50 dolar uygulaması 1 Ağustos'ta başlıyor

Güncelleme Tarihi:

50 dolar uygulaması 1 Ağustosta başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 11:17

Yurtdışına çıkışlarda 1 Ağustos 2001 tarihinden itibaren 50 ABD Doları karşılığı Türk Lirası alınmasına ilişkin karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karara göre, yurtdışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından çıkış başına 50 ABD Doları karşılığı Türk Lirası tutarında harç tahsil olunacak ve harç, pasaporta "Yurtdışı Çıkış Harç Pulu" yapıştırılma süretiyle ödenecek.

"Yurtdışı Çıkış Harç Pulu" bedeli olan 50 ABD Doları'nın pulun satıldığı tarihteki Merkez Bankası efektif satış kurunun esas alınarak tespit edileceği bildirilen kararda, yurtdışına çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için pasaport üzerine harç pulunun yapıştırılmış olması gerektiği vurgulandı.

Karara göre, "Yurtdışı Çıkış Harç Pulu"nun basımı, dağıtımı ve bedellerinin tahsili ile ilgili usul ve esasları tespite Maliye Bakanlığı yetkili olacak ve pullar, mal sandıklarınca veya Maliye Bakanlığı'nca tayin edilecek yerlerde satılacak.

Hudut çıkış kapılarında ise çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlileri tarafından "Yurtdışı Çıkış Harç Pulu"nun pasaport üzerine yapıştırılıp yapıştırılmadığı kontrol edilecek ve çıkış kaşesi harç pulu üzerine basılmak suretiyle iptal edilecek.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ HARCI ALINMAYACAK KİŞİLER

Karara göre, yurtdışına çıkış harcı alınmayacak kişiler şöyle tespit edildi:

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne seyahat edenler,

  • Yurtdışında öğrenim gören öğrenciler,

  • 7 yaşından küçük olanlar,

  • Sağlık Bakanlığı'nca tasdik edilecek raporlara istinaden yurtdışında tedavi görecek olanlar ve refakatçileri (sağlık kontrolü için gidenler hariç),

  • Yurtdışında sürekli görevli kamu personeli ile bunların eş ve 18 yaşından küçük çocuklar,

  • Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerin görevli olarak yurtdışına çıkan personeli,

  • Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan; gemi ve uçak personeli ile motorlu kara taşıtlarının 3 kişiye kadar olan personeli,

  • Geldikleri ülkeye her yıl bir defaya mahsus olmak üzere yapacakları seyahatler için Türk vatandaşlığına kabul edilen göçmen ve mülteciler,

  • Yurtdışında bir işverene bağlı olarak çalışan Türk vatandaşları ile eş ve 18 yaşından küçük çocukları,

    v
  • Çift pasaportlu kişilerden yabancı ülke pasaportu ile çıkış yapanlar,

  • Yurtdışında müstakil iş sahibi olarak sürekli oturan ve geçimini yurtdışında emin ettiğini belgelendiren Türk vatandaşları ile bunların eş ve 18 yaşından küçük çocukları,

  • Sınır boyunda yaşayıp idari mektupla yurtdışına çıkanlar,

  • Uluslararası spor müsabakalarına iştirak etmek üzere yurtdışına çıkan sporcu ve antrenörler,

  • Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine üye (A) ve (B) Grubu Seyahat Acentası İşletme Belgesi sahibi firma temsilcileri,

  • Ticari amaçla sefer yapan deniz taşıtları ile günübirlik yurtdışına seyahat edenler,

  • Hac seyahatine ilk defa gidenler."

    Yurtdışına çıkış harcı alınmayacak kişiler gerekli belgelerini mutlaka yanında bulunduracak ve çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlisine ibraz edecekler. Yurtdışı çıkış harcından muaf olanlardan bu durumlarını belgelendirmeyenlerin 10 Ağustos 2001 tarihine kadar, kendi beyanları yeterli sayılacak.

    Kararın geçici birinci maddesine göre, "Yurtdışı Çıkış Harç Pulu" tedavüle çıkıncaya kadar, yurtdışına çıkış yapacaklardan tahsil edilecek olan 50 ABD Doları karşılığı Türk Lirası harç, vergi tahsil etmeye yetkili bankalar veya gümrük saymanlıklarına makbuz karşılığında ödenecek.

    1 Ağustos 2001 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan bu kararın hükümleri Maliye Bakanı'nca yürütülecek.

    MALİYE BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

    Bu arada Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yurtdışına çıkan vatandaşların çıkış harcı ödemeleri sırasında, çıkış kapılarında memnuniyetsizliklerine yol açacak durumların ortaya çıkmaması için Bakanlık tarafından her türlü tedbirin alındığı bildirildi.

    Her çıkış kapısında 24 saat görev yapmak üzere yeterli sayıda vezne ve personelin bulundurulacağı kaydedilen açıklamada, uygulamanın ilk günlerinde yurtdışı çıkış kıpılarında, Bakanlık elemanlarının yolculara kesintisiz rehberlik hizmeti vereceği de belirtildi.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!