Unakıtan noktayı koydu: Mortgage'a vergi teşviği yok

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan noktayı koydu: Mortgagea vergi teşviği yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 14:11

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kredili konut sistemi mortgage için vergi teşviği düşünmediklerini belirterek, “Bu konuda hesap yapmıyorum. İnşallah olmaz. Belli kesime teşvik vergide adaletsizlik yaratır” diye konuştu.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve beraberindeki heyeti kabul etti. Unakıtan, görüşmenin ardından mortgage yasa tasarısına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuya ilişkin yasanın Genel Kurul’da ele alınacağını anımsatan Unakıtan, bunun öncesinde ahkam kesmenin doğru olmadığını söyledi.

Unakıtan, tasarıya son şeklini TBMM Genel Kurulu’nun vereceğini kaydederek, vergi teşviki konusuna sıcak bakmadığını ifade etti.

Unakıtan, ABD ve Almanya gibi ülkelerin vergi teşviki uygulamasından memnun olmadıklarını belirterek, “Vergi teşviki belli bir kesime uygulanır. Bu da vergide adaletsizlik yaratır” diye konuştu. Bakan Unakıtan, “Öyle bir teşvik düşünmediğim için hesap da yapmıyorum. Niye öyle lüzumsuz hesaplar yapayım? Öyle bir teşvik düşünmüyorum çünkü. Olmaz inşallah” açıklamasını yaptı.

FAİZLERİN DÜŞMESİ ÖNEMLİ

Mortgage'dan yararlanacak vatandaşlar için vergiden çok faizlerin düşmesinin önemli olduğunu anlatan Unakıtan, bunun için de enflasyonun düşmesi gerektiğini belirtti.

Konut faizlerinin geçen yıl yüzde 1 düzeyine gerilediğini anımsatan Unakıtan, faizlerin de inişe geçtiğini, yüzde 1.5’lere düştüğünü kaydetti. Unakıtan, ekonomi politikalarının istikrarlı bir şekilde gitmesi durumunda faizlerin kısa sürede düşmeye başlayacağını belirtti.

Mali disiplinin önemine dikkat çeken Bakan Unakıtan, göreve geldiklerinde yüzde 14.6 olan bütçe açığının, 2006’da yüzde 0.07’ye gerilediğini anlattı.

EREN: MORTGAGE GECİKTİ

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de, , mortgage’in Türkiye için gecikmiş bir uygulama olduğunu söyledi. İlkbaharda yaşanan dalgalanma ile birlikte faizlerin tekrar yükselişe geçtiğini anımsatan Eren, “Bugünkü faizlerin mortgage yasasının işlemesi açısından yüksek olduğunu düşünüyorum. Faizler yüksek. Yabancı fonların gelmesi ile faizlerin düşeceği ümidim var” yorumunu yaptı. Eren, faiz oranlarının düşmesinin vergi teşviğinden önemli olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!