5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

4x4'ler yoldan çıkarıyor

4x4 arazi araçlarıyla, asfalt yollarda boy göstermenin modası devam ediyor... Fiyatları 10 milyar lirayla 45 milyar lira arasında değişen arazi araçları peynir ekmek gibi satılıyor. Bu yıl 4 bin 922 adet 4x4 arazi aracı satıldı. 4x4'ler ithal otomobiller arasında yüzde 4.5 pay aldı.

Dünyadaki gelişmeye paralel olarak Türkiye'de de hızla büyüyen 4x4 pazarında 1994 yılından sonra adeta bir patlama yaşandı. 1994 yılında 685 adet 4x4 arazi aracı satılırken, 1995'te bu sayı 2 bin 3 adede, 1996'da ise 2 bin 245 adede yükseldi.

1997'DE SATIŞLAR PATLADI

1997 yılı yeniden 4x4 pazarında satışların patladığı bir yıl oldu. 1997'de satışlar bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 4 bin 105 adede yükseldi. Türkiye'de 4x4 pazarında satılan marka sayısı da talebe paralel olarak artış gösterdi. 94'te pazarda 4x4 modelinin sayısı 10'ken, 1998'de marka sayısı 12'ye model sayısı ise 30'a yükseldi.

ZİRVEDE HONDA VAR

Japon Honda'nın hem şehir içinde hem de şehir dışında kullanılabilen arazi aracı CRV, geçen yıl en fazla satan 4x4 oldu. 1998'de 1093 adet Honda CRV satıldı. Honda CRV modelini bir başka Japon markası olan Suzuki izledi. Suzuki'nin Vitara modeli 552 adet satıldı. Nissan'ın Terrano modeli ise 502 adetle en fazla satılan 3'üncü marka oldu.

Freelander'dan hızlı başlangıç

Borusan Oto'nun distribütörü olduğu Land Rover'in yeni modeli Freelander, 4x4 pazarına hızlı bir giriş yaptı. 1998'in son ayında Türkiye'de satışına başlanan Freelander 314 adet sattı. Freelander, 4x4 pazarında liderliğe oynayacak markalar arasında gösteriliyor. Bu arada Borusan Oto ve Quiksilver Snowboarding Club işbirliğiyle Kartalkaya'daki KartalOtel'de 4x4 test sürüşü gerçekleştiriliyor. Camel Trophy Türkiye Şampiyonu Kutlu Torunlar ile birlikte Land Rover Freelander arazi aracı test sürüşü sezon boyunca devam edecek.

40 milyarlık 4x4 Mercedes 1 tane sattı

Mercedes'in uzun yıllardır ürettiği off road aracı G serisi, artık klasikler arasına girdi. Mercedes klasikleri arasında yer alan G serisi, siparişle satılıyor. İstek üzerine ithal edilen Mercedes G serisinin Türkiye'deki anahtar teslim satış fiyatı 210 bin mark (yaklaşık 40 milyar lira).

Mercedes G serisinin 3.0 litre turbo dizel ve 3.2 litrelik iki motor seçeneği bulunuyor. 3.0 lt. turbo dizel motor 177 beygir güç üretirken, 3.2 lt. motorun beygir gücü 210 ps. Mercedes'in bu modelinden geçen yıl Türkiye'de 1 adet satıldı.

Yeni yıl zammı

Daimler-Chrysler, Mercedes otomobillerine 1 Şubat’tan itibaren yüzde 1 zam yapılacağını açıkladı. Zamlı uygulama otomobillerin aksesuarları için geçerli olmayacak. Yeni listeye göre, fiyatı 30 bin 972 mark olan A serisinin baz modelinin fiyatı A 140, 31 bin 320 marktan satılacak. C serisinin baz modeli 46 bin 864 marktan, 47 bin 444 marka çıkacak. Halen 59 bin 160 marktan satılan E serisi baz modeli ise 59 bin 856 marka çıkacak. S 320 modelinin fiyatı 112 bin 868 mark iken 114 bin 260 mark olacak.

ABD'de her 8 araçtan 1'i 4x4

4X4 araçların popüleritesi 2'inci Dünya Savaşı sonunda başladı. 1941-46 yılı arasında 350 bin adet 4x4 üretildi.

1982 yılına kadar ABD'deki tüm otomobil satışlarının yüzde 2'sini 4x4 araçlar oluşturuyordu. 1983'de GM-Blazer ve Jimmy modellerini piyasaya çıkardı. Daha sonra Ford iki yeni modeli piyasaya sürdü. Bu ürünlerin uygun fiyatları 4x4 pazarının gelişmesine neden oldu.

Japon üreticiler Toyota ve Nissan Amerikan pazarına girdiler. Bunları Mitsubishi ve Isuzu takip etti.

1988 yılına gelindiğinde 4x4'lerin satışları 670 bin adete yükseldi.

1996 yılında satışlar 2.1 milyona yükseldi. Buna göre ABD'de satılan her 8 araçtan biri off-road aracı. Şu anda ABD'de 36 model off road aracı bulunuyor. 2000 yılına girilirken Lexus, Buick, BMW ve hatta Porsche 4x4 dünya pazarına girmeye hazırlanıyorlar.

Son yıllarda 4x4 kullanıcılarının çoğu geleneksel arazi aracı kullanıcıları değil, birçoğu kadın. Daha çok yenilik arayanlar tarafından tercih ediliyor. ABD'de erkekler 4x4'leri performans nedeniyle tercih ederken, kadınlar güvenlik ve rahatlık için satın alıyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre alıcıların çoğu, 4x4'leri off road yapmak için satın almıyor. Genelde aileler tercih ediyor. 4x4'lerle yoğun trafikte daha rahat edeceklerini düşünüyorlar. Amerikan ailelerin eskiden tercih ettiği sedan ve büyük station wagon otomobiller yerini 4x4'lere bırakıyor.

Otomobilde kış bakımı

Otomobilde yolculuğa çıkmadan önce kontrol ederseniz, kullanımda ortaya çıkabilecek aksaklıkların da önüne geçmiş olursunuz. Yolda kalmamak için hava soğuk bile olsa otomobilinize birkaç dakikanızı ayırın ve birkaç milyonluk bakım maliyetini göze alın.

FARLARI TEMİZLEYİN

Küçük nemli bir sünger farları temizlemek için yeterlidir. Far koruma plastiğinin üzerinde, taş çarpması sonucu oluşan küçük bir delik bile farın içine su girip, reflektör malzemenin bozulmasına, metal parçaların paslanmasına yol açar.

SİLECEKLER

Ön cam sileceklerinin bütün bir kış boyu zorlu koşullarla savaşabilmesi için sileceklerin her kış öncesi değiştirilmesi gerekir. Ayrıca nemli, karlı ve soğuk günlerde, akşamları otomobili parkettikten sonra cama yapışmamaları için silecekleri havaya kaldırın.

MOTOR YAĞI

Soğukta viskozite derecesi daha düşük yani soğukta daha akışkan olan 5 W 40 ya da 0 W 30 gibi yağlar, soğuk havalarda motorun daha az sürtünmeyle daha kolay çalışmasına ve daha çabuk ısınmasına olanak tanırlar. Ancak bu yağlar, yağ tüketimini ve yüksek devirlerde motorun aşınmasını artırabileceği için otomobil üreticisinin tavsiyeleri araştırılmalı, otomobilin kullanım el kitabındaki viskozite değerlerine uyulmalıdır.

SOĞUTMA SİSTEMİ

Otomobillerin soğutma sistemleri içerisindeki sıvıların donmaması için sisteme antifriz ismi verilen kimyasal sıvılar katılır. Eski bir otomobil satın alındığında veya uzun süredir soğutma sıvısının değiştirilmediği durumlarda sistem içindeki sıvının bomesi yani yoğunluğu ölçülmelidir. Sıvının yoğunluğu otomobilin kullanıldığı bölgenin iklim şartlarını karşılamıyorsa, sisteme antifriz ilave edilmelidir.

AKÜ

Kış şartlarında arka cam rezistansı, kalorifer fanı, farlar gibi elektrikli aksamlar daha fazla kullanıldığından otomobilin aküsüne de daha fazla iş düşer. Bu yüzden akünün şarjının iyi durumda olması, elektrolit sıvısı seviyesinin de maksimum ile minimum arasında bulunması gerekiyor. Akü kutup başlarını metal bir fırçayla temizleyin ve korozyonu önlemek için kutup başlarına bir miktar gres yağı sürün.

1 milyon satan Audi A4 yenilendi

Piyasaya çıktığı 1994 Ekim ayından bu yana geçen 3.5 yıllık süre içinde 1 milyon adet üretilen Audi A4 modeli yenilendi. Yeni A4’ün basına tanıtımı ve test sürüşleri Pablo Picasso’nun kenti İspanya-Malaga’da yapıldı.

Güvenlik ve sürüş konforunda önemli geliştirmeler yapılan yeni A4, şubat ayı içerisinde Türkiye'de de satılmaya başlanacak. Yeni Audi A4'ün satış fiyatında önemli bir değişiklik olması beklenmiyor. Audi'nin Türkiye distribütörü Doğuş Motor, A4'ün Türkiye'de satılan 1.6, 1.8 lt. motor hacmindeki modellerinin yanı sıra yeni olarak 2.8 Quattro'yu da ithal edecek.

Avrupa'da oldukça yüksek bir satış grafiği yakalayan Audi A4'ün Türkiye'deki satışları da dikkat çekiyor. Geçen yıl lüks pazarda 1045 adet satış yapan Audi'nin en çok satan modeli 406 adetle A4 oldu. Audi'nin Türkiye'de A3, A6 ve A8 modelleri satılıyor

YENİLİKLER

Otomobilin dış görünümünde çok önemli farklıklar olmasa da, üç boyutlu forma sahip ızgara, entegre sis farlarına sahip yeni tasarım tamponlar ve şeffaf camın arkasına yerleştirilmiş olan elips biçimli farlar, çekici bir ön görünümü pekiştiriyor.

Daha geniş yan koruma barları, yeni tasarım kapı kolları ve kapı aynaları, yumuşak bir dokunuşla açılan, bükülü olarak entegre edilmiş tutamaklar, yeni hatlara sahip bağaj kapısı ve yeni bir yapıya sahip arka stoplar, Audi A4'ün yenilikleri arasında dikkat çekiyor.

Güvenlik yönünden bir dizi değişikliğin olduğu yeni Audi A4'de fren hissi ve fren şiddetinin ayarı, fren tertibatının geliştirilmesi sonucu iyileştirildi. Böylece frenler, sportif niteliklere kavuştu. Gelecekte tüm A4 modellerinde opsiyonel olarak sunulacak olan Elektronik Stabilite Programı (ESP) ile sürücü ve yolcu hava yastığı sistemleriyle, Audi A4 kapsamlı bir güvenlik seçeneği sunuyor.

KAFA HAVA YASTIĞI

Ayrıca opsiyonel olarak sunulan ve cam yüzeyini ön tavan kolunundan arka tavan kolonuna kadar saran yan koruma (Audi Kafa Hava Yastığı Sistemi') sayesinde yolcu güvenliğinde bir artış sağlandı. Yan koruma sistemi, yan çarpışmalarda ön tarafta bulunan bir dizi yan hava yastığıyla beraber güvenliği artırıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!