Japon Mazda doğrudan geldi Mermerler’le yolunu ayırdı

Güncelleme Tarihi:

Japon Mazda doğrudan geldi Mermerler’le yolunu ayırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2007 00:00

Son 1 yıldır Türkiye’deki temsilciliği tartışılan Mazda, bayilerine gönderdiği yazıyla son noktayı koydu.

22 yıldır Türkiye distribütörü olan Mermerler Grubu’yla yollarını ayıran Mazda, Türkiye’de kendi şirketiyle faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. Mazda, bayilerine gönderdiği yazıda, "Türkiye’de heyecan uyandıracak geleceğimize katılımınız bizi mutlu eder" dedi.

SON 1 yıldır Türkiye’deki faaliyetleri ve temsilciliği tartışılan Japon otomotiv şirketi Mazda, Türkiye’deki bayilerine gönderdiği yazıyla son noktayı koydu. Mazda, 22 yıldır Türkiye distribütörlüklerini yapan Mermerler Grubu’yla sözleşmelerinin 31 Mart 2007’de bittiğini belirterek, bundan böyle Türkiye’de kendi satış şirketleriyle faaliyete geçecekleri açıklamasını yaptı. Böylece, Mazda ile Mermerler Grubu’nun 22 yıllık birlikteleri resmi olarak sona ermiş oldu.

MAZDA AVRUPA İMZALI YAZI: Türkiye’deki Mazda bayilerine gönderilen Mazda Motor Europe imzalı yazılı açıklamada şunlar yer aldı: "Şüphesiz Mazda markasının Türkiye’de geleceği hakkında basında çıkan haberleri okudunuz ya da bu konuda söylentileri duydunuz. Bu bülten size bu konudaki bazı gerçekleri ve ileriye yönelik planlarımızın ana hatlarını sunması için hazırlanmıştır.

TÜRKİYE AVRUPA’YA BAĞLANDI: Mermerler Grubu’nun bir firması olan Mazda Motor Türkiye A.Ş. ile olan distribütörlük anlaşması 31 Mart 2007 tarihi ile sona ermiştir. Bu anlaşmanın yenilenmesi yerine Mazda’nın kendi kuracağı bir satış firmasının Türkiye pazarında faaliyet göstermesine karar verilmiştir. Bu firma Mazda NSC (National Sale Company) olarak anılacaktır. Eş zamanlı olarak Mazda Corporation’daki yeniden yapılanma sürecinde Türkiye pazarının sorumluğunun Mazda’nın Avrupa Bölgesi faaliyet alanına kaydırılmasına da karar verilmiştir. Bundan böyle Türkiye’deki Mazda operasyonları Mazda’nın Avrupa’daki genel merkezi olan Mazda Motor Europe GmSH’ye rapor edilecektir.".

HEYECAN UYANDIRAN GELECEĞE KATILIN: Mazda’nın Türkiye’deki araç sahipleriyle olan ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin bu geçiş dönemindeki ilk öncelikleri olduğu kaydedilen açıklamada, "Bunu gerçekleştirmek için gelecekte Mazda standartlarını sağlayabilen bir servis ağı kurmak istiyoruz. Bu ağın bir parçası olmak ve Mazda NSC ile imzalanacak bu anlaşma çatısı altında bizlerle çalışmak isterseniz ilginizi teyit eden cevabınızı bekliyoruz. Mazda’nın Türkiye’deki heyecan uyandırıcı olacağına inandığımız geleceğine katılımınız ve işbirliğiniz hakkında sizlerle görüşmekten mutluluk duyacağız" denildi.

Mazda’dan umudunu kesince Çinli firmalarla söz kesti

MERMERLER Grubu yetkilileri, Mazda’nın Türkiye’de faaliyetleri hakkındaki haberler üzerine, "Kesinlikle başka bir distrübütörle anlaşma yok. Mazda gelirse ancak Türkiye’ye kendisi gelir" açıklamasını yapmıştı. Mazda’yla sorunlar yaşayan Mermerler, yeni temsilciliklere yönelmişti. Bu doğrultuda, Çinli Chery’nin Türkiye temsilcisi olan Mermerler Grubu, bir başka Çinli firma ile de görüşmelerini sürdürüyor.

1990’larda Türkiye pazarında bir numaraydı

MAZDA Türkiye’de 1990’larda ithal otomobil satışlarında bir numaralı markaydı. Ancak, 1996’da Gümrük Birliği’yle birlikte yüksek vergiler nedeniyle Mazda’nın rekabet gücü azaldı ve bugün satışlar açısından oldukça gerilere düştü. 2005 yılında 5 bin 119 araç satan şirketin geçtiğimiz yılki satışları ise 4 bin 117 adede kadar geriledi. Bu satışların sadece 2 bin 407 adedinin binek satışlarından oluşması, pazar payında son sıralarda yer almasını sağladı. Yıllık otomotiv satışının 600 bini aştığı Türkiye’de Mazda’nın satışlardaki başarısızlığı, Japonların Mermerler Grubu’yla bağlarını koparmasında etkili oldu.

James Muir, geçtiğimiz yıl sinyali vermişti

GEÇTİĞİMİZ yıl Cenevre fuarında görüştüğümüz Mazda Motor Avrupa Başkanı ve CEO’su James Muir, Türkiye’de Mermerler Grubu tarafından temsil edilen Mazda’nın satışları, Türkiye’de otomotiv pazarının hızlı büyümesine rağmen satışlarının sert düşüşüş yaşandığını hatırlatan Muir, bunun üzerine harekete geçtiklerini belirterek, "Pazarda daha esnek bir yapıya sahip olabilmek için öncelikli olarak Türkiye’yi Ortadoğu bölgesinden alıp, Avrupa’ya bağlıyoruz" demişti. Türkiye’de Mermerler Grubu ile distribütörlük anlaşmasının Mart 2007’de sona ereceğini belirten Muir şöyle konuşmuştu: "Biz Avrupa’da distribütörler kanalıyla değil, yüzde 100 Mazda olarak faaliyet gösteriyoruz. Türkiye’de önümüzde şu an iki seçenek var. Ya kendimiz Türkiye’de yer alacağız. Ya da yeni bir distribütörle Türkiye’de temsil edileceğiz. Şu aşamada bazı firmaların teklifleri var. Görüşmeler sürüyor. Ancak, anlaşsak bile bu geçici bir süreyi kapsıyor. Çünkü, ileride biz diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Mazda olarak yer almak istiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!