Gerçek işsizlik yüzde 18.9'a çıktı

Güncelleme Tarihi:

Gerçek işsizlik yüzde 18.9a çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2006 10:10

Türkiye'de gerçek işsizlik oranı ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puanlık artışla yüzde 18.9'a ulaştı. İşsiz sayısı ise 5 milyon 235 bin oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), çeşitli uluslararası standartlara göre yaptığı sınıflamada, özellikle işsiz olduğu halde iş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramayan, ancak iş bulsa hemen çalışabilecek durumda olanları işgücüne ve dolayısıyla işsiz sayısına dahil etmiyor. Bunun yanı sıra mevsimlik çalıştığı için o mevsimde işi olmayanlar da işgücüne ve işsizler arasına alınmıyor. Eksik istihdam olarak nitelendirilen, bir işte çok kısa süreli çalışan ve daha fazla çalışabilecek durumda olanlarla, gerçek mesleğinde çalışmadığı için iş arayanlar ise işgücüne dahil edildiği halde işsiz kabul edilmiyor.

TÜİK'in Ağustos 2006 dönemine (temmuz-ağustos-eylül) ilişkin hanehalkı işgücü araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye'de 1 milyon 959 bin kişi iş bulmaktan umudunu kestiği için işgücüne dahil edilmiyor. Mevsimlik çalışanlardan 142 bin kişi de işgücüne ve işsizler arasına alınmadı. TÜİK'in bu nedenlerle işsiz ordusuna dahil etmediği "işsizlerin" sayısı 2 milyon 101 bin kişiyi buluyor.

Söz konusu kişiler iş gücüne dahil edildiğinde ise Türkiye'deki toplam işgücü 25 milyon 622 bin kişiden 27 milyon 723 bin kişiye çıkıyor.

Bir işte çok kısa süreli çalışan ve daha fazla çalışabilecek durumda olanlarla, gerçek mesleğinde çalışmadığı için ya da işinden memnun olmadığı için iş arayan 791 bin kişi istihdama dahil ediliyor. İstihdam oranından eksik istihdam olarak tanımlanan bu rakam düşüldüğünde, TÜİK’in 23 milyon 279 bin kişi olarak belirlediği istihdam oranı 22 milyon 488 bin kişi olarak belirlendi.

GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 1.2 ARTTI

Eksik istihdam, iş bulmaktan umudunu kesenler ve mevsimlik çalışanların da işgücüne dahil edilmesiyle birlikte TÜİK’in yüzde 9.1 olarak açıkladığı işsizlik oranı yüzde 18.9’a çıkıyor. Geçen yılın aynı döneminde TÜİK’in yüzde 9.4 olarak açıkladığı işsizlik oranı yüzde 17.7 düzeyinde bulunuyordu. Gerçek işsizlik oranının ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puan arttığı belirlendi.

TÜİK'in 2 milyon 343 bin kişi olarak açıkladığı işsiz sayısı da 5 milyon 235 bin kişiye ulaştı. Gerçek işsizlerin sayısı geçen yılın aynı döneminde ise 4 milyon 763 bin kişi düzeyinde bulunuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!