500 bin kamyon kayıt altına girdi belge bekleyen cezadan yırttı

Güncelleme Tarihi:

500 bin kamyon kayıt altına girdi belge bekleyen cezadan yırttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 00:00

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni taşıma yönetmeliğine uygun belge alanların 57 bine, bakanlığa müracaat edip belgesi tamamlanmamışların 70 bine yükseldiğini söyledi. Odalara da 80 bine yakın müracaat olduğunu belirten Yıldırım, "200 bin başvuruyla 500 bine yakın kamyon belgeye girmiş oldu. Müracaat edenlerden de 15 Mayıs’a kadar belge sorulmayacak" dedi.

KARAYOLU Taşıma Kanunu Yönetmeliği ile getirilen belge zorunluluğu için başvuru süresi yarın doluyor. Yarın akşama kadar başvuru yapanlara 15 Mayıs 2006 tarihine kadar belge sorulmayacak, kontrollerde başvuru yaptığına dair makbuzu göstermesi yeterli olacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasanın verdiği yetkiye dayanarak 6’şar ay olmak üzere iki defa süre uzatımı yaptıklarını artık süre uzatmanın mümkün olmadığını söyledi.

500 BİN KAMYON KAYITTA: Yıldırım, dün itibariyle muhtelif tiplerde karayolu taşıma belgesi alan ya da müracaat edenlerin sayısını da şöyle açıkladı: "57 bin belge tamamlandı ve sahiplerine teslim edildi. Belge almak için bakanlığımız birimlerine 70 bin müracaat yapıldı. 80 bine yakın da odalara müracaat olmuş. Toplamda 200 bine yakın belge talebi sözkonusu. Bu belgelerin her biri bir araç değil 2-3 ya da 10 araç için talep ediliyor. Hesaplarımıza göre 500 bin civarında kamyon bu şekilde belgeli hale geliyor. Müracaatlar son iki günde hızla arttığı için fiziksel olarak belgeleri hemen hazırlayıp teslim etmek mümkün olmadı. Bu nedenle müracaat etmiş ama belgesi tamamlanmamış olanlara 15 Mayıs’a kadar belge sorulmayacak, ceza yazılmayacak."

İTİRAZ KAMYONCUDAN DEĞİL: Binali Yıldırım, kamyoncuları ilgilendiren taşıma belgesi uygulamasına kamyonculardan itiraz gelmediğini, itirazların daha çok taşıma organizasyonu yapan ya da lojistik hizmeti veren kuruluşlardan geldiğini söyledi. Yıldırım, "İtiraz da mali açıdan gelen yüktü. Bu yükleri makul seviyelere indirdik" dedi. Yıldırım şöyle devam etti: "Uluslararası taşımalarda zaten sorun yok. Müracaatlara bakılırsa yüzde 95 başarılı olduk. Otobüs taşımacıları çok önceden belgelerini almışlardı."

KAMYON SAYISI 670 BİN: Yıldırım, "50 yıldır mevzuatı olmayan, genelgelerle yönetilmeye çalışılan bir sektörün tam envanterini çıkarıyoruz. Böylece arz talep dengesi de daha sağlıklı oluşacak. Biz şu anda en zor adımı başarıyla atmış durumdayız. Bizim tespitlerimize göre Türkiye’deki kamyon sayısı 670 bin civarında. Buna 3.5 ton altındaki ticari araçları dahil etmiyoruz. Onların sayısı zaten 1.2 milyon adet. Sadece kamyon sınıfına girenleri söylüyoruz" dedi.

Kendi namına taşıma yapanın belgesi başka

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, asıl iştigal alanı farklı olan ama bünyesinde kamyon bulunduran firmaların belge durumunun da farklı olduğunu belirtti ve "Herkese taşıma yapanlarla, kendi namına taşıma yapanlar doğal olarak farklı konumda. Örneğin inşaat şirketidir ve kendi kamyonlarıyla hafriyat yapıyordur. O ayrı belge alacak ve işine devam edecek" dedi.

Yolcu taşıyan en az lise mezunu olacak

YÖNETMELİĞE göre, sürücülerin yolcu taşımacılığında en az lise veya dengi okullardan birini bitirmiş, eşya ve kargo aşımacılığında ise ilköğretim okullarından birini bitirmiş olmaları gerekecek. Otobüs sürücülerinin 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmaları şartı aranacak.

22 yaşını aşmış 247 bin kamyon var

TÜRKİYE yollarında çok sayıda yaşlı kamyon bulunduğunu da söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, önümüzdeki dönemde bu konuya da çözüm bulacaklarını açıkladı. Yıldırım şöyle konuştu: "Tespitlerimize göre 22 yaşın üzerinde 247 bin araç var. Yeni kanun ile yaş sınırı 22 olarak konulduğu için 22 yaş üzerini söylüyorum. Bu yaş sınırını aşanlar için 2008’e kadar süre tanındı. Biz şimdi bu konuda teşvik ve kredilendirme mekanizmalarını devreye sokup filonun yenilenmesi için de harekete geçeceğiz. Önemli bir konuda kapasite üstü yüklemeyi engellemek olacak. Şu anda kanun var ama 13 tonluk kamyona 30 ton yüklenebiliyor. Bakanlık olarak bu konudaki uygulamayı yapmak için görev alacağız. İlgili yasal değişiklik yakında tamamlanacak ve denetim yetkisini alacağız. Altyapıyı kurup bu yılın son çeyreğinden itibaren kapasite üstü yüklemeyi engellemeye başlayacağız.

Yükler belgeli taşınacak, otobüsler düzene girecek

28 Şubat Salı günü yürürlüğe girecek Karayolu Taşıma Yönetmeliği, sektörde mesleki ve mali yeterlilik ile mesleki saygınlık ilkelerini esas alıyor. Yönetmelik kamuya açık karayolunda motorlu taşıtlarla yapılan yolcu ve eşya taşımalarını, taşımacı, acente, taşıma işleri komisyonculuğu, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, taşıma işleri organizatörlüğü, terminal işletmeciliği, oto kiralama işletmeciliği, dağıtıcılık ve benzeri faaliyetleri yapanlar ile taşıma işlerinde çalışanları, taşımalarda yararlanılan her türlü taşıt, araç, gereç, yapıları ve benzerlerini kapsıyor. İl sınırları içinde yapılan yolcu taşımaları, 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımaları ile belediye sınırları ile mücavir alan içindeki şehir içi yolcu taşımaları yönetmeliğin kapsamı dışında tutuluyor. Yolcu taşımacılığı araçlarında her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulundurulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!