6 sıfırı unutmak için 3 yıl bekledik, TL’ye dönüş faturası 40 milyon YTL

Güncelleme Tarihi:

6 sıfırı unutmak için 3 yıl bekledik, TL’ye dönüş faturası 40 milyon YTL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2008 00:00

Paradan 6 sıfır atarak 2005’te YTL ile tanışan Türkiye, yeniden TL’ye dönüyor. 1 Ocak 2009’dan itibaren Türk Lirası’nda ’Yeni’ ibaresi kalkacak.

Bir yıl boyunca YTL ve TL birlikte tedavülde kalacak. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, daha önceki geçişte olduğu gibi YTL’den TL’ye geçişin de 20 milyon YTL’ye mal olacağını açıkladı.

TÜRK Lirası’ndaki ’Yeni’ ibaresi 1 Ocak 2009’dan itibaren kalkacak. Böylece Merkez Bankası’nın basım ve tanıtımı için 20 milyon dolar harcadığı, dönüşümün ise yazılım ve donanımla birlikte 500 milyon doları bulduğu Yeni Türk Lirası (YTL) tarihe karışacak. Merkez Bankası’nın yine 20 milyon YTL’lik bütçe ayırdığı bir çalışmayla yeniden Türk Lirası’na (TL) dönüş yapılacak. Yeni Türk Lirası’ndan (YTL) Türk Lirası’na (TL) geçiş tanıtım kampanyası hakkında basın toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, "1 Ocak 2005’te tarihi bir reformla paradan 6 sıfır attık ve Yeni Türk Lirası’na geçtik. Şimdi ikinci aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu aşamada Yeni ibaresini kaldırıyor ve paramızın geleneksel adına, yani Türk Lirasına geçiyoruz" derken, Türk Lirası (TL) ve kuruş (Kr) adını alacak olan paralar hakkında şu bilgileri verdi:

Atatürk portreli

Paraların tasarımı tamamen değişecek. TL banknotlar ile YTL banknotlar arasında boyut, tasarım, renk ve güvenlik özellikleri açısından temel değişiklikler olacak. Banknotların kupür kompozisyonu ve güvenlik özellikleri 2008 yılının Ekim ayında açıklanacak. Banknotların ön yüzünde Atatürk portresi yer almaya devam edecek.

2009 uyum yılı

Vatandaşların değişime kolay uyum sağlaması için YTL ve TL paraların bir yıl boyunca birlikte tedavülde kalacak. YTL’nin tedavül süresi 31 Aralık 2009’da sona erecek. Bu tarihten itibaren banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası tarafından değiştirilecek.

Banknot 1 YTL kalkacak

TL banknotların üretim ve dağıtımları mayıs ayında başlandı. Dolaşıma yeni çıkacak paraların tanıtımı 3 Ekim’de Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. Yeni dönemde 1 YTL sadece madeni para olarak yer alacak.

Euro’ya benzemeyecek

Görme engellilerin tanıyabilmesi için kabartma ve her kupürün farklı boyutta olması yöntemleri uygulanacak. Görme engellilerin parayı tanımasında kullanılan para ölçer de Merkez Bankası tarafından ücretsiz olarak dağıtılacak. Madeni para için de Euro’ya benzemeyecek bir tasarım hazırlandı.

200 TL’nin gelişi enflasyondan değil

DURMUŞ Yılmaz, ilk 6 ayın sonunda banknot değişiminin büyük ölçüde gerçekleşeceğini düşündüklerini belirtirken, yeni dönemde 200 TL’lik banknot tedavüle girecek olmasına imişkin eleştirileri şöyle yanıtladı: "Her üst değerdeki kupür enflasyonun yükseldiği anlamına gelmez. Bizim karıştırdığınız nokta burası. 200 TL’nin ’enflasyon nedeniyle çıkarıldığı’ gibi yanlış bir algılama var."

