60 bin çiftçi meydana indi

Güncelleme Tarihi:

60 bin çiftçi meydana indi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2005 16:19

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin bugün Manisa'da düzenlediği ‘Çiftçilerin Haykırışı Mitingi’nde Türkiye'nin dört bir yanından gelen yaklaşık 60 bin çiftçi katıldı.

Haberin Devamı

Manisa'nın Laleli Mahallesi'ndeki miting alanı, sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başladı. İl dışından gelen çiftçileri taşıyan yüzlerce otobüse park yeri bulmakta gülük çekti. Miting, saat 11.00 sıralarında çiftçilerin gelişlerinin tamamlanmasıyla başladı. Hiçbir siyasi partinin bayrak ve flamasının bulunmadığı miting alanını dolduran çiftçiler, ‘Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma’, ‘Hükümet istifa’ sloganları attı. ‘Cumhuriyet tarihinin en zor günlerini yaşıyoruz’, ‘Biz burada misafir değiliz toprağımıza sahip çıkalım’, ‘Çiftçi artık köle oldu’, ‘IMF, AB istedi ürün fiyatları düştü, biz de AB'yi istemiyoruz’ yazılı pankartlar açıldı. Miting alanında Bursa'nın Karacabey İlçesi'nden gelen çiftçilerin açtığı “Sayın Recep Tayyip Erdoğan, şarkı bitti, sandıkta görüşürüz. Karacabeyli Mısır Üreticileri” yazılı pankar da dikkat çekti.

Mitingde ilk sözü alan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sorman, hükümeti sert dille eleştirdi. AKP'nin iktidara geldiğinde üreticiden sorunların çözümü için 2 yıl süre istediğini belirterek, “Biz siyaset yapmıyoruz. Gerçeği konuşuyoruz. Ne oldu iki yılda? Yüzde 8 enflasyon hedefleniyordu. Mazota yüzde 40, gübreye yüzde 50, ilaç ve işçiliğe yüzde 35 zam geldi. Ürünün fiyatı düştü” dedi. Siyasetçi ile sanayicinin lobi oluşturduğunu ileri süren Nuri Sorman, “Ürün fiyatı günden güne düştü, üretici Türkiye'de peşin vergi veren, kazanmadan vergi ödeyen tek kesim oldu. Bugün burada olduğu gibi teşkilatımızın yanında olarak mücadele vermeliyiz. Bu yıl üzümde ürünü satmama kampanyası açtık. Bakın üzüm hayal ettiğimiz 1 dolar rakamına yaklaşmaya başladı” diye konuştu.

TZOB BAŞKANI: ÇİFTÇİ KRİZDEN ÇIKAMADI

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da göreve geldiklerinde siyasetin dışında olacaklarını söylediklerini, bugün de hiçbir siyasi partiyi mitinglerine davet etmediklerini belirtti. Bayraktar, şöyle konuştu: “Göreve geldiğim iki yılda ülkeyi baştan başa dolaştım. Sayın Başbakan ve Tarım Bakanı'na üreticinin durumunu anlattık. Bu çalışmalardan sonra hükümet bazı kararlar aldı, bazı destekler verdi ama çok yetersiz. Yapısal sorunlar çözülmedi. Sulama yatırımları tamamlanmamış, 4 milyon hektar arazi sulamaya açılmamış, arazinin bölünmesi konusunda miras hukuku düzeltilmemiş, arazi toplulaştırılması için ofis açılmamış, tarımsal destekleme bütçesi ihtiyacın çok gerisinde kalmış. Çiftçiye verilmesi gereken 16 milyon lira Doğrudan Gelir Desteği ödemesi 10 milyon liraya düşürülmüş. Girdi fiyatları hızla yükselirken, ürün fiyatları geride kaldı. Buğday ve mısıra maliyet altında fiyat verildi. TMO tarafından bir müdahale alımı yapılmadı, mazot gübre desteği yeterli olmadı. Bu destekler yerinde olsaydı çiftçi bugün meydanlara inmezdi. Tarım ekonomik bir faaliyettir. Bu faaliyetin amacı para kazanmaktır. Mevcut ortamda çiftçimiz kriz ortamından çıkamamıştır.”

TÜRK ÇİFTÇİSİ HOR GÖRÜLÜYOR

Tarımın 7 milyon kişiye istihdam sağlayan, 23 milyon kişinin geçimini sağlayan, ülkenin önemli bir sorunu olan kırdan kente göçün sigortası konumunda olduğunu belirten Bayraktar, “Bu gün 70 milyon insanımızın etini, sütünü, gıdasını üreten çiftçiye herkes şükran duymalı. Yemeden içmeden üreterek, toplumu doyuran ve bu manada ana- baba görevi yapan Türk çiftçisi hor görülüyor. Ana- babaya nankörlük olur mu?” dedi.
Tarımdaki reel gelirin 1998, hatta kriz yılı olan 2000 yılından bile düşük olduğunu belirten Bayraktar, “Bunun içindir ki üretim arttırılamadığı için Türkiye 6 milyar dolarlık tarım ürünü ithal ediyor” diye konuştu.

Sözleri sık sık ‘Hükümet istifa’ sloganlarıyla kesilen Bayraktar, hükümete seslenerek, “Maliyetlerimiz çok yüksek. Çiftçilerin gelirleri arttırılamıyor. Satın alma güçleri giderek azalıyor. Ürettiğimiz ürün değer fiyata pazarlanamıyor. Destekler artmalı, ürün bedelleri artırılmalı. AB'de üreticiye yapılan destek Türk çiftçisine de yapılmalı” dedi.

BAYILANLAR OLDU

Çeşitli illerden gece yolculuk yaparak gelen ve yorgun olan çiftçilerden bazıları miting sırasında sıcağın da etkisiyle baygınlık geçirince, yakındaki Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Saat 13.00'te mitingin sona ermesiyle çiftçiler alanı boşaltmaya başladı. İl dışından gelen binlerce çiftçi, geldikleri otobüsleri bulabilmek için büyük çaba harcadı. Mitinge katılanların Manisa'dan ayrılması saatler sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!