Otomobil farelerine SMS'li tuzak

Güncelleme Tarihi:

Otomobil farelerine SMSli tuzak
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2007 09:56

Oto alarmı, direksiyon kilidi gibi önlemlerin artık durdurmaya yetmediği oto hırsızları SMS ile yakayı ele verecek. 'Otomobul', hırsız girdiğinde SMS ile araç sahibine haber veriyor ve aracın uzaktan kontrol altına alınmasına imkan veriyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Sibel Cingi imzasıyla yer alan habere göre Türk firması Mobiarts tarafından geliştirilen "otomobul" oto farelerinin korkulu rüyası haline geldi. Şirket ortaklarından Haluk Gökçe'nin aracının çalınması üzerine geliştirilen ve araç çalındığında sahibine SMS ile haber veren cihazı 3 bin kişi aracına taktırdı. Turkcell, Vodofone veya Avea sim kartla çalışan ve araç sahibinden habersiz çalıştırıldığında SMS ile haber veren cihaz, aynı zamanda aracın uzaktan kontrol altına alınmasına da imkân tanıyor. Örneğin, araca SMS ile gönderilen komutlarla motoru durdurmak, kornayı çalmak veya flaşörleri yakmak bile mümkün.

Türkiye'de otomobil hırsızlığının her yıl artış gösterdiğini belirten Mobiarts Genel Müdürü İbrahim Ünver, "Otomobul

Arap ülkelerinden de
büyük talep gördü

SMS ile araç hırsızlarını yakalatan otomobil için yurtdışından da büyük bir talep söz konusu. Özellikle Suudi Arabistan, Kazakistan ve Dubai'den büyük bir talep aldıklarını belirten Mobiarts Genel Müdürü İbrahim Ünver, "Kısa bir sürede 3 bin adet cihaz ihraç ettik. En büyük pazarımız ise Arap ülkeleri. Yurtdışında bazı firmalar cihazı takip amaçlı da kullanıyor. Ama en büyük müşterimiz Türkiye'de olduğu gibi yurtdışında da bireyler" açıklamasını yaptı.  

çok ciddi bir talep gördü. Cihazın en büyük müşterisi ise şirketlerden aracının çalınmasından korkan bireyler" açıklamasını yaptı. 2004 yılında geliştirdikleri teknoloji ile dünyada bir ilke imza attıklarını dile getiren Ünver, ürünün yurtdışından da ciddi talep aldığını söyledi. Ünver, cihazın Türkiye'de daha yaygın bir satış ağına sahip olması için Sentim Bilişim'le bir distribütörlük anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA GÜNDE 40 ARAÇ ÇALINIYOR

İstanbul'da günde 40, ayda ise ortalama 1200 araç çalınıyor. Araç hırsızlıklarının yarısından fazlası ise gece gerçekleşiyor. 2006'da Türkiye genelinde 31 bin 522 otomobil çalındı. Sentim bayilerinde yaygın olarak cihaz bir ay önce satılmaya başlandı. 175 dolara satılan cihazın Türkiye genelinde büyük bir talep gördüğünü dile getiren Sentim Bilişim Ürün Müdürü Ersin Akbulak, yılda en az 5 bin adet cihaz satmayı hedeflediklerini söyledi. Akbulak, en büyük talebin ise başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Mersin, Adana, İzmir ve Gaziantep'ten geldiğini belirtti. Cihazın herhangi bir GSM operatörünün sim kartı ile çalışabildiğini anlatan Akbulak, şöyle devam etti: "Otomobul sayesinde aracınızı adım adım takip etmeniz mümkün. Araç, sahibi dışında hareket ettirildiğinde kişinin cebine SMS gönderiyor.

Haberin Devamı

Daha sonra ise geçtiği sokakları, caddeleri size adım adım bildiriyor. Böylece aracın gittiği güzergâhtan haberiniz oluyor ve hırsız kısa sürede yakalanıyor. Cep telefonunuzu uzaktan kumanda gibi kullanmanızı sağlıyor. Aracın motor ve elektrik aksamı ile bağlantıları bulunan cihaza göndereceğiz komutlar anında devreye giriyor. Örneğin SMS ile cihaza motoru durdur komutu verdiniz. Motor duruyor. Kornayı çalabiliyorsunuz. Flaşörleri yakıp söndürebiliyorsunuz. Böylece hırsızı afişe etmiş oluyorsunuz."

Türkiye genelinde araç hırsızlık olaylarının yılda ortalama yüzde 37'lik bir artış gösterdiğine dikkat çeken Akbulak, cihazın sigorta şirketlerini de harekete geçirdiğini söyledi. Akbulak, aracına otomobul taktıran araç sahiplerine özel bir indirim yapılması konusunda sigorta şirketleri ile görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!