04 Temmuz 2009 Cumartesi 21:35
İstanbul 30ºC
IMKB 36798 / -0,65 $ 1.5310 / %0 2.1450 / %-0,47 Altın 46,07 / %0,11 € / $ 1.4009 / %0,08


AJANDA
3 Temmuz: TÜİK, 2009 yılı haziran ayı ve yıllık enflasyon verilerini açıklıyor.
HİSSELER
YAZARLAR
Vahap Munyar
TEDAŞ ödemeleri gecikiyor enerji yatırımına kredi veren bankaları ürkütüyor
İMKB II. SEANS
İMKB A-F
İMKB F-M
İMKB M-Z
Yatırım Fonları
A TİPİ FONLAR
B TİPİ FONLAR
SERBEST DÖVİZ
ÇAPRAZ KURLAR
ALTIN FİYATLARI
MB KURLARI
Yenibiriş
Emlak
Oto
Tatil
Sayfa satışları
Anneyiz.biz
En iyi on
Hürriyet Kurumsal
Hürriyet Almanya
Hürriyet USA
Okur Temsilcisi
Reklam
Bize Ulaşın
 
Önceki Haber     Sonraki Haber

Zorlu'nun 'sırrı' açıklandı

 
Zorlu Grubu'nun bir süredir merakla beklenen yatırımı kamuoyuna açıklandı.

Alternatif enerjiler konusunda Ar-Ge çalışmaları yürüten Vestel ekibinin geliştirdiği ve yaklaşık bir yıl içinde tüketime sunulacağı belirtilen hidrojen bazlı yakıt pilleri ile enerji sistemleri tanıtıldı.

Avcılar'daki Zorlu Plaza'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel İş Geliştirme ve Stratejik Planlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, hidrojen enerjisi alanında yürütülen laboratuvar çalışmalarının sonlandığını belirterek, söz konusu ürün ve teknolojilerde sertifikasyon sürecinin yakında başlayacağını bildirdi.
Vestel'in temiz ve ucuz enerji sağlayan pilleri

Ultav, dünyada yaygın olarak kullanılan fosil yakıtların artık tükenme noktasına geldiğini ve dev enerji şirketlerinin artık bu yakıtlara yatırım yapmamasının bunun bir göstergesi olduğunu anlatarak, Zorlu Grubu'nun da alternatif enerjiler konusundaki Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını aktardı.

Hidrojen enerjisi alanında yaklaşık 2 yıldır uzman bilim adamlarından oluşan bir ekiple sürdürdükleri çalışmalardan başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Ultav, şöyle devam etti: “Bugün vardığımız noktada Türkiye'nin deterjan ham maddesi olarak bir tonunu 300 dolardan ihraç ettiği borakstan hareketle sodyum bor hidrür bazlı, tonu 50 bin dolarlık 'hidrojen süngeri' ileri malzemesini elde ettik. Bu malzeme ile telsizden dizüstü bilgisayara, radyodan buzdolabına çeşitli kapasitelerde sayısız gereci çalıştıracak PEM (Proton Exchange Membrane) yakıt pillerini, evlerin her türlü enerji gereksinimini karşılayacak katı oksit yakıt pillerini, yüzde yüz çevre dostu kuru pilleri ve yüksek verimlilikteki özgün elektroliz metodumuzla sudan hidrojen elde etme sistemini geliştirdik. Sertifikasyon ve deneme süreçlerinin ardından üretime hazır olacağız.”

Ultav, Vestel'in 12 yıllık büyüme stratejisinin ilk yıllarında üretime odaklandığını, diğer yandan da yurt dışındaki bilim ve teknoloji merkezleriyle bütünleşmeye çalıştığını, bugün ise artık temel araştırma alanlarında Türk bilim adamları ve mühendisleri ile Ar-Ge'deki üstünlüğünü sadece elektronik alanında değil, enerji krizine çözüm olacak alternatif enerji sistemlerinde de gösterdiklerini söyledi.

“HEDEF, TEMİZ ENERJİ”

Hedeflerinin Türkiye'yi temiz enerji kaynaklarını en yoğun kullanan, bu konudaki sistemlerin en ileri versiyonlarını geliştiren, temiz enerji alanında dünyadaki 3 lider ülkeden biri durumuna getirmek olduğunu ifade eden eden Cengiz Ultav, Türkiye'nin en büyük rekabet avantajının ucuz işçilik veya turizm değil mühendislik gücü olduğunu vurguladı.
Ultav, ileri malzemeler ve alternatif enerji gibi gelişmiş alanlarda yapılacak çalışmalarla büyük katma değerler yaratılabileceğini ve bunun Türk insanının refah seviyesinin artırılmasına büyük katkılar sağlayabileceğini dile getirerek, şunları söyledi: “Hidrojen bütün dünyada enerji krizini çözmeye en uygun enerji kaynaklarından biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin de sahip olduğu doğal kaynaklarla tam bir hidrojen cenneti olduğunu biliyoruz. Ayrıca, hidrojenin depolanması, emniyetli kullanımı ve ekonomik bir şekilde nakledilebilir hale gelmesinde çok önemli bir fonksiyonu yerine getiren bor türevleri konusunda da dünya rezervlerinin yüzde 60'ına sahip bir ülkeyiz.”
Vestel'in, geliştirdiği teknolojileri ve ürünler hakkında bilgi veren Ultav, geliştirdikleri yakıt pillerinin çalışma yöntemlerini de uygulamalı olarak anlattı.

YENİ TEKNOLOJİLERİN AVANTAJLARI

Ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ultav, geliştirdikleri pillerle enerji ihtiyacının önemli bir kısmının daha ucuz maliyetle ve daha çevreci bir yöntemle karşılanmasının mümkün olduğunu, yapılacak 3 aylık sertifikasyon ve 3 aylık test çalışmalarının ardından, bu pillerin aşamalı olarak vitrindeki yerlerini alacağını bildirdi. Ultav, yakıt pillerinin evde kullanımının mümkün olduğunu, ilk aşama doğal gaz ile çalışacak olan cihazın, daha sonra ilave edecekleri başka bir parça ile tamamen su ile enerji üretecek duruma getirileceğini ve bu sayede bugünkü enerji maliyetinin yüzde 10'u ile aynı enerji ihtiyacının karşılanmış olacağını söyledi.

  Yorum Sayısı 3 / 40     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Diğer Yorumlar
Mehmet Ercument VIDIN ('MehmetErcument' tüm yorumları) 26/04/2007 - 20:24
Son zamanlara okumus oldugum en guzel haberlerden birisi.
Zorlu grubunu ve tum calisanlarini candan tebrik eder, projenin basarili bir sekilde surmesini temenni ederim.
Mustafa Kemal TANIŞ ('kemal33' tüm yorumları) 26/04/2007 - 20:09
ZORLU ZOR BİR İŞİ BAŞARDI GİBİ GÖRÜNÜYOR. TÜRKİYEMİZE ARMAĞAN OLSUN.
Hasan Köseoğlu ('hasank01' tüm yorumları) 26/04/2007 - 20:06
Çok şüküür..Bu memlekette kafası dolandırıcılıga,sahtekarlıga çalışmayan insanlarda varmış.. VESTEL 'i tberik eder başarılarının devamını dileriz.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 40     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Diğer Yorumlar
 ADnet Reklamları Bu bir reklamdır.
          Aydın Doğan      Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak İş Ara Anneyiz.biz Hürriyet Oto 20 dk İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH