5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Türk Malı Megane Wagon dünya pazarına çıktı

Oyak Renault, dünyada sadece Türkiye'de üretilen Megane Wagon'un ihracatına başladı. Geçen hafta cuma günü 286 adet yerli Megane Wagon, Mudanya Limanı'ndan Ro-Ro gemisine yüklenerek Fransa'ya doğru yola çıktı. Oyak Renault, 1999 yılında 600 milyon dolarlık Megane Wagon ihracatı hedefliyor. Megane Wagon, Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı'nın hemen ardından Avrupa'da satışa sunulacak. Daha sonra ise Türkiye'den tüm dünya ülkelerine ihraç edilecek.

Megane Wagon'un ihracatının bir başka önemli tarafı da, üretiminden, dünyaya pazarlanmasına kadar her aşamasında Türk damgasının olması... Megane Wagon Proje Direktörü Tarık Tunalıoğlu, bu projeyi hayata geçirirken, Renault Uluslararası Operasyonlar Direktörlüğü Pazarlama Direktörü Levent Taylan, Megane Wagon'u dünyaya pazarlayacak.

Fransız Renault tarafından Megane Wagon'un Türkiye'de üretilmesi projesinin başına getirilen Tarık Tunalıoğlu, tasarım aşamasından sonra kısa bir sürede Bursa'daki Oyak Renault fabrikalarında üretimin başlamasını sağladı.

Uzun yıllar Türkiye'de Oyak Renault'da görev aldıktan sonra Fransız Renault'da çalışmaya başlayan Levent Taylan, ise burada çeşitli görevler aldı. Taylan, şimdi Megane Wagon'un da aralarında olduğu tüm Renault otomobillerinin dünyaya pazarlanması görevini yürütüyor.

Megane ailesine makyaj

Türkiye'de de sedan ve wagon modelinin üretildiği Megane otomobilleri 2000 yılı makyajı yapıldı. Böylece Megane otomobiller 2000 yılına yeni bir yüzle girecekler. Faz II olarak adlandırılan ikinci kuşak Megane'larda bazı iyileştirmeler yapılırken, dış görünümünlerinde küçük değişiklikler dikkati çekiyor. Megane Ailesi içinde, sedan, wagon, cabriolet, coupe, scenic modelleri bulunuyor.

Otomatik vitesi sevdik

Türkiye'de otomatik vitesli otomobil satışlarında artış yaşanıyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu büyük şehirlerde otomatik vitesli otomobil satışları, düz vitesli modellere göre daha fazla ilgi görüyor. Bunun en iyi örneğini Honda'nın satışlarında görmek mümkün. Geçen yıl Honda'nın Türkiye genelinde satışını gerçekleştirdiği yerli ve ithal otomobillerin yüzde 36'si (100 otomobilden 36'sı) otomatik vitesli oldu. Türkiye'de üretilen Honda Civic 4 kapı modeli satışlarının yüzde 26'sı ise otomatik vites olarak gerçekleşti. Honda, otomatik vites sistemini yan sanayicilerden tedarik etmek yerine, kendisi geliştirip üretiyor.

Patlak lastikte işbirliği

Lastik sektörünün iki büyük devi Pirelli ve Michelin, tecrübelerini birleştirecekleri bir teknolojik ortaklık anlaşmasına imza attılar. Bu anlaşmaya göre, Pirelli ve Michelin, Pax sistemini birlikte geliştirecekler. Michelin projesine Pirelli'nin patent sahibi olduğu Total Mobility (aracın havasız lastik ile yoluna devam edebilmesi yeteneği) konusundaki teknoloji ve uzmanlığı eklenerek önemli bir atılım gerçekleşmesi bekleniyor. Pirelli ve Michelin, havası inmiş lastikle aracın yola devam edebilmesi konusundaki talebi karşılayabilmek amacı ile güçlerini birleştirerek , yakın bir zamanda araç üreticilerine ve tüketicilere geniş seçenekler sunacaklar.

PAX SİSTEM

Pax sistem teknolojisi, yeni lastik tasarımı ve düz oturma yüzeyli profile sahip jant, esnek destek halkası ve lastiğin üzerinde havasız yüründüğünü angılayan dedektörü kapsayan bir sistemdir.

Alman teknolojili ilk Rover

İngiliz Rover'ın Alman teknolojisi kullanarak ürettiği ilk otomobil Rover 75, Avrupa'da satışa sunulmaya hazırlanıyor. Rover'ın Alman otomobil devi BMW tarafından satın alınmasından sonra Rover fabrikalarında Alman teknolojisi kullanılarak üretilen Rover 75, İspanya'nın Sevilla kentinde basına tanıtıldı. Alman teknolojisi ile İngiliz asaletinin birleştirildiği Rover 75'lerin Mart 1999 içerisinde Avrupa pazarında satışa sunulacak.

