Wolfowitz’in yerine Kemal Derviş’in ismi geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Wolfowitz’in yerine Kemal Derviş’in ismi geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 00:00

Wolfowitz’in yerine Dünya Bankası Başkanlığı için ismi geçen Kemal Derviş için uzmanlar "Harika bir seçim" dedi.

Sevgilisine yaptığı torpille önemli bir skandala karışan Paul Wolfowitz’in yerine gösterilen en güçlü adaylar arasında şu anda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı olan Kemal Derviş de bulunuyor. Türkiye’nin yaşadığı 2001 krizini atlatmasında, başlattığı ekonomi programı ve reformların büyük etkisi olan ve böylece dünya kamuoyunda taktir toplayan Derviş’in adaylığı için ABD basınında övgü dolu yazılar yer aldı. Türkiye’de bir dönem bakanlık yapan, Dünya Bankası’nda çeşitli pozisyonlarda çalışan Derviş’in sorumlulukları arasında Dünya Bankası ile uluslararası desteğin Bosna’da barış ve yeniden yapılanma sürecini kapsadığı da hatırlatıldı.

DERVİŞ HARİKA SEÇİM: Derviş’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki çalışmalarına, yoksullukla mücadele programına, IMF ve Dünya Ticaret Örgütü ile yürütülen çalışmalarına yer verildi. Analistler Derviş’in "Harika bir seçim" olduğu konusunda birleşiyor. Derviş için "İlerlemeci, pro-Amerikan müslüman ve ABD dostu" gibi ifadeler kullanılırken, ABD’nin liderlik sorumluluklarını yerine getirebileceğine dikkat çekildi. Öte yandan Derviş seçiminin, bankanın ABD dışındaki üyelerince de kabul göreceği belirtiliyor.

UZLAŞILAN İSİM OLUR: Derviş’in üzerinde uzlaşılacak bir isim olduğunu vurgulanırken, Derviş’in Dünya Bankası’na başkan olması ile Amerikalı birinin başkan olması yönünde dile getirilen itirazları da ortadan kaldıracağı söyleniyor. Derviş ile hem Amerika dostu hem de Amerikalı olmayan birinin bankanın başına geleceği ve Derviş gibi barışcıl bir ismin bankanın son zamanlarda sarsılan itibarını toparlamasına yardım edeceği konuşuluyor. Washington Times gazetesi de Wolfowitz’in yerine adı geçen isimlere değindiği haberinde Derviş’e geniş yer verdi. Avrupa Birliği’nin (AB) de Derviş ismini seveceği dile getirilirken, AB’nin tarihi olarak, Dünya Bankası’nın kardeş organizasyonu IMF’in başkanının bankanın başına geçmesini istediği biliniyor.

DİĞER ADAYLAR:
Şu anda Goldman Sachs Group’ta uluslararası konular üzerinde çalışan Başkan Yardımcısı Robert Zoellick de en güçlü adaylar arasında yer alıyor. Ayrıca eski Almanya büyükelçisi Hazine bakanı Yardımcısı Robert M. Kimmitt, Goldman Sachs’ta yönetici olan Robert D. Hormats, Harvard Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Martin Feldstein ve IMF’te çeşitli görevlerde bulunmuş. Stanley Fischer’ın ismi de muhtemel Dünya Bankası Başkanı adayı olarak geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!