6 milyar dolarlık katkı

Güncelleme Tarihi:

6 milyar dolarlık katkı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 20:55

Enerjisa tarafından Adana’da 1.1 milyar dolar yatırımla kurulan ve Türkiye’de özel sektörün yaptığı en büyük linyit santrali Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle devreye alındı. Tufanbeyli’deki her 10 kişiden birine istihdam sağlayan santral cari açığa da 6 milyar dolarlık katkı sunacak.

Haberin Devamı

SABANCI Holding ve E.ON’un ortaklığındaki Enerjisa tarafından 1.1 milyar dolar yatırımla kurulan ve Türkiye’de özel sektörün yaptığı en büyük linyit santrali Enerjisa Tufanbeyli Santrali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle devreye alındı.  Santralin Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturasını 6 milyar dolar azaltması beklenirken 1.5 milyon konuta da enerji sağlanacak. Törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, E.ON CEO’su Johannes Teyssen, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen de katıldı.

Haberin Devamı

YENİ DÜZENLEME GEREK

Güler Sabancı törende son 10 yılda hükümetin enerji politikalarına ve Türkiye’nin geleceğine olan güvenle, Türkiye elektrik ve doğalgaz sektörüne toplamda 100 milyar TL’lik yatırım yapıldığını hatırlatarak “Enerjisa olarak bizde ortağımız E.ON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırıma imza attık. Tufanbeyli Santrali’mizde olduğu gibi, linyit rezervlerimizin ekonomiye kazandırılmasıyla Türkiye’nin doğalgaz ithalat faturasının 6 milyar dolar azalacağı öngörülüyor. Bugünkü piyasa koşullarında bu projelerin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Bu konuda ilgilerden en kısa zamanda yeni düzenlemeler bekliyoruz” dedi.E.ON’un CEO’su Johannes Teyssen ise Tufanbeyli Santrali’nin, Sabancı Holding ile Enerjisa’daki başarılı ortaklıklarının ve Türkiye enerji sektörüne olan inançlarının en önemli sembolü olduğunu belirterek Enerjisa’nın üretim portföyündeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 65’e ulaşmıştır” dedi.

SONUNA KADAR  KÖMÜRE DEVAM

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, açılışta yerli kömürü sonuna kadar kullanmaya devam edeceklerini vurgulayarak 2002’de 31 bin megavat kurulu güce sahip Türkiye’nin, nisan itibarıyla 74 bin megavatı aştığını ifade etti. Adana’ya katacağı istihdam ve cari açığın azaltılmasına yapacağı katkı ile Tufanbeyli Santrali’nin çok önemli anlamlar ifade ettiğini kaydeden Albayrak “Türkiye’de kömürün en iyi şekilde değerlendirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve hepsinden öte kömür madenlerinde iş güvenliği standartlarının istenilen seviyeye gelmesi için sadece kömür özelinde bir yasal düzenleme için çalışıyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!