60 yıldır süpürgecilik yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

60 yıldır süpürgecilik yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 13:20

Antalya'nın Akseki ilçesinde geleneksel yöntemlerle üretilen el süpürgeleri, ilgi görmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Akseki'ye bağlı Cendeve köyünde çiftçilikle uğraşan Ömer (76) ve Nazife Özyiğit (65) çifti, boş zamanlarında evlerinin bir odasında el süpürgesi yaparak hem bir geleneği devam ettiriyor hem de para kazanıyor. Küçük yaşlarda el süpürgesi yapmaya başladıklarını belirten Ömer Özyiğit, hem kendi ihtiyaçlarını hem de çevreden gelen talepleri değerlendirdiklerini söyledi.

El süpürgesi yapmayı çocuklarına devredemediğini anlatan Özyiğit, “Ailemiz süpürgeciliği 100 yıldır yapıyor. Ben 60 yıldır süpürge yapıyorum. Ancak, artık pek ilgi görmüyor. Bu işi kendi çocuklarıma devredemesem de ölünceye kadar süpürge yapacağım” dedi.
Mayıs ayında tarlalara ektikleri süpürge darısını, temmuz aylarında keserek güneşte kuruttuklarını anlatan Özyiğit, daha sonra bir araya getirdikleri süpürgelikleri yonttuklarını, tutamlayıp, ıslatarak boğduklarını ve diktiklerini söyledi. Özyiğit, şöyle konuştu.

Haberin Devamı

“Süpürge yapmak zahmetli bir iş. Günde 50 adet süpürge yapıyoruz. Bir dönüm alanda 30 adet süpürgelik çıkıyor. Bu işi de genellikle kış aylarında zamanımız olduğunda yapıyoruz. Çevre köylerden bize süpürge yaptırmak için çok talep oluyor. Süpürgeleri pazarda 5 TL'den satıyoruz. Pazarda müşteri de buluyoruz. Süpürgecilik artık tarih oluyor.”

Süpürge yapımının azalmasına rağmen hala el yapımı süpürgeleri tercih edenlerin olduğunu söyleyen Özyiğit, elle yapılan süpürgelerin atölyelerde makinelerle yapılanlardan çok daha dayanıklı olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!