5.Vites

Güncelleme Tarihi:

5.Vites
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Megane ve Palio oto ihracatını patlatacak

Otomobil, Türk otomotiv sanayiinin umudu oldu. Otomobil ihracatı ocak-şubat aylarında 27.6 milyon dolardan 31.2 milyon dolara yükseldi. 1999 otomotiv ihracatında beklenen en önemli gelişme ise Oyak Renault'nun Megane Wagon, Tofaş'ın Palio Weekend ihracatının başlaması. Bu iki üreticinin yapacağı ihracat, otomobili, Türk otomotiv sanayiinin lokomotifi haline getirecek. Ancak Türk otomotiv sanayii ihracatında, yan sanayii ağırlığını korumaya devam ediyor.

Sadece Türkiye'de üretilen ve bütün dünyaya satılması planlanan Megane Wagon ihracatı Mudanya İskelesi'nden partiler halinde başladı. Bu ihracatın önümüzdeki dönemde artarak devam etmesi bekleniyor. Oyak Renault yıl sonuna kadar 60 bin adet Megane Wagon ihraç etmeyi hedefliyor. Oyak Renault, bu ihracattan 600 milyon dolarlık gelir hedefliyor.

Halen stoklar nedeniyle üretim yapılmayan Tofaş Otomobil Fabrikası'nda ise Palio'nun ihracat hazırlığı yapılıyor. Tofaş,ihracatta kolaylık sağlamak amacıyla Gemlik yakınlarındaki Gemport limanında özel bir otopark yaptırdı.

Türk otomotiv sektörünün yılın ilk iki ayında gerçekleştirdiği ihracat, 1998 yılına göre yüzde 12.7 oranında artarak 299 milyon dolara ulaştı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği'nden alınan bilgiye göre, geçen ocak-şubat dönemi otomotiv ihracatında göze çarpan en önemli gelişme, traktör ihracatında gözlenen istikrarlı artış oldu.

1998'in ilk iki ayında 1.5 milyon dolar olan traktör ihracatı, bu yıl aynı dönemde 4 katın üzerinde artarak 6.4 milyon dolara ulaştı. Otomotiv ihracatında yan sanayi ağırlığını korumaya devam ederken, bisiklet ve motosiklet ihracatındaki olumsuz gelişme ise sürdü, ihracat 4 milyon dolardan 1.3 milyon dolara geriledi.

Günak'ın 206'sı için Türkiye'ye özel fiyat

Türk tasarımcı Murat Günak ve ekibi tarafından geliştirilen 206 modeli Türkiye'de özel kampanya fiyatıyla satışa sunuldu. Avrupa'da büyük ilgi gören Peugeot 206, Türkiye'de Fransa ile aynı fiyata satılıyor. 1.4 lt. ve 1.6 lt. olmak üzere iki motor seçeneği ile 3 kapılı ve 5 kapılı üç farklı versiyonu bulunan 206 modelinin anahtar teslim satış fiyatı 4.5 milyar liradan başlıyor. Peugeot 206'nın en pahalı modeli olan XS 1.6'nın anahtar teslim satış fiyatı 6 milyar lira.

206'da uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrik kumandalı ön kapı camları, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, sürücü ve yolcu hava yastığı, immobilizer, direksiyondan kumanda kollu radyo-kasetçalar standart olarak bulunuyor.

Yeni 3 serisi BMW Coupe mayısta geliyor

Yeni 3 serisi BMW'nin Coupe modeli, Avrupa ülkeleriyle birlikte mayıs ayında Türkiye'de de satışa sunuluyor. Yeni coupenin ilk aşamada 323 ve 328 versiyonları piyasaya çıkacak. Yaz aylarına doğru 320 ve yıl sonunda da 318 versiyonları satışa sunulacak. BMW Coupe'nin Almanya'daki satış fiyatları 54 bin 900 marktan (yaklaşık 11 milyar lira) başlıyor. Yeni 3 serisi Coupe'nin en pahalı modelinin satış fiyatı ise 63 bin 500 mark.

Cenevre'de otomobil günleri başlıyor

Bu yıl 69'uncusu düzenlenecek olan Cenevre Otomobil Fuarı, 11 Mart 1999 tarihinde kapılarını açıyor. 20'inci yüzyılın son Cenevre Otomobil Fuarı'nda 21'inci yüzyılın yenilikleri sergilenecek. Avrupalı otomobilseverler 21 Mart 1999 tarihine kadar 10 gün boyunca otomobil dünyasındaki yenilikleri görme fırsatı bulacaklar. Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, Avrupalı otomobilseverlerden önce kapılarını 8-9 Mart tarihlerinde dünyanın dört bir yanından gelen basın mensupları için açacak. BMW 3 serisi, Ferrari F 360, Honda S2000, Opel Speedster, Honda Logo, Opel A gibi birçok yeni modelin ilk defa sergileneceği fuarda, Oyak Renault tarafından sadece Türkiye'de üretilen Megane Wagon modeli de görücüye çıkacak.

Mitsubishi'ye ‘sorunsuz otomobil’ unvanı

İngiltere'nin en büyük otomobil parkına sahip ticari kuruluşu Lex Vehicle Leasing tarafından yapılan ve 23 markaya ait 88 bin 48 adet otomobili kapsayan bir araştırmaa, Mitsubishi'nin ‘‘en az arıza yapan otomobil markası’’ olduğunu ortaya çıkardı.

