Zorlu'ya komÅŸu gecekondulara piyango

Güncelleme Tarihi:

Zorluya komÅŸu gecekondulara piyango
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 15, 2007 09:58

Zorlu Grubu'nun 800 milyon dolarlık rekor bir fiyatla satın aldığı Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisinin komşusu olan ve 30-40 gecekondunun bulunduğu Yasemin Sokak müteahhitlerin gözünden kaçmadı. Sokak sakinlerinin büyük bir kısmı evlerini toplu olarak bir inşaat firmasına sattı.

Haberin Devamı

Referans Gazetesinde Sibel Cingi'nin imzasıyla yer alan habere göre, "Ah benim akılsız kafam. 26 yıl önce buradaki herkes gibi ben de bir kömürlük çevirseydim şimdi milyoner olmuştum." "Komşu arazi rekor fiyata satıldı. Biz de müteahhit ile sıkı pazarlığa oturduk. Daha iki gün önce müteahhit firma kocamla görüşmeye geldi..."

Bu sözler Zorlu Grubu'nun 800 milyon dolarlık rekor bir fiyatla satın aldığı Karayolları arazisinin komşusu olan Yasemin Sokak sakinlerine ait.

Yasemin Sokak, Levazım Mahallesi'nde lüks sitelerin, rezidansların ve plazaların arasında sıkışmış kalmış 30-40 konuttan oluşan bir gecekondu bölgesi. Yoldan geçerken görülmeyen çukur bir bölgede bulunan sokak, görenleri hayrete düşürecek bir görüntü sergiliyor. Dip dipe yapılmış 40'a yakın gecekondu sokağının ne manavı, ne bakkalı ne de kahvesi var. Sokakta tek büyük yapı olarak cami dikkat çekiyor. Evlerin hepsi bahçeli...

Haberin Devamı

Zorlu'nun yaptığı alım ile Yasemin Sokak'ta bu günlerde büyük bir heyecan yaşanıyor. Bundan 30-40 yıl önce Hazine arazisini işgal ederek yaptıkları ve oda oda büyüttükleri gecekonduları paha biçilemez bir değere kavuştu. Müteahhitler de peşlerinde. Ama gecekondu sahipleri bir müteahhidin elini çabuk tutup Yasemin Sokak'taki altı yedi tanesi hariç bütün evleri topladığını söylüyor. Geri kalanlarla da sıkı bir pazarlık içinde olduğu belirtiliyor.

Yasemin Sokak sakinlerinin heyecanını katlayan bir neden daha var. Yıllardır bekledikleri tapularına da böyle bir dönemde kavuşuyor olmaları. Sokak sakinleri "Ankara'dan onay çıkmış. İş Beşiktaş Belediyesi'nin son onayına kalmış. Müteahit öyle söyledi" derken Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri de onları doğrulayarak "Yasemin Sokak'taki gecekondular ile ilgili biz bütün işlemleri tamamladık. Birkaç gün içinde de Beşiktaş Belediyesi'ne gönderiyoruz. Belediye önümüzdeki günlerde ev sahiplerine tapularını dağıtacak" açıklamasını yapıyor.

 

Müteahhit firma camide toplantı yapıyor

Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı olan Yasemin Sokak'ın komşuları Karayolları arazisi, Astaş-Remag Gayrimenkul ve Kempinski işbirliği ile inşaatına başlanan ve lüks otel konforunda hizmet verecek olan Bellevue Residences, Aydınlar ve Levazım Sitesi...

Haberin Devamı

Yasemin Sokak'ın kadınları sorularımızı yüzlerinde büyük bir mutluluk ifadesi ile yanıtlarken erkekler ise ser verip sır vermemeyi tercih ediyor. Kapısını çaldığımız evin camından kafasını uzatan bir bayan "Artık yanınızda büyük bir proje yapılacak" dediğimiz anda başlıyor anlatmaya: "İsmimi vermem. Resmimi de çekmeyin. Buraya kayınvalidem 40 yıl önce yerleşmiş. Ben de bu evde 26 yıldır gelinim. Zorlu buraya iyi para verdi. Bize de piyango çıktı. Burdaki evlerin altı yedi tanesi hariç hepsini bir müteahhit geldi topladı. Yaklaşık iki yıldır buraya gelip gidiyorlar. Son dönemde müteahhit firma tüm evleri almak için camide kocalarımızı toplayıp toplantı yapıyor. Burada kahvehane olmadığı için toplantılar camide yapılıyor. İkna olanların kimine iki kimine üç ev verdiler. Kocam da iki gündür müteahhit ile görüşüyor. İyi bir anlaşma yapmak için pazarlık yapıyor. Biz de bugün yarın o müteaahhitle anlaşacağız."

