işaret edildi. Açıklamada, bu kapsamda dava sürecinin uzun sürerek bir çok belirsizliği de beraberinde getireceğine işaret edildi. Açıklamada, "Sübjektif ve art niyetli haberlerin bilgi kirliliğine yol açmaya devam edebileceğini, bunun spekülasyona ve manipülasyona, dolayısıyla haksız kazanca zemin hazırlayacağı" belirtildi.

HAKLIYIZ AMA UZLAŞTIK:

Haberin Devamı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu koşullar altında şirket hisselerinin gerçek değerini bulmasının güç olduğunu ve bu durumun küçük yatırımcının daha fazla mağdur olamasına yol açacağını ve şirket hisselerinin İMKB’nin günlük işlem hacminde ve piyasa değerinde önemli paya sahip olduklarını da dikkate alarak haklı olduğumuz bu konuda uzlaşma yoluna gitmeyi tercih etmiş bulunuyoruz."

Akışık: Belirsizlik ortadan kalksın diye ödenecek

PETROL Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Maliye Bakanlığı ile varılan uzlaşmaya 275.3 milyon YTL’ye indirilen tutar dışında şirketin başka bir vergi borcu bulunmadığını söyledi. CNBC-E’nin yayınına katılan Vural Akışık, belirsizlik sürecine son vermek amacıyla haklı olduklarına inandıkları bir konuda 275.3 milyon YTL’lik cezayı kabul ettiklerini belirtti. Akışık, "Belirsizlik sürecinin cezadan daha fazla zarara yol açacağını düşündüğümüz için hak etmediğimiz bir parayı ödemek durumunda kaldık" dedi. 275 milyon YTL’lik cezanın yükümlüsünün Petrol Ofisi olduğunu, bunu da sermaye artırımıyla ödeyebileceğini belirten Akışık, şirketin kasasında 300 milyon dolara yakın bir kaynak bulunduğunu da sözlerine ekledi. Akışık, aralarında Price WaterhouseCoppers’ın da bulunduğu uluslararası denetim firmalarının, PO’ya kesilen vergi cezasının haksız olduğunu belirten raporları olduğunu sözlerine ekledi.

Ödeme 30 gün içinde bir defada yapılacak

Petrol Ofisi, vergi cezası konusunda Maliye Bakanlığı sağlanan uzlaşma sonrasında 275.3 milyon YTL’lik toplam ödeme tutarının bir kerede ve 30 gün içinde yapılacağını açıkladı. Doğan Holding ve Avusturyalı OMV ortaklığı olan Petrol Ofisi’nin ödeyeceği bu tutara OMV bir katkıda bulunmayacağı belirtildi. Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi, 2002-2006 dönemi için toplam 985 milyon YTL vergi aslı ve ceza ödemesi tebliğ etmişti. Vergi dairesi, 359.99 milyon YTL vergi aslı ve 625.51 milyon YTL vergi cezası talep etmişti.

Petrol Ofisi hisseleri borsada yüzde 5.47 değer kazandı

PETROL Ofisi (PO) ile Maliye Bakanlığı arasında vergi cezası konusunda uzlaşma sağlanması ve bu uzlaşma uyarınca ödenecek vergi aslına yüzde 50 indirim uygulanacağının açıklanması, PO hisselerine alım getirdi. Petrol Ofisi hisseleri günü 6.75 YTL’den 5.47 değer artışıyla tamamladı. Bu haberin ardından Doğan Holding hisselerinde de alımların geldiği gözlendi. Holding hisseleri, gün içinde yüzde 6’yı bulan primin ardından, gün sonunda yüzde 3.9 primle 2.66 YTL’den kapandı. PO haberi, satış baskılı İMKB’nin de ilk seansta satışlarını hafifletti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!