6 şirketli konsorsiyum ihaleyi aldı, İstanbul İzmir 3.5 saate inecek

Güncelleme Tarihi:

6 şirketli konsorsiyum ihaleyi aldı, İstanbul İzmir 3.5 saate inecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2009 00:00

İstanbul -İzmir arasını karayoluyla 6.5 saatten 3.5 saate indirecek otoyolun ihalesinde teklif mektupları dün açıldı, teklifler yeni bir tartışmaya yol açtı.

Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, iki konsorsiyumun temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda mektupları açıklarken; en kısa süreyi 22 yıl 4 ay (yapım+işletme) ile Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Konsorsiyumu’nun verdiğini ifade etti.

Teklifler ’yeterli’

Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle yaptırılacak İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu Projesi ihalesinde gelen "tekliflerin yeterli bulunduğu" açıklanırken, diğer konsorsiyum Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat adına söz alan avukat Ayhan Yılmaz "İhale hukuka aykırı yapılıyor" itirazında bulundu. Ayhan Yılmaz, daha önce iki kere dilekçeyle itiraz ettiklerini anımsatarak, diğer ortak girişim grubunun teklif zarfı hazırlamadığını, teklif içerisinde ’teklif mektubu’ diye zarf bulunmadığını savundu. İhsan Akbıyık ise iki konsorsiyumun teklif belgelerinin yeterli olduğunu bildirdi ve "Yaklaşık bir ayda teknik inceleme tamamlandı. Komisyon ve üst düzey yetkililer, itirazı daha önce değerlendirdi ve ’hukuka aykırı bir durum’ olmadığına karar verildi.

İtirazlar tutanağa geçti

Akbıyık; Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat konsorsiyumunun yapım ve işletme dahil süreyi 22 yıl 4 ay verdiğini; Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat konsorsiyumunun ise yapım ve işletme dahil süreyi 34 yıl 9 ay olarak verdiğini söyledi. Avukat Yılmaz, itirazlarının tutanaklara geçip geçmediğini sordu. Bunun üzerine komisyon başkanı Akbıyık, kendisini uyararak, "Sürekli müdahale yakışık almıyor. Burada yapılan her şey komisyon tutanaklarına geçiriliyor" diye konuştu. Yılmaz, şu iddiaları ortaya attı:

6-7 milyar dolarlık proje

"İdari şartnamede, teklif zarfının kapalı ve mühürlü olması öngörülüyor. Teklif zarfının içerisinde yer alması gereken teklif mektubu da ayrı kaşeli ve mühürlü bir zarf içinde olmalı. Ancak diğer ortak girişim grubu teklif mektubu diye zarf hazırlamadı. Komisyon, tekliflerin sunulmasından sonra teklif mektubunun zarfa konulmasını ve bu zarfında kaşelenmesine imkan tanıyarak, idari şartnameyi çiğnedi. Komisyon bugün kendi kapattırdığı zarfı açarak, açıkça hukuka aykırı davrandı. Konuyu yargıya götürüp götürmeyeceğimiz, yönetim kurulunda verilecek kararla netleşecek." Resmi olarak bir rakam dile getirilmedi ancak; proje kapsamında köprünün maliyetinin 2.5-3 milyar dolar, toplam maliyetin ise 6-7 milyar dolar olabileceği ileri sürülüyor.

Körfez Geçişi, otolar için 35 dolar artı KDV olacak

DÜNYANIN
en büyük köprülerinden olacak İzmit Körfez Geçişi, Gebze-Yalova yakalarını bağlayacak. Yolun işletmeye açıldığı yıl için geçiş ücretleri tavanı yeniden belirlenerek, geçiş ücreti KDV hariç otomobiller için 35 dolar, kamyon ve otobüsler için 56 dolar olmuştu. Otomobiller için, Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu’ndan geçiş ise kilometrede 0.050 dolar olacak. Otoyol ücreti kamyon, otobüs, yarı römorklar için kilometrede 0.080 dolar, motosikletler için 0.035 dolar olacak. İnşa edilecek asma köprünün ortak açıklığı 1700 metre, toplam uzunluğu 3000 metre olacak. İzmir’e kadar uzanacak otoyolla proje, 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere 420 kilometrelik güzergahtan oluşacak.

20 yıldır gündemdeydi üç kez ertelendi

20
yıldır gündemde olan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılacak otoyol projesi için açılan ihaleye "Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Mapa İnşaat-Limak İnşaat Konsorsiyumu" ile "Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Konsorsiyumu" teklif vermişti. İzmit Körfez Geçişi Projesi 3 kez ertelenerek, önce 7 Ekim, sonra ek süreye ihtiyaç duyulduğundan 18 Aralık’a, daha sonra da ilgilenen firmaların "küresel kriz koşullarında kredi imkanlarının daraldığı" gerekçesini dikkate alarak 9 Nisan’a ertelenmişti. Karayoluyla 6.5 saat olan İstanbul-İzmir arası seyahat süresi proje tamamlandığında 3.5 saate inecek, yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak. İstanbul-İzmir arası 140 kilometre kısalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!