500’ü aşkın eser satışa çıktı, sanata 25 milyon lira akacak

Güncelleme Tarihi:

500’ü aşkın eser satışa çıktı, sanata 25 milyon lira akacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2010 00:00

Dünyada çağdaş sanat eseri satışında ilk 10’a yerleşen Türkiye’nin bu alandaki potansiyeli hızla artarken, çağdaş sanat piyasası, kasım ayında 2 büyük müzayedeyle hareketlenecek. Beyaz Müzayede’nin 333 eserlik, Antik A.Ş’nin ise 185 eserlik koleksiyonlarıyla bir haftada 500’ü aşkın eser sanatseverlerle buluşacak. Tamamı açılış fiyatı üzerinden satılsa bile çağdaş sanata 25 milyon lira aktarılacak.

SON dönemde Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ isimli eserinin 2.2 milyon liraya satılmasıyla rekor rakamlara ulaşan ve dünyada çağdaş sanat eseri satışında ilk 10’a yerleşen Türkiye’nin düzenlenen müzayedelerle de bu alandaki potansiyel hızla artıyor. Türk çağdaş sanat piyasası, kasım ayını 2 büyük müzayede ile karşılayacak. Beyaz Art, 6 Kasım Cumartesi ve 10 Kasım Çarşamba günü toplam 333 eserden oluşan 13’ncü Beyaz Müzayede’yi düzenlerken, Antik A.Ş ise 185 eserden oluşan ‘Müze gibi Müzayede’yi 7 Kasım Pazar günü düzenleyecek. Bu iki müzayede ile bir haftada 500’ü aşkın eser sanatseverlerle buluşurken, eserlerin tamamının açılış fiyatı üzerinden bile satılması halinde 25 milyon liralık rakama ulaşılacak.

En yüksek 900 bin TL

Çağdaş sanatın başyapıtlarını buluşturan bu iki müzayedenin ortak noktası, en yüksek açılış fiyatının 900 bin TL olması. Antik A.Ş.’nin düzenlediği müzayede en yüksek açılış fiyatıyla satışa çıkacak olan eser, Türk soyut resminin Paris’teki önemli temsilcilerinden Mübin Orhon’un 1962 tarihli yağlıboya soyut çalışması olacak. Mübin Orhon’un bilinen en büyük ebatlı eseri, 900 bin TL açılış rakamı ile satışa sunulacak. Beyaz Müzayede’de ise, Çağdaş Türk resminin en değerli kadın ressamı Fahrelnisa Zeid’in eseri, 600 bin ile 900 bin TL arasındaki fiyat aralığıyla en yüksek açılış olacak. Fahr El Nisa Zeid’in bir başka yağlıboya soyut çalışması ise Antik A.Ş’nin müzayedesinde yer alacak. 1950-53 tarihli bu eser 750 bin TL açılış rakamıyla satışa sunulacak. Burhan Doğançay’ın ‘Kurdeleler’ konulu 4 adet eseri ile Neşet Günal’ın ‘Korkuluk’ eserinin yanı sıra, Mehmet Güleryüz’ün ‘The Fall’ ve ‘Sarı Oda’ isimli eserleri ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Akşam müzayedesi

13’ncü Beyaz Müzayede’nin 2 ayrı bölüm olarak gerçekleştirileceğini söyleyen Beyaz Müzayede’nin kurucusu Aziz Karadeniz, şunları söyledi: “Müzayedede çok sayıda önemli eserin yer almasından dolayı 2 bölüme ayırdık. 333 eserin 254 adetini 6 Kasım’da gündüz müzayedesi olarak düzenlerken, 79 eserin satışını da 10 Kasım’da akşam müzayesi olarak yapacağız. Akşam müzayedeleri yurtdışında sıkça uygulansa da, Türkiye’de biz ilk kez yapacağız. Akşam müzayedelerini yaygınlaştırmaya çalışacağız. 2009 yılında geçtiğimiz fiyat aralığı uygulamasıyla da eserler için tahmini bir fiyat aralığı belirliyoruz. Buna göre, tüm eserlerin satışından 11-15 milyon lira arasında satış rakamı bekliyoruz.”

Yurtdışında tanıtıldı

Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’nde toplam 10 milyon liranın üzerinde açılış fiyatına sahip 185 eserin sanatseverlerle buluşacağını belirterek, şu bilgileri verdi: “Eğer bu koleksiyonun tamamını, daha önce hiç eser satın almamış birisi alırsa, en iyi koleksiyona sahip olacak. 7 Kasım’da Swissotel’de düzenleyeceğimiz müzayede için yurtdışında yayınlanan sanat dergileri, gazeteler ve internet sitelerinde tanıtımlar yaptık. Bunun üzerine sadece bu müzayede katılmak için yurt dışından gelecek koleksiyoncular bulunuyor. Ayrıca bu koleksiyonu herkesin görebilmesi için Antik A.Ş’nin Maçka’daki binasında sergilemeye başladık. Bu sergi nedeniyle de ‘müze gibi müzayede’ ismini verdik.”

Eserleri 7 bin 500 kişi inceledi

ANTİK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, Maçka’da 27 Ekim’den itibaren sergilenen 185 eserin yoğun ziyaret aldığını belirterek, “Biz de süreyi uzun tuttuk. Her gün 500’ün üzerinde ziyaret alıyor. 27 Ekim’den itibaren toplam 7 bin 500 kişi ziyaret etti. Ayrıca, sanatçıları tanıtmak açısından yabancı dergilere verdiğimiz reklamlar sayesinde de internet sitemize yurtdışından 1100 ziyaret oldu. Bu gelişmeler çok sevindirici” dedi.

5 ayrı kapakla katalog basıldı

BEYAZ Müzayede’nin, 333 eser için katologları 5 ayrı kapakla hazırladığını ifade eden Aziz Karadeniz, “Daha önce de 1’den fazla kapakla katalog çıkaran Beyaz Müzayede, bu sefer 5 kapak ile sanatseverlere ulaşıyor. Kapaklarda Fahr el Nisa Zeid, Ömer Uluç, Adnan Çoker, Neşet Günal, Hakkı Anlı yer alıyor. Müzayedede kapak olabilecek 10’dan fazla eser vardı ancak 10 ayrı kapakla katalog basmak ve sanatseverlere ulaştırabilecek kadar zamanımız olmadığı için 5 kapak hazırladık” diye konuştu.

Alanlar şanslı, parası olan da bulamayacak

TÜRKİYE’DE satılan eserlerin fiyatları için yüksek dendiğini ancak daha işin başında olunduğunu anlatan Turgay Artam, şöyle konuştu: “Örneğin 7 Kasım’da yapacağımız müzayedede Mehmet Güleryüz’ün bir başyapıtını satışa çıkarıyoruz. Mehmet Güleryüz’ün toplam 500 eseri var. Eğer bu sanatçının eseri bir Avrupa ülkesinde olsaydı tablonun açılış fiyatı 5 milyon Euro ile 10 milyon Euro arasında olabilirdi. Biz 300 bin liradan başlatıyoruz. Artık fiyatlar katlayarak artacak. Alıcılar için tabloları almak da fırsat gibi oluyor. Çünkü parası olanlar da almak için eser bulamayacak. Neden fiyatlar yüksek diyorlar. Nedeni bu. Hem de önemli bir yatırım yapmış olacaklar.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!