İnternetten bedava müzik EMI’yle Türkiye’ye geliyor

Güncelleme Tarihi:

İnternetten bedava müzik EMI’yle Türkiye’ye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 00:00

Kendisine bağlı tüm sanatçıların eserlerini internetten ücretsiz paylaşmak için çalışmalara başlayan EMI, Türkiye’yi de sisteme dahil etmeyi planlıyor.

EMI Türkiye’nin Genel Müdürü Hakan Kurşun, "Hatta bir adım öne gidip eski kayıtları paylaşma yoluna bile gidebiliriz" dedi. Bu uygulamayı MÜYAP desteklerken, MESAM karşı çıkıyor.

KORSANLAR da tüketicidir prensibiyle kendisine bağlı tüm sanatçıların eserlerini internetten ücretsiz paylaşma kararı alan Universal Müzik’in ardından EMI de aynı modeli uygulamak üzere Spiralfrogs.com’la görüşmelere başladı. Internetten bedava müzik uygulamasını Türkiye’ye de kaydırmak için kolları sıvayan EMI Türkiye’nin Genel Müdürü Hakan Kurşun, "Modelin sınırını ve çizgilerini belirledikten sonra işin ehli yatırımcılarla aynı yöntemi uygulayabiliriz. Hatta bir adım öne gidip eski kayıtları paylaşma yoluna bile gidebiliriz. Bugüne kadar toplayamadığımız telifleri bu modelle almayı umuyoruz" dedi.

2008’DE TÜRKİYE’DE: Kanada ve Amerika’da yıl sonunda uygulanmaya başlanacak olan bu modelin Türkiye’ye de kaydırılması konusuna olumlu yaklaştıklarını söyleyen MÜYAP (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Birliği) Başkanı Bülent Forta ise, "Dijital müziğin ekonomik boyutunun anlaşılmasıyla birlikte Türkiye’nin en geç 2008 yılı başında aynı modeli uygulamaya başlamasını bekliyoruz" dedi. EMI’nin daha önce de Q Tracks ile benzer bir uygulamaya başladığını söyleyen Forta, "Dünya müzik piyasası şu an gözünü dijital müzik alanındaki gelirleri ticarileştirmeye dikti. Bizim de Türkiye’de benzer uygulamalar için arayışlarımız sürüyor" diye konuştu.

KİMDEN GELDİĞİ ÖNEMSİZ: Amaçlarının telifi bir yerlerden alabilmek olduğunu savunan Forta, şöyle konuştu: "Bu bedelin tüketicinin cebinden çıkması gerekmiyor. Telifi alabileceğimizi garanti edecek cesur bir girişimcinin reklam gelirini paylaşması yoluyla da aynı bedel elde edilebilir. Bu yolla korsan mücadelesinin de önüne geçmiş oluruz. Zaten web sitesinin sahibi konumunda bulunan Spiral Frogs’un gerçek misyonunu da korsanı engellemek ve hak sahiplerinin teliflerini almasını sağlamak oluşturuyor. 2007 ortalarında Avrupa’da başlaması planlanan uygulamanın Türkiye’ye gelmesi de en geç 2008 başında gerçekleşir."

240 MİLYON YTL’LİK KORSAN: Dünya dijital müzik pazarının 2005 yılı hacmi bir önceki yıla oranla yüzde 300 büyüyerek 1.1 milyar dolara ulaştı. Yılda 30 milyon adet lisanslı müzik CD ve kasetin satıldığı Türkiye’de ise lisanslı müzik pazarının hacmi 210 milyon YTL’yi geçmiyor. Lisanslı ürünlerin toplam pazardan aldığı pay ise yüzde 40’ı aşamıyor. Geri kalan payı, korsan üreticiler ellerinde bulunduruyor. Türkiye’de yılda 120 milyon adet korsan müzik CD’si satılıyor. Bu da yılda 240 milyon YTL’nin korsan üreticilerin cebine girmesini sağlıyor.

