Çekik gözlerim ve masa altı teşvik için Türkiye’ye yatırımınızı artırın

Güncelleme Tarihi:

Çekik gözlerim ve masa altı teşvik için Türkiye’ye yatırımınızı artırın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hyundai Assan’ın Kocaeli fabrikasında üretilen Matrix’in tanıtımı için Türkiye’ye gelen Koreli Hyundai’nin Başkanı Mong-Koo Chung’a, "Benim de gözlerim sizinki gibi biraz çekiktir. Ayrıca, normal teşviklerin dışında masa altından da bir şeyler yapalım, Türkiye’deki yatırımını artır" dedi.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’yi ziyaret eden Koreli otomotiv devi Hyundai’nin Başkanı Mong-Koo Chung’a, "Sen Hyundai’nin babasısın. Normal teşviklerin dışında masa altından da bir şeyler yapalım sen de Türkiye’deki yatırımın arttır" talebinde bulundu. Unakıtan, Chung’a, "Benim yüzüm de biraz sana benziyor, gözler çekik, o yüzden beni iyi dinle yatırımı artır" dedi.

DOSTLUK SÖZDE DEĞİL ÖZDE:

Hyundai Assan’ın Kocaeli fabrikasında üretilmeye başlanan Matrix’in tanıtımında konuşan Kemal Unakıtan, Güney Kore ile tarihi ilişkilerin bulunduğunu, çocukluğunda da Kore muharebelerinin kahramanlık hikayelerini dinlediğini söyledi. Türk kahramanlarının Kore’ye giderek fedakarlık yaptığını ve şehit olduğunu anlatan Unakıtan, "Kore ile Türkiye, dostluğunu sözde değil özde kanıtladı" dedi. Savaş günlerinden yatırım günlerine gelindiğini, Güney Kore’nin Türkiye’de fabrikalar açtığını belirten Unakıtan, şöyle konuştu: "Burası sizin ikinci vatanınız. Bizim ahvadımız orada şehit olarak yatıyor. Onlar oranın evladı. Ama burası da sizin ikinci vatanınız. Yatırım yaparken, buraları geliştirirken hep böyle düşünün. Sizi devamlı yanınızda görmek istiyoruz."

Haberin Devamı

KAPASİTEYİ 250 BİNE ÇIKAR:

Hyundai Başkanı Mong-Koo Chung’a Türkiye’de yatırım yaptıkları için teşekkür eden Unakıtan, "Yeni model Matrix ile Türkiye’de üretimin 100 bine çıkacağını öğrendim. Sen Hyundai’nin babasısın. Sizden beklediğim bunu 250 bine çıkarmanız. Ona göre" diye konuştu. Unakıtan, Chung’a hitaben şunları söyledi: "Türkiye’de sana sunduklarımız masa üstü. Masa altı da olabilir. Oturup konuşalım, sen şu yatırımı arttır. Zaten yarı sözü verdin."

ÇEKLERE GİTMENİN ALEMİ YOK:

Hyundai’nin dünyanın birçok yerinde yatırım yaptığını, ancak Türkiye’deki yatırımların daha kárlı olduğunu dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu: "İşçilik daha düşük olabilir, diğer maliyetler düşük olabilir. Şimdi çok yakınınızda limanlar yapılıyor, lojistik imkanlar gelişiyor. Altyapı çok uygun. Avrupa’ya Orta Doğu’ya yakınız. Türkiye sadece Avrupa pazarına değil, Rusya ve Orta Doğu pazarına da çok yakın. Türkiye’nin içerdeki pazarı da çok gelişiyor. Dünyada bin kişiye düşen otomobil sayısı 132, Türkiye’nin de 120 civarında. Ne yapacak, bu pazar gelişecek. Otomobil alımı artacak. Çek Cumhuriyetine, Polonya’ya gitmenin alemi yok. İç piyasaları zaten doymuş. Burada harıl harıl iç piyasaya satarsınız."

Haberin Devamı

KAYSERİLİNİN OKUMUŞLARI ÇIKIYOR:

Türkiye’nin ihracatının 100 milyar dolara çıktığını, bunun yüzde 85’inin imalat sanayinin oluşturduğunu anlatan Unakıtan, böyle olunca Türkiye’de sanayinin fevkalade gelişmiş ve Türkiye’nin bulunmaz fırsatlar ülkesi olduğunu savundu. Hyundai’nin, kárını daha da artıracağını ifade eden Unakıtan, Chung’a, "Benim yüzüm de biraz sana benziyor, gözler çekik, o yüzden beni iyi dinle buraya yatırımı artır" dedi. Unakıtan konuşmasının sonunda Hyundai’nin ortağı Kibar Ailesi’nin de Kayserili olduğunu belirterek, "Kayseri’nin de okumuşları çıkıyor. Okumuşlarını cumhurbaşkanı yapacağız inşallah" dedi.