Rover'da 4 silindirli 1.8 lt., 6 silindirli 2.0 ve 2.5 lt. ve dizel olmak üzere dört motor versiyonu bulunuyor.

17 değişik renk şeçeneği sunulan yeni Rover'larda nikalaj kullanımı da eskiye oranla artırıldı. Tüm modellerinde yolcu güvenliğini en üst düzeye yükseltilen Rover'larda performans, ekonomi ve konfor konularında da birçok yenilik yapıldı. 140 ülkede satışa sunulacak olan Rover 75'ler sportif kullanımı seven rahat ve güven isteyen orta sınıf tüketicileri hedefliyor.

Sonata en iyi makam otomobili seçildi

Güney Koreli Hyundai Sonata, yılın en iyi makam otomobili seçildi. Yeni Zelanda'nın en prestijli dergisi Company Vehicle tarafından yapılan seçimde Sonata, düşük sesli Sirius II motoru, yüksek kalitesi ve geniş iç hacmiyle Honda Accord ve Ford Falcon'la girdiği yarıştan galip çıktı. Sonata'da 2.0 lt. ve 2.5 litrelik iki motor seçeneği bulunuyor. Sürücü ve yolcu hava yastığı, ABS, TCS (Savrulma ve patinaj önleme sistemi), kapı içi çelik emniyet kirişleri, darbe anında katlanan direksiyon mili, polen filtreli klima, otomatik anten, hidrolik direksiyon, direksiyon yükseklik ayarı, deri kaplı direksiyon simidi ve vites topuzu, içeriden açılan bagaj ve benzin depo kapakları, elektrikli ön ve arka kapı camları, merkezi kilit standart aksesuarlar arasında bulunuyor.

Becaud, Peugeot 206 için söyleyecek

Fransız Peugeot'nun yeni modeli 206, 5 Mart'ta Türk otomobilseverlerin beğenisine sunulacak. Fransız müziğinin duayeni Gilbert Becaud, unutulmayan şarkıları ile Peugeot 206'nın tanıtım gecesinde Çırağan Sarayı'nda Türk hayranlarının karşısına çıkacak. Fransa'nın tanınmış ses sanatçılarından Nicoletta'nın da davetli olarak katılacağı gecede, ünlü Fransız pandomim grubu Glob'Jo da bir gösteri yapacak.

Daewoo'dan mini otomobil rekoru

Güney Kore'deki Changwong tesisinde Tico, Matiz, Labo ve Damas modeli mini otomobilleri üreten Daewoo, geçen hafta 1 milyonuncu üretimini gerçekleştirdi. 1991 yılında Güney Kore'de mini otomobil fikrinin yayılması stratejisi ile Tico üretimine başlayan tesis, ilk 5 bin 500 adet aracın ardından sadece 6 yıl gibi kısa sürede bir milyonuncu aracı üretti.

OTO KISALAR

Temsa Otomotiv'in yeni ürünü Mitsubishi FH 215 Dragon satışa sunuldu. Azami 10 ton yüklü ağırlığı, 155 ps maksimum motor gücü, 6 silindirli dizel motoru ve 6 vites güçlü şanzımanı ile Mitsubishi Dragon, taşımacılık sektöründe yeni bir dönem başlatıyor.

AUDİ'nin Türkiye Genel Distribütörü Doğuşmotor, Mart sonuna kadar sürecek kampanyada Türk Lirası ve mark bazında kredi imkanı veriyor. Garanti Bankası işbirliği ile düzenlenen kampanyada 6 ve 12 ay olmak üzere iki ayrı vade uygulanıyor.

CHRYSLER Jeep sahipleri, İstanbul Off-Road Kulübü pilotlarınca verilen Off-Road Sürüş Teknikleri Eğitimine katılıyorlar. Chrysler ve Off-Road Kulübü işbirliğiyle yapılan bu eğitimde, 99 model Jeep sahiplerinin araçlarından en etkin şekilde faydalanması amaçlanıyor.

GM Europe 1998 yılında Avrupa'daki Opel/Vauxhall tesislerinde toplam 1 milyon 841 bin araç üreterek yeni bir rekor kırdı. Batı Avrupa'da pazar payı yüzde 11.5 olan GM Europe, tüm Avrupa'da 1 milyon 744 bin adet satış gerçekleştirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!