500 bin çiftçiye toplam 534 milyon YTL ödenecek

Güncelleme Tarihi:

500 bin çiftçiye toplam 534 milyon YTL ödenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 13:04

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuraklıktan zarar gören 35 ilde yaklaşık 500 bin çiftçiye toplam 534 milyon YTL ödeme yapılacağını belirterek, “Bu çerçevede yarın itibariyle 300 milyon YTL ödenmiş olacak, kalanı da 1 hafta 10 gün içinde ödenecek” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Sattu Hassi başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu temsilcilerini kabul etti.

Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede, çevre, halk sağlığı ve gıda güvenliği alanlarında Türkiye'nin karşılaştığı sorunlar ve bu alanlarda AB müktesebatının üstlenilmesine ilişkin Türkiye'de yapılan hazırlıklar görüşüldü.

Burada konuşan Bakan Eker, gıda üretimi ve üretilen gıdanın adil dağıtımı sorununa dikkati çekerek, söz konusu sorunun bugün tüm dünya ülkelerinin meselesi olduğu gibi Avrupa Parlamentosunun da önemli bir gündem maddesi olduğunu söyledi.

Türkiye'deki tarım sektörü konusunda bilgi veren Eker, yeryüzündeki endemik bitki türlerinin 3'te 1'inden fazlasının bulunduğunu ve Türkiye'nin 3 bin 500 endemik bitki türü ile bu konuda yeryüzündeki en zengin ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki toplam istihdamın yüzde 26'ya yakın bölümünün tarım sektöründe yer aldığına işaret eden Eker, bu bakımdan kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini bildirdi. Eker, bu çerçevede kırsal alandaki bin 400 kooperatife bugüne kadar yaklaşık 1,1 milyar YTL kredi desteği sağlandığını, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projesi kapsamında da 2006-2007 döneminde 2 bin 700 projenin desteklendiği ve bu projeler sayesinde 30 bin istihdam sağlandığını ifade etti.

Bakan Eker, su kaynaklarının iyi kullanılması amacıyla damla ve yağmurlama sulama, rüzgar, jeotermal, güneş gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanıldığı seralar ile organik ve iyi tarım uygulamalarına da önemli destekler verdiklerini vurguladı.

Avrupa Parlamentosu heyeti başkanı Sattu Hassi de, deli dana hastalığı nedeniyle hayvan hastalıkları konusunda Avrupa ülkelerinin çok şey öğrendiğini belirterek, bu konuda Türkiye'de neler yapıldığını sorması üzerine Bakan Eker, veteriner hekim olarak yıllar önce yazdığı bir makalenin sonunda, aslında danaların deli olmadığını, danaları delirtenin insanlar olduğunu yazdığını söyledi.

Deli dana hastalığının hayvan orijinli yem kullanmaktan kaynaklandığını belirten Eker, Türkiye'de geleneksel olarak süt sığırlarında hayvan orijinli yem kullanılmadığı için söz konusu hastalığın da görülmediğini kaydetti. Eker, Avrupa'daki gelişmeleri dikkate alarak yeni bir gıda, yem ve veterinerlik mevzuatı hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

KURAKLIK DESTEĞİ ÖDEMELERİ DEVAM EDİYOR

Görüşme sonrasında basın mensuplarının konuyla ilgili soruları üzerine Bakan Eker, kuraklık konusunda iki kararname bulunduğunu, ilk kararname kapsamındaki illere geçen hafta ödemelerin yapıldığını, yarın 4 ile daha ödeme yapılacağını, bir hafta 10 gün içinde de ikinci kararname kapsamındaki illere ödeme sırasının geleceğini söyledi.

Eker, “35 ilde 500 bine yakın çiftçiye toplam 534 milyon YTL ödeme yapılacak. Şu ana kadar bunun 300 milyon YTL'si ödendi. Kalanı da bir hafta 10 gün içinde ödenecek” dedi.

Pirinç fiyatlarındaki artışın sorulması üzerine de Bakan Eker, pirinçte belirgin bir artış olmadığını, sadece bugün bir gazetede bir şahsa atfen verilmiş bir bilgi bulunduğunu belirterek, “Önce bunun doğruluğunu görmemiz lazım. Piyasada yaptığımız araştırmalar, pirinç fiyatlarında herhangi bir artışın olmadığını gösteriyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!