Chung: Global politikamızın temel taşlarından birisiniz

Haberin Devamı

HYUNDAI Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Mong-Koo Chung, Türkiye’deki fabrikalarıyla Avrupa pazarına açıldıklarını belirterek, "Hyundai Assan’ın giderek artan önemi ile birlikte bizler, yeni yapılan yatırım için düzenlenen törende bulunmaktan çok mutluyuz. Türkiye fabrikamız denizaşırı ülkelerde üretim yatırımının ilk başladığı 1997 yılından bu yana, Hyundai’nin global yönetim politikasının temel taşlarından biri olmuştur" dedi. Chung, şöyle konuştu: "Türkiye Fabrikası bu yeni yatırımla birlikte, Accent ve Starex modellerimizin yanı sıra özellikle Avrupa için stratejik bir model olan Matrix’i de üretecektir. Fabrikamız ayrıca, Avrupa ve bölgedeki birçok yakın ülke için de ihracat üssü haline gelerek çok daha önemli bir konum kazanacaktır. Fabrikada yapılan yeni yatırım sayesinde, bölgede 500 kişilik ek işgücü yaratılmış ve toplam istihdam sayısı da 2 bin 500’e çıkmıştır. Tedarikçilerimizin de ilave yatırımlarıyla birlikte bu gelişmenin Türkiye çapında çok daha fazla iş imkanı yaratacağına inanıyoruz. Global kalite standartlarında üretim yapan Türkiye fabrikamızı daha da geliştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Haberin Devamı

Hyundai, Türkiye’de 80 milyon dolara Matrix üretmeye başladı

HYUNDAI Assan, Türkiye’de Accent Era ve Starex’in ardından MPV sınıfında yer alan Matrix modelini de üretmeye başladı. Matriş üretimi için Hyundai Assan’ın Kocaeli fabrisası 80 milyon dolarlık yatırımla 60 binden 100 bin adede çıkartıldı. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, 2005 yılı Nisan ayında Kore Cumhurbaşkanı Moo-Hyun Roh ve Hyundai Baykanı Mong-Koo Chung’un Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında yeni yatırımların planlandığını belirterek, "Bunun akabinde Temmuz 2005’te Matrix modelimizin üretimi için hiç vakit kaybedilmeden alt yapı hazırlıkları başladı. Ağustos 2006’da ise üretim için tüm hazırlıkları tamamladık. O dönemden bu yana pilot üretimleri yaptık ve yeni istihdam sağlayıp eğitler verdik" dedi. Mart’ta Matrix’in seri üretimine, Nisan ayında ise ihracatına başladıklarını söyleyen Kibar şöyle konuştu: "Mayıs ayında Türkiye’de yerli Matrix’i satışa sunacağız. Bu yıl 40 bin adet üretmeyi planladığımız Matrix’lerin yüzde 95’ini ihraç edeceğiz. İlk etapta 60’tan fazla ülkeye sadece Türkiye’den gönderilecek. Bizim için büyük önem taşıyan Matrix modeli için aralarında 3 Kore firmasının da bulunduğu 33 yan sanayi üretici de önemli yatırım yaptı."

Haberin Devamı

En ucuz bizde, gel Ar-Ge’ni burada yap

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, hükümet olarak yeni bir teşvik çıkaracaklarını belirterek şöyle konuştu: "Ar-Ge diye yeni bir teşvik. Şu anda Bakanlar Kurulu’nda. Ar-Ge çalışanlarından vergi almayacağız. Yahutda yüzde 80-90 civarında almayacağız. Sigorta primlerinden yüzde 50 civarında almayacağız. Ar-Ge çalışanlarının yüksek ücretli olduğunu düşünürseniz hükümet olarak çok yüksek bir teşvik oluyor. Ar-Ge’yi illa ’teknoparkta yap’ demeyeceğiz. Ar-Ge yatırımlarını da iki misli olarak masraflarına yazacaklar. Bunlar büyük firmalar için fevkalade önemli." Hyundai’nin Ar-Ge bölümünde 10 bin kişinin çalıştığını belirten Unakıtan, "Şimdi Hyundai’ye teklif ediyorum. Gel Ar-Ge çalışanlarını Türkiye’de çalıştır. Çünkü en ucuz burda" dedi.

Chung, 3 yıl hapisten kefaletle kurtulmuştu

 Hyundai Assan’ın Kocaeli’deki fabrikasını ziyaret eden Güney Koreli otomotiv devi Hyundai Motors’un Yönetim Kurulu Başkanı Mong-Koo Chung, Şubat 2007’de zimmetine para geçirme suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Chung, başka bir suç işlememek şartıyla kefalet ile hapse girmekten kurtulmuş ve görevine devam etmişti. Chung, şirket fonundan zimmetine yaklaşık 100 milyon dolar para geçirdiği ve yetkilerini kötüye kullandığı suçlamalarıyla yargılanmış ve 3 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Zimmetine geçirdiği paralarla bazı kamu görevlilerine rüşvet verdiği de iddia edilen Chung hakkında 6 yıl hapis cezası talep edilmişti. Hyundai Başkanı’nın avukatları ise, Chung Mong-koo’nun mahkum edilmesinin ülke ekonomisinde önemli yeri olan şirketin geleceğini tehdit edebileceğini söyleyerek, patronlarının bağışlanmasını istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!