50 kişi bu işin uzmanı oldu

Güncelleme Tarihi:

50 kişi bu işin uzmanı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 15:49

RİZE’de sigara ve alkol kullanmayan 50 kişi, 6 aylık kursun ardından düzenlenen törenle ’çay tadımcısı’ sertifikalarını aldı.

Rize Ticaret Borsası (RTB), bir yıl önce AB Genç İstihdamı Destekleme Hibe Programı kapsamında, ’Çay Tadımcısı Yetiştirme Projesi’ hazırladı. 450 bin lira maliyetli projede en az lise mezunu, 15-29 yaş grubu arasında 500 kişi çay tadımcısı olmak için başvurdu. Başvurular arasından hayatında hiç alkol, sigara kullanmamış, damak tat duygusu zarar görmemiş olanlar arasından 50 kişi seçildi. Seçilenlere, alanında uzman kişilerce 6 ay teorik, 3 ay da fabrikalarda uygulamalı eğitim verildi. Bu kişiler 15 gün önce fabrikalarda ortalama bin 500 lira ücretle işe başladı.

Türkiye'nin ilk çay tadımcısı oldular / Foto Galeri

Eğitimlerini tamamlayan çay tadımcıları için sertifika töreni düzenlendi. Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, RTB Başkanı Mehmet Erdoğan ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

OSMANLI’DA ÇEŞNİCİBAŞI OLARAK BİLİNİRDİ

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan, Türk çay sektöründe eksikleri tespit etmek amacıyla yaptıkları araştırmalarda, dünyada çay sektöründe en önemli konunun çay tadımcılığı ve tadına göre kalitenin yönlendirilmesi olduğu sonucuna ulaştıklarını belirterek, bunun üzerine başka ülkelerle rekabet edebilmek ve Türk çayının kalitesini artırmak için çay tadımcılığı projesi geliştirdiklerini söyledi. Erdoğan, "Çay sektörünün sıkıntılarının çözümüne yönelik önemli bir köşe taşı olacak çay tadımcılarının üstlendikleri bu görevinin bilincinde hareket etmelerini istiyorum. Dünyada, ’gurme’ olarak bilinen tadımcılık Osmanlı döneminde çeşnicibaşı olarak kendini gösterdi. Türkiye’de ilk defa tadım konusunda uzman yetiştirdiğimiz için gururluyuz. Bu arkadaşlarımız çaya ve Rize’ye değer katacak" dedi.

Erdoğan, çay tadımcılarını kesinlikle sigara ve alkol kullanmayanlar arasından seçtiklerini belirterek, "Sigara ve alkol kullanan kişilerin tat alma duyusu zarar görüyor. Bu kişilerin çok acı, çok tatlı, çok ekşili yemesi de yasak. Tadımcılarda en önemli özellik budur. Çay tadımcıları çok sağlıklı tespit yapabiliyor. Tadımcılar 1.5 litre suda 2 gram tuzun farkına varabiliyor" diye konuştu.

Tören daha sonra çay tadımcılarının sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!