 

Haberin Devamı

Ben kiracıyım, piyango bana vurmadı

Kapısını çaldığımız bir diÄŸer evde ise bu sefer farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. "Ben kiracıyım burda" diyen evin sahibi 29-30 yıldır bu sokakta oturmasına raÄŸmen bir kömürlük bile "çevirememiÅŸ" olmasına hayıflanıyor. "Ah benim akılsız kafam" diye söze baÅŸlıyor ve devam ediyor: "Burdaki herkes 30-40 yıl önce buraya gelip bir oda çevirmiÅŸ kendisine bekçi kulübesi gibi. Oda oda derken kocaman alanlara yayıldılar. Ben ise korkudan yapamadım. Hâlâ kiracıyım. Åžimdi herkes müteahhitle anlaşıyor. Piyango bana vurmadı."Â

Yasemin Sokak'ta son günlerde yaşanan heyecandan ve hareketten bölgedeki emlakçılar da haberdar. Bölgede hizmet veren Deniz Emlak yetkilileri de yaklaşık bir ay önce Hazine'den ve Milli Emlak'tan yetkililerin gelip sokakta keşfi yaptığını söylüyor. Yetkililer "Sokakta yaşayanların büyük bir kısmının iki üç daire karşılığında bir müteahhit ile anlaştı. Ama firmanın ismini kimse söylemiyor" diyor.

 

Haberin Devamı

Gayrimenkulde hareketlilik gecekonduculara yaradı

Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de gecekondu yapımı 1930'lu yıllarda başladı. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra köyden kente göçün artması ile hız kazandı. Gecekondulaşma çok eski bir tarihe sahip. Türkiye genelinde 1953 yılında 80 bin civarında olduğu belirtilen kaçak yapı sayısı 1960'ta 240 bin, 1970'te 600 bin, 1980 yılında ise 850 bini buldu. Bugün ise Türkiye genelindeki kaçak yapı sayısının 3-4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye genelinde nüfusun yüzde 30'unun kaçak inşa edilmiş yapılarda yaşadığı kaydediliyor. İstanbul'da ise bu oranın yüzde 60-65 civarında olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda gayrimenkul piyasasında yaşanan hareketlilik gecekondu sahiplerine de yaradı. Proje yapacak boş alan bulmakta zorlanan inşaat firmaları gecekondu sahipleri ile kat karşılığı anlaşmalar yapıyor.

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektöründe yaÅŸanan hareketlilik gecekondu sahiplerinin haksız yere büyük kazançlar elde etmeye baÅŸladığını dile getiren Emlak Komisyoncuları DerneÄŸi BaÅŸkanı Sabri AteÅŸ, "Devlet arazisini haksız yere gasp edenler ödüllendiriliyor. Bugün nerden baksanız merkezi yerde bir gecekondu sahibi en az 500 bin dolar kazanç elde ediyor. Hayatı boyunca çalışsa böyle bir para biriktirmesi mümkün deÄŸil. Gecekondu sahipleri zengin oldular" açıklamasını yapıyor. Â

BeÅŸiktaÅŸ'ta 2800 ÅžiÅŸli'de 10 bin 400 gecekondu varÂ
    Â
Ä°lçe Gecekondu Kaçak binaÂ
Zeytinburnu 2.812 1.788
Üsküdar 3.840 15.883
Ãœmraniye 8.943 20.722
Tuzla 1.180 5.108
ÅžiÅŸli 10.400 2 .983Â
Pendik 10.881 7 bin 28 Â
Maltepe 1.171 22.63Â
Küçükçekmece 1.484 8.812
Kartal 2.069 3.883
Kâğıthane 27 1.266
Kadıköy 800 700
GaziosmanpaÅŸa 6.374 6.314
Fatih 181 1.650
Eyüp 11.520 6.430
Esenler 108 11. 200Â
BeyoÄŸlu 9.040 14.221
BeÅŸiktaÅŸ 2800 Â


Kaynak: Prof. Dr. Haluk SucuoÄŸlu'nun araÅŸtırmasından alınmıştır.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!