İnternet faturasında yüzde 1 telif komisyonu

DİJİTAL müziğin bu kadar avantajlı hale getirilmesinin haksız rekabet yaratacağını savunan MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Karar, CD ve kaset üreticilerinin sonu olur. Büyük bir sektör bu kararla yok olur. Biz onaylamıyoruz" dedi. Korsana karşı dünyada çok sayıda önlem alındığını savunan Binboğa ayrıca, "Şu an biz de Türkiye’de internet faturalarına yüzde 1 gibi bir komisyon ekleyerek korsan olarak indirilen eserlere karşı telif hakkımızı kazanmaya çalışıyoruz. Bu yolla illegal olarak indirilen eserlerden hakkımızı almayı hedefliyoruz. Avustralya’da 1.5 yıldır uygulanan bu sistem hayata geçebilirse, korsan legalize olacak" dedi.

Bandrol satısı yüzde 90 düştü

TÜRKİYE’de dijital ortamda satılan eserler için yorumcuların yüzde 5’lik pay aldığını söyleyen MUYORBİR (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) Genel Sekreteri Ali Rıza Türker, "Eğer model, kazanılan reklam gelirinin yapımcının dışındaki diğer meslek birlikleriyle de paylaşılmasını öngörüyorsa, uygulanma şansı olabilir. Türkiye’de müzik sektörü 10 yılda yüzde 90 kan kaybetti. 10 yıl önce 300 milyon bandrolün satıldığı pazarda bugün bu sayı 25-30 milyonda kalıyor. Amerika’da ise korsan hiçbir zaman bizdeki kadar büyük boyutlara ulaşmadı. Amerika ve Türkiye’yi karşılaştırmak, elmayla armutu karşılaştırmaya benzer" dedi.

Dijital Müzik Pepsi’yi Cola Turka’nın üstüne taşıdı

DİJİTAL Müzik uygulamasına bu yıl Pepsi’nin kampanyasıyla başladıklarını söyleyen Müyap Başkanı Bülent Forta, "Açma halkalarında yazılı kodların SMS yoluyla gönderilmesi sonucu şarkı indirilmesini sağlayan kampanyaya olan ilgi hayli büyük oldu. Pepsi markasını Cola Turka’nın üzerine taşıyan kampanya sonucunda biz telifimizi alıyoruz" dedi.

EMI’nin elindeki 100 binlerce eser bedava olacak

BON Jovi, Diana Ross, No Doubt, The Cure, U2, Cranberies gibi çok sayıda şarkıcı ve grubun yapım şirketi konumunda bulunan Universal Music’in ardından EMI’nin de anlaşmaya varması durumunda spiralfrogs.com’un sayfasından yıl sonunda Janet Jackson’dan Robbie Williams’a, Pink Floyd’dan Iron Maiden’a, The Alliens’tan Hot Chip’e kadar bin şarkıcıya ait 100 binlerce eser ücretsiz olarak indirilebilecek. Tüketicinin lehine olan her modeli destekleyeceklerini söyleyen EMI Records sözcüsü, "Dijital müziği legal çerçeveye oturtan bu modeli biz de uygulamaya açığız" diyor.

Model nasıl çalışıyor

SANATÇILARIN telif ücreti sorununu reklam gelirleriyle çözecek olan New York merkezli SpiralFrog.com adlı siteye kayıt yaptıran kullanıcıların, istedikleri kadar şarkı ya da videoyu bilgisayarlarına indirmelerine izin veriliyor. Bunun için de kullanıcıların her ay siteye yaptırdıkları kayıtlarını yenilemeleri yeterli oluyor. Kullanıcılardan üyelik için herhangi bir bedel talep etmeyen Spiral Frogs, telif hakkı bedellerini de reklam gelirleri ile ödüyor.

Apple’a rakip geliyor

SPIRALFROGS.com adlı internet sitesinin devreye girmesiyle birlikte legal dijital müzik pazarının yüzde 75’ine hakim konumda bulunan Apple’ın büyük pay kaybedeceği öngörülüyor. Bu da sözkonusu hizmetin Apple Computer’in Macintosh bilgisayarlarıyla ya da iPod’larıyla uyumlu olmamasından kaynaklanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!