Merkez dolara müdahale edecek mi

Güncelleme Tarihi:

Merkez dolara müdahale edecek mi
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 20, 2007 12:31

Yabancı para girişinin devam etmesiyle düşüş trendine giren dolar, 1,38 YTL'de tutunmaya çalışıyor. Merkez Bankası'nın bu gelişmeler karşısında nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda farklı görüşler var. Bazı uzmanlar, 1,37 YTL seviyesinden müdahale beklerken bazıları da Merkez'in müdahalesini sürpriz olarak görüyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en yüksek fazini veren Türkiye, yabancı yatırımcıların en gözde ülkelerinden biri. ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışına gitmeyeceği beklentisiyle desteklenen iyimser hava küresel ekonomide de kuvvetleniyor. Bu gelişmeden en büyük payı alan Türkiye'ye de para akıyor.

Yabancılar, getirdikleri dövizi bozdurup hisse ve tahvil alarak yüksek karlar elde ediyorlar. Uzmanlar, yabancı yatırımcıların kendi paralarından YTL'ye geçmesinin yarattığı cazip ortamın devam etmesi ve seçim döneminde anormal bir durum olmadığı sürece kurlarda yaşanan bu düşüş trendinin değişmeyeceğini belirtiyorlar.

MÜDAHALE BELİRSİZLİĞİ

Dövizdeki düşüşün yavaş gerçekleşmesinin Merkez'in müdahalesini engellediğini belirten bazı uzmanlar, bu görüşlerini "Merkez Bankası, dolar alınca piyasanın dengesini bozuyor ve uyguladığı bu politikalar sert eleştirilere neden oluyor. Bu nedenle Merkez, müdahalede daha çekimser davranıyor" açıklamasıyla destekliyorlar.

Haberin Devamı

Uzun zamanda giren bu paranın kısa zamanda çıkış yapma ihtimalinin Merkez Bankası'nı rahatsız ettiğine dikkat çeken uzmanlar ise müdahalenin 1,3750 YTL seviyelerden gelebileceğinin altını çiziyorlar. Bireysel yatırımcılara da 1,38 YTL'nin altında temkinli davranmaları tavsiye ediliyor.

GÖZLER JAPONYA'DA

Bu olumlu seyrin yanı sıra Japon Merkez Bankası (BOJ) yarın faiz kararını  açıklayacak. Faizde sert bir yükseliş yapması gelişmekte olan piyasalara bir miktar satış getirebilir. Bunun yarattığı bir stres piyasayı bugün etkisi altına aldı. Uzmanlar, Japonya'dan faiz artışı gelse bile bunun uzun süreli devam etmeceğini ve bu endişenin geçici olduğunun altını çiziyorlar.

DOLAR 1,38'DE KALDI

Serbest piyasada dolar 1,3800 YTL, Euro 1,8150 YTL'den güne başladı. Oysa dün dolar 1,3879 YTL'ye kadar gerileyerek 11 Mayıs 2006'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Şirketlerin, yabancı kaynaklı borçlarını kapatmak için piyasadan döviz toplaması, yabancı fonların satışını karşılıyor. Aynı zamanda Japanya'dan gelecek faiz kararı öncesinde de dövizde daha temkinli bir hareket vardı. Merkez Bankası dolar kapanış kurunu alış 1,3756 YTL, satış 1,3822 YTL olarak açıkladı. Euro'nun alış kuru 1,8085 YTL, satış kuru ise 1,8172 YTL oldu.
       Â
FAİZDE DÜŞÜŞ DEVAM ETTİ

Haberin Devamı

Bono faizlerindeki düşüş fonlama maliyetine karşın devam etti. En çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilin bileşik faizi, dünkü kapanışa göre 0,15 puan azalarak yüzde 18,81'e geriledi. Bu tahvilin basit faizi de yüzde 20,15'ten kapandı. Bu tahvilin dünkü kapanışında basit faizi yüzde 20,32, bileşik faizi yüzde 18,96 olarak gerçekleşmişti.

BORSA'DA KAR SATIÅžI

Güne alımla başlayan Borsa, 44 bin 500 puandaki önemli direncini test etti. Bu seviyelerden  gelen satışları endeksin gevşemesine neden oldu. İMKB Ulusal-100 Endeksi 52 puanlık düşüşle birinci seansı 44 bin 201 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0,1 oranında değer yitirdi. Endeks, en düşük 44 bin 65 puana gerilerken, en yüksek olarak 44 bin 616 puanı gördü. Bu, endeksin bu yıl içinde gördüğü en yüksek seviye oldu. Birinci seansta işlem gören toplam 317 hisse senedinden 90'ı değer kazandı, 156'sı değer kaybetti, 71 hissenin fiyatında ise değişiklik olmadı. Birinci seansta 752 milyon 997 bin 738 YTL'lik işlem hacmi oluştu. En çok işlem gören hisse senetleri İş Bankası (C), Aygaz, Doğan Holding, Alarko Holding ve Yapı ve Kredi Bankası oldu.

İkinci seansta yaşanan gevşeme sonucunda Borsa, 44 bin puanın da altına geldi. Kapanışta ise İMKB Ulusal-100 Endeksi 191 puanlık düşüşle günü 44 bin 61 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0,4 oranında değer yitirdi. Endeks, seans içinde en düşük olarak 43 bin 795 puana kadar gerilerken, en yüksek olarak 44 bin 219 puana ulaştı. İkinci seansta işlem gören toplam 326 hisse senedinden 61'i değer kazandı, 205'i değer yitirdi, 60 hisse senedinin fiyatında değişiklik olmadı. İkinci seansta, 754 milyon 769 bin 695 YTL'lik işlem hacmi kaydedildi. Günlük işlem hacmi, 1 milyar 507 milyon 767 bin 433 YTL olarak hesaplandı. İkinci seansta, İş Bankası (C), Ülker Gıda, Doğan Holding, Turkcell ve Yapı ve Kredi Bankası oldu.

Haberin Devamı

UZMAN YORUMLARI
    
"1,38'de yatırımcılar temkinli davranmalı"

Ömer Ünveren/ Finansbank Döviz Masası Yönetmeni: Yabancıların girişi 2-3 aydır devam ediyor. Bugün 1,38 YTL'de bir destek oluştu. Bunun nedeni şirketlerin borçlarını kapatmak için aldıkları döviz ile yabancıların sattıkları dövizlerin birbirini karşılaması. Uzun zamanda giren bu paranın kısa zamanda çıkış yapma ihtimali Merkez Bankası'nı rahatsız ediyor. 1,38 YTL'nin altında yatırımcılar temkinli davranmalı. Merkez Bankası, bu süreçte günlük döviz alım miktarını artırabilir. 1,3750 YTL'den de müdahale gelebilir.

"AKP yabancılara güven veriyor"

Atilla Yeşilada:/Ekonomist: Dolardaki gerilemenin en önemli nedenlerini şöyle sıralamak gerekiyor: Uluslarararası piyasalarda dolar düşüyor. Türkiye'de getiri çok yüksek. Küresel ekonomide ciddi bir iyimserlik var. Yabancı yatırımcılar, toplantılarda AKP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde stres yaratmayacağını yönelik güvence alıyorlar. Bu nedenle Türkiye'ye hızlı bir fon akışı var. Merkez Bankası'nın kafası çok karışık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!