52 müzenin gişesine oturdu kaçak yüzde 84 azaldı 350 milyon lira gelire yöneldi

Güncelleme Tarihi:

52 müzenin gişesine oturdu kaçak yüzde 84 azaldı 350 milyon lira gelire yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2011 00:00

Geçen eylül ayında Türkiye’deki 52 müzenin Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşletmesi ihalesini kazanan TÜRSAB, kaçak oranını bir ayda yüzde 84 düşürdü. 6 yıl boyunca bu müzelerin gişe işlemlerinde yetkiyi devralan TÜRSAB, bu yıl 30 milyon ziyaretçi ve 350 milyon lira hasılat bekliyor.

Haberin Devamı

GEÇEN eylül ayında Müze ve Örenyerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi İşletmesi’ni alan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve MTM İş Ortaklığı, 3 ay içerisinde 52 müzeye 20 milyon liralık yatırım yaptı. Gişelere 160 kamera ve 242 turnike yerleştirilirken, 400 eğitimli personelin de işe başlamasıyla bir ayda müzelerde kaçak oranı yüzde 84 azaldı. Geçen yıl ocak ayında 354 bin kişi müzelere giriş yaparken bu rakam 2011’in aynı döneminde 652 bini buldu. “Bu yıl müzelerde 30 milyon bilet keseceğiz. Bunun 12 milyonu turist olacak” diyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yıl sonu hedefinin 350 milyon lira hasılat olduğunu açıkladı.
25 milyon giriş yapıldı
Türkiye’deki 52 müzeye 2010 yılında 25 milyon ziyaretçinin girdiğini belirten Başaran Ulusoy, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki müzelerin en büyük sorunu kaçak oranıydı. Geçtiğimiz yıl müzelere 25 milyondan fazla giriş yapıldı. 9 milyondan fazla ücretli bilet kesildi. Ücretsiz giriş sayısı 7 milyonu geçti. TÜRSAB’ın aldığı toplam bilet 7 milyon civarındaydı. Müze kart satışı 1 milyona yaklaşıyordu. Bu yıl müzelere ücretsiz giriş önemli ölçüde düşecek. 4 farklı noktadan gişe önlerini canlı olarak takip ediyoruz. Ayrıca termal bilet uygulaması da son derece önemli.”
Avrupa’dan örnek alındı
Müzelerdeki kaçak oranını azaltmak için Avrupa’daki bir çok sistemi Türkiye’ye getirdiklerinin altını çizen Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: “Avrupa’da dünyaca ünlü müzelerdeki gişe sistemlerini Türkiye’ye uyarladık. İlk adım olarak 400 personeli eğitip müzelere yerleştirdik. Daha sonra kamera sistemini uygulamaya koyduk. 52 adet müzeyi 160 kamerayla izlemeye aldık. Bu kameraların görüntüleri 4 farklı noktadan takip ediliyor. Daha sonra turnike sistemini getirdik. Eskiden bir biletle 10 kişi müzeye girerdi. Bunun önüne geçtik. Bilet isteklerini de sürekli fatura etmeye başladık.”
Hedef 50 milyon bilet
Yılın ilk ayında müze girişlerindeki yeni uygulamaların meyvelerini toplamaya başladıklarının altını çizen Başaran Ulusoy, “İlk ayda kaçak oranını azaltmayı başardık. Bundan sonrası için büyük hedefler koyuyoruz. Kısa süre içerisinde ziyaretçi sayısını 50 milyona çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

6 yılda devlete 2 milyar öderiz

Haberin Devamı

TURİZM Bakanlığı’yla yaptıkları çalışmanın detaylarını da veren Başaran Ulusoy, şu değerlendirmeyi yaptı: “Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın büyük desteğiyle gişelerin ihalesi gerçekleşti. Biz devlete 6 yıl içerisinde en az 1.5 milyar lira ödemeyi garanti ettik. Ancak ben bu rakamın 2 milyar lirayı bulacağını tahmin ediyorum. Böylelikle devletin kasasına daha fazla para girmiş olacak ve yeni müzeler ile arkeoloji çalışmaları için daha fazla kaynak ayrılacak. Bu rakamlara ulaşmak için ciddi yatırımlar yaptık. Bu yatırımların boşa gitmemesi için çok titiz çalışıyoruz. İhaleyi bizim kazanmamız turizm açısından da çok önemliydi.”

Bilete zam yapmadık internete gireceğiz

Haberin Devamı

HASILAT artışına giderken bilet fiyatlarının artmayacağını da açıklayan Başaran Ulusoy, şunları anlattı: “Biletlere zam yapmayacağız. Türkiye’de ortalama bilet fiyatı 15 TL. Yaşlı ve öğrenciler için ücretsiz uygulamamız devam edecek. Hasılatı artırmak için farklı satış tekniklerine geçeceğiz. Bunun için önce internet satışı ve randevu sistemi devreye girecek. Kısa süre içerisinde internetten müze bileti satın almak mümkün hale gelecek. Bunun yanı sıra bazı küçük çalışmalarla hasılatları önemli ölçüde artıracağız. Bankalarla birlikte yeni bir proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

Olaylar turizmi etkiliyor, martta Mısır’a gidiyoruz

GEÇTİĞİMİZ günlerde TÜRSAB olarak Tunus’a yaptıkları ziyaret hakkında bilgi veren Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: “Bizi burada çok iyi karşıladılar. Böylesine önemli bir turizm merkezinin çalışması gerekiyor. Önümüzdeki ay Mısır’a gideceğiz. Bu ülkelerdeki olaylar Türkiye’nin turizmini de etkiliyor. Çünkü Mısır’a gelen Amerikalı, Türkiye’yi de ziyaret ediyor. Yunanistan ve diğer ülkelerdeki gelişmeler Türkiye’nin turizmini etkiliyor.”

Haberin Devamı

Sicilya’dan teklif aldık

SİSTEMİN yurtdışında ilgiyle izlendiğini İtalya’nın Sicilya Adası’ndan da bazı teklifler geldiğini anlatan Başaran Ulusoy, “Sicilyalı yetkililer müzelere yaptığımız uygulamaları kendi ülkelerinde yapmaya çalışıyor. Bunun için de bize başvurdular. ‘Türkiye’deki müzelerin gelirlerini artırdınız. Bize de bu sistemi uygulayın’ dediler. Önümüzdeki günlerde bu konu için görüşmeler yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!