57 'Paraşütçü'ye tutuklama

Güncelleme Tarihi:

57 Paraşütçüye tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2001 00:00

Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk'ın talimatıyla yürütülen ve kamuoyunda 'Paraşüt Operasyonu' olarak bilinen çalışma kapsamında, Kilis Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'nde 1997-2000 yıllarında görev yapan toplam 57 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Cumhuriyet Savcısı Tamer Temur, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'ndan, Gümrük Başmüfettişi Ali Cevat Akın, Gümrük Başkontrolörleri Harun Akdoğan ve Nazım Bütün ile Gümrük Kontrolörleri Naim Tatlı, Bayram Çelik ve Coşkun Şenol tarafından hazırlanan raporda adı geçen 57 müdür, müdür yardımcısı, gümrük memuru, gümrük kolcusu ve öteki gümrük görevlisi hakkında tutuklama kararı verildiğini söyledi.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu raporu doğrultusunda yürütülen soruşturma sonucu tutuklanmaları istenen 57 gümrük görevlisi hakkında, nöbetçi sulh ceza mahkemesince gıyabi tutuklama kararı verildiğini belirten Temur, "Yeni bir işlem yok, gümrük kaçakçılığı davasındaki eksiklikler gideriliyor" dedi.

Rapor

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun, Doğal Altınbaş Holding'in, Türkiye ve Suriye'deki faaliyetlerine ilişkin olarak hazırladığı 23 Ekim 2000 tarihli raporunda, "Doğal Altınbaş Holding'in ithalat, ihracat ve transit işlemlerine konu şeker, pirinç, çay, muz, motorin, yağlama yağı, makine yağı, mısır, mercimek, ayçiçek çekirdeği, kahve, benzin, ham pamuk yağı muamelelerinin eksik vergi ödemek veya hiç ödememek, haksız KDV iadesi almak suretiyle toplam 18 milyon 78 bin dolar tutarında Hazine zararına sebebiyet verildiği belirlenmiştir" deniliyor.

Raporun gümrük görevlileri ile ilgili bölümlerinde ise şu saptama yer aldı: "Doğal Altınbaş Holding'e bağlı tankerlerde zula tabir edilen gizli bölümlerin bulunduğu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Suriye Gümrük makamlarınca tespit ve bu konu firma çalışanlarınca teyit edilmiştir. Zulalarda Türkiye'ye beyan harici eşya sokulduğu kesinlik kazanmıştır.

Kapasiteleri 20 tondan fazla olan araçların 5'er ton yükle Suriye'ye geçiş yaparak beyanda bulunmaları üzerine, olayın aydınlatılması amacıyla Suriye Gümrük yetkilileri, 22 Nisan 2000 tarihinde Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'ne gelerek durumdan Türkiye tarafına haber vermiştir. Hiçbir önlem alınmadığı ve olay aydınlatılmadığı gibi, konunun kapatılması yönünde hareket edilmesi, Öncüpınar Gümrük İdaresi'nin, Doğal Altınbaş Holding'e bağlı firmaların yaptıkları usulsüz işlemlere destek olduğunun kanıtı olarak değerlendirilmiştir.

Tüm bu konular, Doğal Altınbaş Holding'e bağlı firmaların Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü'nde gerçekleştirdikleri kaçakçılık ve haksız kazanç işlemlerinde, kaçakçılığı men ve takiple görevli gümrük ve gümrük muhafaza görevlilerinin 'dahillerinin olduğunu' göstermektedir."

Raporda, gümrük görevlileri hakkında, 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun hükümlerine göre işlem yapılması istenilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!