52 sektöre ‘Gezi’ alarmı

Güncelleme Tarihi:

52 sektöre ‘Gezi’ alarmı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2013 00:00

Gezi Parkı’nda yaklaşık 15 gündür yaşanan gösteriler konusunda bir açıklama yapan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TURYİD) eylemin bir an önce bitirilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Yaşananları sektör olarak çok yakından takip etiklerini söyleyen Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Murat Ersoy, ‘Gezi Park’ında yapılan gösteriler sonucunda gerekli mesajların alındığını, eylemlerin devam etmesi halinde turizm sektörü ve turizmden beslenen 52 sektörün büyük zarar göreceğini belirtti.

GERİLEME SÖZ KONUSU

İstanbul’da yakın dönemde gerçekleşecek kongre organizasyonlarına kısmi iptal veya ertelemeler geldiğini dile getiren Ersoy, tatil yöreleri için mevcut rezervasyonlara şimdilik iptal gelmediğini kaydetti. Ersoy, “İleri tarihler için alınan rezervasyonlarda gerileme söz konusu. Türkiye’ye rezervasyon yaptıracaklar durumun netleşmesini bekliyor. Henüz bu rezervasyonlar başka ülkelere kaymadı ancak bir süre sonra bu talepleri rakip ülkelere kaptırmaya başlayacağız” diye konuştu.

52 SEKTÖR KAYBEDER

Turizm sektörü dendiğinde akıllara sadece otel işletmelerinin gelmemesi gerektiğinin altını çizen Ersoy, “Tam 52 farklı sektör buradan besleniyor. Kaybeden sadece otelciler olmayacak. Bu gerileme sonucu restoran sahibinden taksiciye, tekstil işçisinden tarlada üretim yapan çiftçiye kadar sektörden ekmek yiyen herkes pay alacak. 52 sektörde görev yapan milyonlarca çalışan etkilenecek, belki de yüz binlercesi işini kaybedecek” dedi.

Haberin Devamı

300 bin kişi işsiz kalabilir

İHRACAT gelirleri arasında ilk sırada yer alan turizm sektöründe karmaşa görüntüsünün daha fazla devam etmesi, domino taşı etkisi ile zincirleme ekonomik olumsuzlukları tetikleyip belki de herkesin kendisinin veya en az bir veya iki tanıdığının işsiz kalmasına, dövizde kontrolsüz dalgalanmalara ve birçok işyerinin kapanmasına neden olabilir. Olaylar devam ederse sadece turizm sektöründe 300 bin kişi işsiz kalabilir” dedi.

Normale dönse bile gelmezler

TUR operatörlerinin daha fazla risk üstlenmeyecekleri için uçakların  yönünü başka ülkelere çevirebileceğini anlatan Ersoy, “Bu gerçekleşirse durum normale dönse bile artık o uçuşları ve turistleri ülkemize getirme imkânımız olamayacak.    Gelinen noktadan endişeliyiz, zira olayların bu şekilde sürdürülmesi halinde bunun bedeli, ciddi ekonomik kayıplar ve işsizlik olarak yine Türk halkı tarafından ödenecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!