60 yıllık serüven

Güncelleme Tarihi:

60 yıllık serüven
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2016 20:36

Özyeğin Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Türkiye’de Otelciliğin Önderleri 1. Bienali 2016’ ‘Vehbi Koç ve Divan Otelleri’ başlığı ile önceki gün gerçekleştirildi. 1956’da açılan Divan Oteli’nin İşadamı Vehbi Koç ile birlikte kurucuları arasında yer alan Orhan Başdoğan otelin 60 yıllık serüvenini anlattı.

Haberin Devamı

"1952 yılında o yılların en önemli futbol ülkelerinden İsveç, Türk milli futbol takımı ile maç yapmak üzere Türkiye’ye geliyor. Dünyada futbolda ilk 3 arasında olan İsveç’e karşı Türkiye büyük bir sürprize imza atıyor ve İsveç’i yenmeyi başarıyor. İsveç’e dönen milli takımı basın çok ağır eleştiriyor. Takımın oyuncularına ‘Türkiye’ye nasıl yenilirsiniz’ diye sorular soruyorlar. Bir futbolcu şu cevabı veriyor: ‘Biz Türklere yenilmedik. Kaldığımız otelde tahta kuruları ile savaştık. Biz onlara yenildik.’ Bu açıklama tüm dünyada haber oluyor. Bunun üzerine dönemin Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Ulvi Ziya Yenal, dünya çapında bir otel açılması için bir ihale düzenlenmesini istiyor. Bu ihale sonucunda Hilton İstanbul 1955 yılında açılıyor. Bu otelin açılmasının ardından Vehbi Koç da, ‘Yabancılar yapıyorsa biz de yapmalıyız’ diyor. 1956 yılında yani bir yıl sonra da Elmadağ’daki Divan oteli açılıyor.”

Haberin Devamı

140 FOTOĞRAFLIK SERGİ

Yukarıdaki hikaye önceki akşam Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Otel Yöneticiliği Bölümü tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen ‘Türkiye’de Otelciliğin Önderleri 1. Bienali 2016’, ‘Vehbi Koç ve Divan Otelleri’ başlığıyla gerçekleştirilen organizasyonda Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Teoman Alemdar tarafından anlatıldı. Türk otelcilik sektörünün gelişmesine önderlik eden değerli girişimcileri anmak ve deneyimlerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen bienalde;  Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Divan Grubu CEO’su Richard Appelbaum, uzun yıllar Divan Otellerinde Genel Müdürlük yapmış ve merhum Vehbi Koç ile beraber Divan otelinin kurucuları arasında olan Orhan Başdoğan konuşmacı olarak yer aldı. Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy’deki kampüsünde Divan Oteli’nin kuruluşu, tarihçesi ve gelişimi ile ilgili 140 görselden oluşan bir sergi düzenlenirken, sergi, iki yıl süresince Özyeğin Üniversitesi’nde ziyaretçilere açık olacak.

60 yıllık serüven

Haberin Devamı

VEFATINA KADAR BIRAKMADI

İş adamı Vehbi Koç’un, Divan markasının oluşumundaki liderlik serüveni o dönemi yaşayan Orhan Başdoğan’ın sunumuyla anlatıldı. Başdoğan,1956’dan 1996’ya kadar geçen 40 yıllık süreçte yaşadıkları anılarını paylaştı. Bu 40 yılda 38 yıl kesintisiz çalıştığını ifade eden Başdoğan, 24 yılında ise şirket genel müdürlüğü ve otel müdürlüğünü yaptığını söyledi. Bu süreçte Vehbi Koç ile yakın çalışma halinde olduklarını belirten Başdoğan, “Vehbi bey birçok alanda yatırımları olmasına rağmen Divan ile bütünleşti. Vehbi bey 1999 yılına yani vefatına kadar Divan grubunda yönetim kurulu başkanlığını devam ettirdi” dedi. 

O DÜĞÜNLE OTEL DAHA AÇILMADAN TANINDI

Haberin Devamı

VEHBİ Koç’u, “Çok güzel bir dinleyici ve iyi bir idareciydi. Planlı ve programlı olan, çalışanlarının sözlerine kanaat eden hayırsever bir insan” olarak tanımlayan Orhan Başdoğan, “1950’li yıllarda Vehbi bey ABD ve Avrupa’da turizmin ne denli geliştiğini gördü. Türkiye’e döndüğünde aslında Divan otelini yapmaya karar vermişti.  O zamanlar İstanbul’da 2-3 otel vardı. Sonrasında Hilton açıldığında büyük olay olmuştu. 1955’in eylül ayında siyasi baskılar varken şantiye şefi gibi çalıştı Vehbi bey. Hükümete de söz vermişti oteli bitirmek için. Zamanın da bitirdi. İlk olarak Hilton ile beraber Banka ve Para Fonu Kongresi gerçekleştirildi. Arkasından 5 Ocak 1956’da Semahat Arsel’in düğünü Divan otelde yapıldı. Aslında bu iki olay ile daha resmi açılışı yapılmadan otelimiz tanınmış oldu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

60 yıllık serüven

1956’DAN BUGÜNE 17 OTEL

DİVAN Grubu CEO’su Richard P. Appelbaum, “Modern Türk turizminin başlangıcını simgeleyen Divan, otelcilik, yeme içme ve turizm sektöründeki önemli yatırımları ile bugün 120’nin üzerinde birimde hizmet veriyor. Türkiye’de ve yurtdışında toplam 17 otel 3 residance ile hizmet veriyoruz. Divan Grubu 15 bağımsız restoranında, 2 ziyafet mekanında ve 3 stadyum operasyonunda misafirlerini ağırlıyor. Divan Grubu bünyesinde 22 pastane ve 45 fırın bulunuyor. 2016 yılı içinde Katar ve Dubai de franchaise olarak hizmete giren Divan Pastaneleri’nin lokum ve çikolataları bugün Londra’nın ünlü mağazalarına, Amerika, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Bahreyn, Avustralya, Azerbaycan, Fransa ve Belçika’ya ihracatı yapılıyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

İLK MÜDÜR YABANCI

“OTELİ açarken Türkiye’de turizmin ‘T’ si yoktu. Bu yüzden çalıştıracak eleman da bulunamıyordu” diyen Orhan Başdoğan, otel müdürünün İsviçre’den, aşçıbaşının Yunanistan’dan getirildiğini söyledi. Türk mutfağı için de ‘Konya Lezzet Mutfağı’ ile ortaklık yapıldığını anlatan Başdoğan, “Vehbi Bey, otelin başına da Haluk Çatırlı’yı getirmişti. Otel müdürleri ona bağlandı. 1968-70’e kadar ilk 10 sene bu şartlar altında geçti. 10 yıl sonra artık ilk kadrolar değişmeye başladı. Yabancı müdürler ayrıldı. İşte ben de o tarihten itibaren şirketin genel müdürü oldum” dedi. 

BAKMADAN GEÇME!