5 yılda Türkiye’ye 830 milyon dolar yatırdı, büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

5 yılda Türkiye’ye 830 milyon dolar yatırdı, büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 00:00

Enerji devi Shell’in CEO’su Peter Voser, “Türkiye’ye 2006 yılından buyana 830 milyon dolar yatırım yaptık. Büyüme hızımız aynı şekilde sürecek” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA enerji devi Royal Dutch Shell’in CEO’su Peter Voser, “Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılında Türkiye’de varız. 2006 yılından buyana Türkiye’deki işlerimiz için 830 milyon dolar yatırım yaptık. Türkiye’deki büyüme hızımızı aynı şekilde sürdürmeyi planlıyoruz. Türkiye’deki perakende ağımız (akaryakıt-gaz istasyonları), dünyada en iyi performans gösterenler arasında yer alıyor. Shell, Türkiye’de güvenilir ve güçlü yatırımcı olmayı sürdürecek” dedi.

Önemli geçiş noktası

Türkiye ziyareti kapsamında Shell Türkiye Genel Müdürü Ahmet Erdem’le birlikte sohbet toplantısı düzenleyen Peter Voser, şunları söyledi: “Türkiye, bizim için çok şey ifade ediyor. Türkiye, enerjide önemli geçiş noktası olma özelliğini güçlendirerek sürdürecek. Türkiye, enerji sektöründe serbestleşme konusunda önemli adımlar attı. Özellikle doğalgaz pazarında bunu gördük. Ancak, bu uzun ince bir yol gibi. Daha fazla adımların atılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Liberal adıma destek

Voser, Shell’in Türkiye’ye yenilikçi ürünlerini anında getirdiğini vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Türkiye’de enerji piyasasının liberalleşmesi çalışmalarının yanındayız ve destekliyoruz. Piyasa serbestleştikçe kendi içinde istikrarlı bir ortam oluşturur. Hukuki altyapı da ona göre oluşursa, bizim gibi şirketler Türkiye’de daha çok yatırıma gelebilir.”

Pozitif enerji yayıyor

Voser, “Türkiye’de hükümet yetkilileriyle görüşmelerinizde nasıl bir enerji alıyorsunuz” sorusu üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: “Her zaman pozitif enerji dalgası yayıyorlar. Türkiye bir yandan büyürken, diğer taraftan da özellikle bölgesinde güçlü adımlar atıyor, önemli roller oynuyor. Bizim de Türkiye’ye katkımız Shell&Turcas girişimiyle daha da arttı. Ayrıca, Türkiye’den 44 ülkeye ihracat da yapıyoruz.”

Özel sektör doğalgazda rekabetçi fiyat sağlar

PETER Voser, “Hükümet Rusya’dan gaz aldığı Batı Hattı’yla ilgili kontratın süresini fiyat indirimi sağlanmadığı için uzatmadı. Buradan gelecek gaz özel sektöre açılırsa ne olur” sorusu üzerine, “Rekabetçi ihale, rekabetçi fiyat getirir. Doğalgazda özel sektör devreye girdikçe fiyat piyasada oluşur. Hükümet de bunu istiyor zaten” dedi. Voser, “Shell Türkiye, açılacak doğalgaz ihalesiyle ilgilenir mi” sorusunu da şöyle yanıtladı: “Biz, işlerimizi büyütecek her ihaleyle, gelişmeyle ilgileniriz. Zamanı geldiğinde durumu inceler, uygun görürsek elbette ihaleye gireriz. Yeter ki piyasa yeterince liberal olsun. İhalede rekabet şartları oluşsun.”
 

 

Haberin Devamı

100 milyar dolarlık yatırım planı var


ROYAL Dutch Shell CEO’su Peter Voser, 2011-2014 döneminde 100 milyar doları aşan yatırım planları olduğunu açıkladı. Voser, “Türkiye, bundan ne kadar pay alır” sorusuna, “Türkiye’de her zaman fırsatları değerlendiriyoruz. Çünkü, biz her zaman işimizi büyütmek isteriz” yanıtı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!