500 bin eser 20 milyar $

Güncelleme Tarihi:

500 bin eser 20 milyar $
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2018 21:20

2018, dünyada ve Türkiye’de sanat pazarının büyüme ve rekor yılı oldu. Dünya sanat pazarında müzayedelerde 500 bin sanat eseri satışa çıkarken, toplam ciro 20 milyar doları yakaladı. Son dönemlerdeki yatırımlar Türkiye’de de sanata olan ilgiyi arttırdı.

Haberin Devamı

Dünya  sanat pazarı 2018 yılını rekorlarla kapatmaya hazırlanıyor. 500 bin adet eserin müzayedelerde satışa çıktığı ve 20 milyar dolarlık bir ekonomi yarattığı 2018’de, Türkiye sanat pazarı da önemli bir büyüme yakaladı. Sanat eserlerine ilginin artmasıyla müzayedelerde satış rakamlarının yükseldiğini, koleksiyonculara da her geçen gün yenilerinin eklendiğini dile getiren Antik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, “Sanat eserlerine ilginin hiç olmadığı kadar yoğun olduğunu gözlemledik. 37 yılda 300 müzayede gerçekleştirdik. Koleksiyoncular uzun vadeli düşünüyorlar. Müzayedeler her dönemde Türk Lirası olduğu için koleksiyoncularımız döviz dalgalanmalarını da fırsata çevirmek istiyor” dedi. 

ALIM FIRSATI VAR

Modern Türk resmine olan ilginin dikkat çekici olduğunu anlatan Turgay Artam, şu değerlendirmeyi yaptı: “Çağdaş sanat ağırlıklı bir piyasa öne çıkıyor. Genel eğilim çağdaş sanat üzerine ilerliyor. Türk resminin klasik usta ressamlarına ait eserlerin her geçen gün daha zor bulunmasının da etkisi var. Örneğin Osman Hamdi Bey’in 5.5 milyon liraya, 2004 aralık ayında müzayedemizde satılan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı eserinden sonra rekoru ancak 2016 yılında 13.5 milyon liraya Osman Hamdi Bey eseri ‘Yeşil Cami Önü’ adlı eseri kırabildi. 2018 yılının en yüksek satış rakamları 1 milyon 260 bin TL satış rakamı ile Erol Akyavaş ‘Kartaca’ ve 1 milyon 130 bin TL ile Cihat Burak’ın ‘Hayal Donanma’ adlı eseri oldu. Dünya piyasaları ile kıyaslanamayacak kadar uygun fiyatlı bir piyasamız var. TL olarak fiyatlanan eserler dolar kurunun son dönemdeki çıkışı göz önüne alındığında tam bir alım fırsatı olarak görülüyor.”

Haberin Devamı

YÜZDE 17’LİK BÜYÜME

1981 yılından beri sürekli müzayede düzenleyen bir şirket olduklarının altını çizen Turgay Artam, şöyle konuştu: “Çok dalgalanmalar gördük. 1986, 1991, 1994 ve 2001 krizleri gibi dalgalanmaların yaşandığı bir piyasada 300’ü aşkın müzayede gerçekleştirdik. Sanat eseri koleksiyoncuları tutkuyla bekledikleri eserleri ekonominin dalgalı olduğu dönemlerde de alıyor. Uzun vadeli düşünüyorlar ve amaçladıkları koleksiyonu oluşturabilmek için kararlı ve emin adımlarla alımlara devam ediyorlar. Küresel sanat piyasası gelişen ekonomiler ile büyümekte. Dünya ekonomisinin hareketli günler yaşadığı bir dönemde bile, müzayede pazarının bu seneyi yüzde 17’lik bir büyüme ile tamamlaması bekleniyor. Bu yılın en yüksek değerli eseri ise Amedeo Modigliani’nin 157 milyon dolara satılan tablosu olurken, Pablo Picasso’nun mavi döneminden bir eseri yaklaşık 115 milyon dolara satıldı.”

Haberin Devamı

BÜYÜK PROJELER GEREKLİ

Müzayedeleri ve sanatçıları yurtdışında tanıtabilmek amacıyla büyük bir çaba gösterdiklerini anlatan Turgay Artam, “Yabancı ilgisini çekebilmek için yurtdışında atağa kalkmamız gerekiyor. Sanatçılara, sergi ve projelere destek fonları gerekiyor. Antik AŞ olarak dünyada Türk sanatını ve sanatçısını tanıtmak için büyük çaba harcıyoruz. Çağdaş Türk sanatına uluslararası alıcı kazandırmak en büyük arzumuz. Bu da ancak daha fazla tanıtım ile yurtdışına açılmakla olabilir. Yabancı koleksiyoncuların ilgisini çekebilmek için devlet destekli projelere ihtiyaç var” dedi.

500 bin eser 20 milyar $

MÜZELERE YATIRIM ARTIYOR

TURGAY Artam, “Ülkeler sanat alanında öne çıkarak, kültürel ve entelektüel düzeyde dünyada söz sahibi olmaya çalışıyorlar. Güçlü bir Türkiye ekonomisinin ilk yansımaları Türk sanatı ve sanatçısına olmalıdır. Müzeler bu noktada büyük önem taşımaktadır. Müzeleri çok az sayıda olan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri bunu açıkça gördü ve müze yatırımları ile uluslararası boyutta ses getiren alımlar ve tasarım müze binalarıyla öne çıktılar. Gelişmiş ülkelerdeki gibi müze sayılarının onlarca hatta yüzlerce olduğu bir Türkiye hayali kuruyorum“ dedi.

Haberin Devamı

SANAT MÜZELERİNİN ETKİSİ ÇOK BÜYÜK

SON 10 yıldır sanat eserlerine ilginin arttığını belirten Turgay Artam, “Ülkemizde çağdaş sanat piyasasının oluşmasının en büyük etkenlerinden birinin de İstanbul Modern gibi sanat müzeleridir. İlgiyi müzayedelerimizdeki satışlara bakarak çok net görüyoruz. Contemporary Istanbul sanat fuarını 5 gün içinde 75 bin kişinin gezmesi toplumun sanata olan ilgisini göstermesi açısından çok önemli. Online müzayedelerimiz katılan alıcıların sayısı hızla artıyor. 17 Kasım Cumartesi günü usta sanatçıların yer aldığı bir müzayede gerçekleştiriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!