Otomobillerin mekanik dayanıklılığını ölçen araştırmada, şirketin filosunda bulunan 743 Mitsubishi otomobilin bir yıl içinde sadece 43 mekanik sorun yaşadığı belirlendi. Bu verilere göre Mitsubishi, her 100 otomobil başına 5.8 arıza katsayısıyla ‘‘en sorunsuz otomobil’’ unvanını kazandı.

Lastikte 30 günlük değiştirme yaygınlaşıyor

Pirelli geçen yıl başlattığı ‘‘Müşteri Memnuniyeti Garantisi’’ uygulamasını yaygınlaştırıyor. Pirelli, geçen yıl P3000 Energy lastiği için başlattığı 30 günlük değiştirme uygulamasına P200 Aquachrono ve P6000 lastiklerini de ekledi. 31 Aralık 1999 tarihine kadar aracına en az 4 adet P6000, P200 Aquachrono veya P3000 takan kullanıcılar, satış tarihinden itibaren 30 gün içinde, Koşulsuz Müşteri Memnuniyeti Garantisi'nden yararlanabilecekler. Lastiklerini kullanım hatalarından kaynaklanan arızalardan veya beklentilerinin karşılanmamasından dolayı değiştirmek isteyen tüketiciler, alım tarihinden itibaren 30 gün içinde Pirelli Yetkili Satıcılarına başvurdukları taktirde; lastiklerini aynı ölçü, aynı hız ve yük kodunda bir başka Pirelli ürünü veya ilk alımlarındaki ürünün yenisi ile değiştirebilecekler. Ancak, bu uygulamanın yapılabilmesi için tüketicilerin Garanti Belgesi ve fatura aslı ile Pirelli Yetkili Satıcılarına başvurmaları gerekiyor. 1998 yılı uygulaması ışığında, Koşulsuz Müşteri Memnuniyeti Garantisi'nden 1999 yılı için Pirelli'ye dönüş oranının binde 3'ün altında gibi düşük bir seviyede olması bekleniyor.

Nissan İngiltere'ye mükemmellik ödülü

Nissan'ın Avrupa'daki en verimli ve en büyük otomobil fabrikası Sunderland ‘‘Yedek Parça Tedarik Sistemi Mükemmellik Ödülü’’ kazandı. Yedek parça tedarik sistemi, otomobil üretimi için gerekli bütün parçaların temininden, aracın anahtar teslimine kadar olan bütün süreci kapsıyor. Lojistik iş yönetimi ve danışmanlık kuruluşu KPMG Management Consulting Logistic Europe and Excel Logistics tarafından 1998 yılı Yedek Parça Tedarik Sistemi Mükemmellik Ödülü'ne layık görülen Nissan'ın Sunderland fabrikası, böylece KPMG'nin şimdiye kadar sadece 6 şirkete verilen bu ödüle sahip oldu. Nissan, Sunderland'daki fabrikasında 1986'da üretime başladığından bu yana, yüzde 70'i İngiltere'de bulunan Avrupalı 200 üretici firmayla işbirliği yaparak yedek parça teminine 6 milyar 835 milyon sterlin harcama yaptı.

Opel'in Millenium Treni Avrupa'yı dolaşacak

100'üncü kuruluş yılını kutlayan Opel, yapacağı bir dizi ilginç organizasyon yapacak. Opel'in bu ilginç organizasyonlarından biri de, ‘‘Opel Millenium Treni’’. 300 metre uzunluğundaki Opel Millenium Treni, 1999 yazında Rüsselsheim'dan hareket edecek. Bilgilendirici sergiler, interaktif gösterilerin yapılacağı trende, geçmişten geleceğe bir köprü oluşturulması hedefleniyor. Ücretsiz olarak gezilecek tren, iki yıl boyunca Avrupa'dan toplam 100 tren istasyonunu ziyaret edecek. 14 katarın çektiği toplam 42 konteynırdan oluşan Opel Millenium Treni'nde Opel'in geçmişi, bugünü ve geleceği anlatılacak. Opel'in konsept otomobilleri sergilenecek.

ANADOLU Isuzu, Ankara Toplu Taşımacılar Derneği (ANTAD) üyeleriyle biraraya geldi. Anadolu Isuzu'nun'nun tanıtıldığı ve ürünleri hakkında bilgi verildiği toplantıda, şirket yetkililerinin yanı sıra, ANTAD'dan da 30 üye hazır bulundu.

KATALONYA Oto, kuruluşunun ilk yılında ISO 9002 Kalite Belgesi aldı. Bir Doğuş Holding-Yüce Auto ortaklığı olan Katalonya Oto, uluslararası belgelendirme kuruluşu RWTÜV'e satış, bayi koordinasyon ve satış sonrası destek hizmetlerindeki hizmet kalitesini onaylattı.

DOĞUŞ Otomotiv'in distribütörü olduğu Volkswagen ticari araçların ürün yelpazesi genişliyor. Bugüne kadar sadece yüksek tavanlı modeli bulunan VW LT35 Panel Van'ın 1623 kg. taşıma kapasiteli alçak tavanlı modeli de Türkiye'de satışa sunuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!