Volkswagen’de Murat Günak’ın yıldızını söndüren operasyon

Güncelleme Tarihi:

Volkswagen’de Murat Günak’ın yıldızını söndüren operasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2007 00:00

Dünya otomotiv sektörünün gözde tasarımcısı Murat Günak’ın yıldızı sönüyor. Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti ve Lamborghini gibi markaların sahibi Volkswagen Grubu’nun başına gelen yeni CEO Martin Winterkorn, tüm grubun tasarım bölümünü 2 yıldır yöneten Murat Günak’ı görevden aldı. Yerine Walter De Silva’yı atadı.

BÜNYESİNDE Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti ve Lamborghini gibi markaları bulunduran Avrupa’nın en büyük otomotiv şirketi Volkswagen Grubu, yeni CEO’yla girdiği 2007 yılına sürpriz bir atamayla başladı. Yönetimle sorun yaşayan Bernd Pichetsreider’in yerine 1 Ocak 2007’den itibaren CEO olarak Audi’den atanan Martin Winterkorn’un ilk işi eski CEO Pichetsreider’le yakınlığıyla bilinen Tasarım Bölümü Başkanı Murat Günak’ın ipini çekmek oldu. Winterkorn, 2 yıldır tüm grubun tasarım bölümü başkanı olan Türk tasarımcı Günak’ın yerine 1 Şubat’tan itibaden Audi Grubu’nun tasarım direktörü olan İtalyan Walter De Silva’yı getirdi. Günak, bu atamanın ardından kendi isteğiyle VW’den ayrıldı.

GÜNAK’IN TASARIMLARI ÇÖPE: VW’den yapılan açıklamada, 1 Şubat 2007’den itibaren Walter De Silva’nın VW Grubu’nun tüm binek otomobillerden sorumlu Tasarım Grubu Başkanlığına atandığı kaydedildi. De Silva’nın daha önce VW’nin bünyesinde Audi, Seat ve Lamborghini markalarından oluşan Audi Grubu’nun tasarım direktörü olduğu belirtilen açıklamada, Günak’ın ise kendi isteğiyle VW’den ayrıldığı ifade edildi. Diğer taraftan yeni CEO Winterkorn’un Walter Da Silva’dan önümüzdeki yıl piyasaya sunulacak yeni Golf, Scirocco ve Passat modellerini yeniden tasarlamasını istediğini kaydediyor. Böylece 6’ıncı jenerasyon Golf’ü ve yeni Scirocco’nun üzerinde çalışan Günak’ın projeleri çöpe atılmış olacak. Bu arada VW Grubu’nun yeni CEO’su Winterkorn’un yönetim kadrosuna Audi’den de yöneticiler atadı.

DÜNYADA 150 KİŞİDEN BİRİ: 50 yaşındaki Günak, dünyada otomobile yön veren 150 kişiden biri olarak kabul ediliyor. Sırasıyla Ford, Mercedes, Peugeot, DaimlerChrysler’de başarılara imza atan ünlü tasarımcı 1 Ocak 2004’te Volkswagen Grubu’nun Tasarım Bölümü Başkanı olmuştu. Murat Günak 1957’de İstanbul’da doğdu. Ailesiyle gittiği Almanya’da 1973 yılında liseyi ve ardından Kassel Güzel Sanatlar Okulu’nda endüstriyel tasarım bölümünü bitirdi. Otomobil tasarımıyla ilgili yaptığı çalışmalarını gönderdiği Renault’nun ünlü tasarımcısı Patrick Le Quament’ın teşvikiyle, Londra Kraliyet Güzel Sanatlar Okulu’nda master derecesi aldı. Bir süre Mercedes’te çalışan Günak, 1983-1986 yılları arasında Ford Tasarım Merkezi’nde, 1986-1994 yılına kadar Mercedes-Benz’de çalıştı. Mercedes’te çalıştığı yıllarda gerçekleştirdiği C serisinin tasarımı ile meşhur oldu. Peugeot’da 100 kişinin bulunduğu Tasarım Merkezi’nin başkanı olarak görev yapan Günak, Asphalte, 206 cc, 607’ye imza attı. 1998 yılında DaimlerChrysler’de görev alan Günak, burada da Maybach ve Vision SLA konseptinin tasarım sorumlusu oldu.

De Silva Günak’a bağlı çalışıyordu

1951 yılında İtalya’da doğan Walter De Silva, Alfa Romeo’da 156 ve 147 modellerine imza attıktan sonra Volkswagen Grubu’na transfer oldu. De Silva, VW’e bağlı Audi, Seat ve Lamborghini markalarının tasarım direktörü olarak görev yapıyordu. De Silva, bu markalarda Murat Günak’a bağlıydı.

Jetta ve Passat’ı yarattı

MURAT Günak, Peugeot 206 ve Mercedes C serisi gibi halen güncelliğini koruyan otomobillere imza atmıştı. Volkswagen Grubu’nun Tasarım Bölümü Başkanı olduktan sonra, Passat, Jetta, EOS gibi en çok satan modellere imza atan Günak, son dönemde yeni Golf, Passat ve efsanevi VW modeli Scirocco’nun güncel versiyonu olacak Iroc üzerinde çalışıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!