İhracat artışı bizim politikalarımızla oldu

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TL ’ye geçişlele ilgili tanıtım toplantısının ardından habercilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası politikalarının ihracatı olumsuz etkilediği yönündeki eleŞtirilerin hatırlatılması üzerine Yılmaz, ihracatta önemli artışlar yaşandığını söyledi. İhracat artışında Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikasının çok önemli rol oynadığını söyleyen Yılmaz, "İhracat artışının bize rağmen değil bizimle birlikte olduğunu düşünüyoruz" dedi. Merkez Bankası’nın İstanbul’a taŞınmasını öngören ve Meclis’e sevk edilen yasa tasarısının hatırlatılması üzerine ise Yılmaz, "Sonucu hep birlikte bekliyoruz" diye konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açlık sınırını 255 YTL olarak açıklaması konusunda ise Merkez Bankası Başkanı, "Refahı, milli geliri artıracağız. Bu bize bunu söylüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hukuki sözleşmeler geçerli

1 Ocak 2009’dan itibaren tüm hesaplar TL’ye dönüştürülecek. Fatura, gider pusulası, bordro gibi belgeler TL olarak düzenlenecek. Bu tarihten önce YTL ile yapılan tüm hukuki ve finansal düzenlemeler, aynı tutarda TL olarak geçerli kabul edilecek. YTL olarak düzenlenen sözleşmeler aynı değer ölçüsünde TL olarak işlem görecek. Mevcut sözleşmeler geçerliliğini koruyacak. Yazarkasalar içinse bir değişiklik gerekmiyor. 1 yıllık geçiş döneminde ATM’lerde YTL kullanılabilecek.

Tanıtım Başbakan’la birlikte yapılacak

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, ekim ayının başında gerçekleştirilecek ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir toplantıyla TL banknot ve madeni paraların fiziki ve güvenlik özelliklerinin ayrıntılı tanıtımı yapılacak. Yılmaz, Erdoğan ile önceki gün yaptığı görüşmede yeni para kupürlerini sunduğunu ve Erdoğan’ın, "Ülkemiz için hayırlı olsun" dediğini aktardı.

Kampanya sloganı: Türk Lirası geliyor paramız yenileniyor

YTL’den TL’ye geçişin maliyeti 20 milyon YTL olarak öngörülüyor. "Türk Lirası’na Geçiş Tanıtım Kampanyası" çerçevesinde milyonlarca afiş, kitapçık, broşür ve etiket basıldığını, TV filmleri ve radyo spotları hazırlandı. TL’ye geçişin kapsamlı tanıtımı ekim ayında yapılacak. Kampanyanın sloganı "Türk Lirası geliyor, paramız yenileniyor" olacak. Bu sloganla tüm radyo ve TV’lerin yanı sıra internetten da tanıtım yapılacak. Kampanya çerçevesinde MB’nın internet sitesinde özel bölüm oluşturuldu.

550 ton para üretilecek

Merkez Bankası, TL banknotların üretim ve dağıtımına mayıs ayında başladı.

Banknotlar önce ATM’ler ve para sayma makinelerinde test edilecek.

Bu amaçla ekimde banknotlar firmalara emanet verilecek.

Böylece gerekli adaptasyon işlemleri başlatılacak.

TL banknotların bankalara ön yüklemelerine 2008 yılı kasım ayında başlanacak.

1 Ocak 2009’dan itibaren bankacılık sistemi tarafından TL banknotlar dolaşıma çıkarılacak.

Yıl sonuna kadar yaklaşık 26 milyar YTL değerinde 575 milyon adet banknot üretilecek.

Bunun toplam ağırlığı 550 ton olacak.

Vatandaşın değişimden haberi yok


MERKEZ Bankası’nın yaptığı araştırma paradan ’Yeni’ ibaresinin kalkacağının vatandaşların bilmediğini ortaya koydu. Paranın isminin YTL olduğunu bilenlerin oranı yüzde 88.7, TL’ye dönüşü bilenlerin oranı ise sadece yüzde 18.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!