55 milyon lira yatırım yapılacak

Güncelleme Tarihi:

55 milyon lira yatırım yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 13:32

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) 2011'de 55 milyon lira yatırım yapılacak.

TTK'ya bağlı müessese müdürlüklerinden Armutçuk, Amasra, Üzülmez, Karadon ve Kozlu'daki iş yerlerine teçhizat alımı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin yanı sıra galeri ve kuyu açma işi gibi birçok yatırım aralıksız devam ediyor.

Yıllık taş kömürü talebi 20 milyon tona ulaştığı bildirilen Türkiye'nin ihtiyacını TTK'nın daha fazla karşılamasına imkan sağlamak yatırımların temelini teşkil ediyor.

Geçen yıl programlanan 47 milyon lira yatırımın yaklaşık 45 milyon lirası harcandı, 2012 ve 2013'te de 50'şer milyon lira yatırım ön görülüyor.

2010'da 2 milyon 500 bin ton kömür üretimi planlanan TTK'da, 2009'a göre ilk 4 ayda yaşanan üretim artışı, grizu faciasının meydana geldiği 17 Mayıstan sonra düşüş göstermesi nedeniyle yıl sonu itibariyle 1 milyon 708 bin 834 tonda kaldı.

Kurumda yeniden yapılandırılma çalışmaları kapsamında kömür galerileri açmanın yanı sıra ıslah ve derin kuyu işleri gerçekleştirildiğini anlatan yetkililer, şunları kaydetti:

“Havzada 1 milyar 300 milyon ton taş kömürü olduğu tahmin edilmektedir. Altyapı hazırlıklarıyla kurumun yılda 5 milyon ton üretmesi hedefleniyor. TTK'ya son 3 yılda 155 milyon lira yatırım gerçekleştirilecek.

Kazasız en yüksek üretime ulaşmak ve bunu arttırmayı amaçlayarak ülke sanayisi ihtiyacına katkı sağlamayı istiyoruz. Yatırımımız devam eden kurumu düzlüğe çıkartarak yılda 5 milyon ton üretime ulaşmayı hedefliyoruz. Taş kömürü, stratejik öneme sahip maden, demir-çeliğin vazgeçilmez unsuru ve ham maddesidir. Bugüne kadar demir-çelik elde etmek amacıyla kömürün yerine konulabilecek başka madde keşfedilmemiştir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!