5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1998 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Otomobillere 42 voltluk akü

Otomobillerde 42 voltluk akü dönemi başlıyor. Son yıllarda otomobillerdeki konfor unsurlarının artması sonucu 12 voltluk akülerin yetersiz kalması, 42 voltluk aküleri gündeme getirdi.

Alman otomotivcilerden sonra ABD'de de, 20'den fazla otomobil firmasının temsilcileri, konforu arttırılan araçlarda daha fazla elektrik akımına gereksinim duyulduğunu, standart olarak kullanılan 12 voltluk akümülatörlerin yetersiz kaldığı konusunda birleşti.

Amerika'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre, otomobillerin ‘‘bilgisayarlaşması’’nın yanı sıra çevreyi koruyucu önlemler için daha fazla güç gerektiğinde görüşbirliği sağlayan firmalar, akülerde yeni düzenleme yapılmasını benimsedi. ABD'li otomobil sanayicileri, ısıtmalı koltuklardan, enjeksiyonlu motorlara, otomatik klimalara, elektrikli aynalara kadar birçok konuda araçların daha konforlu hale getirilmesi sonucu akülerin yetersiz kaldığını vurguladı. Bu arada bazı otomobil üreticileri, 100 voltluk akümülatörlerin kullanılmasını önerdi. Ancak, herhangi bir kaza sırasında araçta bulunanların elektrik çarpması tehlikesiyle karşılaşıp yaşamlarının tehlikeye girebileceği gözönünde tutularak bundan vazgeçildi. Bunun yerine, elektrik akımının insan sağlığını etkileyen sınırı kabul edilen 42 voltluk akümülatörlerin araçlarda kullanılması benimsendi. Otomobil firmaları temsilcileri, önümüzdeki 10 yıllık süreçte 12 voltluk akü üretiminden vazgeçilebileceğini savundu.

Kışa hazırlıklı girin...

Kış aylarında otomobille yolculuğa çıkmadan önce kontrol ederseniz, kullanımda ortaya çıkabilecek aksaklıkların da önüne geçmiş olursunuz. Hiçbir sürücü sabah otomobilinin çalışmamasına tahammül edemez. Aynı şekilde buz tutmuş cam fıskiyeleri, cama yapışmış silecekler, sürücülerin karşılaşmaktan kaçındıkları sorunlardandır. Bunun önüne geçmek için hava soğuk bile olsa otomobilinize birkaç dakikanızı ayırın ve küçük bakım maliyetini göze alın.

4 Farlar

Küçük nemli bir sünger farları temizlemek için yeterlidir. Far koruma plastiğinin üzerinde, taş çarpması sonucu oluşan küçük bir delik bile farın içine su girip, reflektör malzemenin bozulmasına, metal parçaların paslanmasına yol açar. Far ampulleri de yenilenmiş olmalıdır. Far ayarlarının servisler tarafından yapılması gereklidir.

4 Silecekler

Cam sileceklerinin bütün bir kış boyu zorlu koşullarla savaşabilmesi için sileceklerin her kış öncesi değiştirilmesi gerekir çünkü yaz aylarında silecek lastikleri güneşin zararlı ışınlarından ve radyasyondan etkilenerek bozulur. Ayrıca nemli, karlı ve soğuk günlerde, akşamları otomobili parkettikten sonra cama yapışmamaları için silecekleri havaya kaldırın. Aksi takdirde sabah silecekleri camdan ayırmak mümkün olmayabilir.

4 Cam silecek suyu

İçerisinde alkol bulunmayan uygun bir cam silecek sıvısı, cam yıkama sistemini sıfırın altında 40 dereceye kadar donmaktan koruyabilir. Donmaya karşı koruma derecesi suya katılan silecek sıvısı miktarıyla doğru orantılıdır. Eğer çok yüksek derecede korunma isteniyorsa bu sıvı suyla karıştırılmaz, tek başına silecek sistemine doldurulur.

4 Motor yağı

Soğukta viskozite derecesi daha düşük yani soğukta daha akışkan olan 5 W 40 ya da 0 W 30 gibi yağlar, soğuk havalarda motorun daha az sürtünmeyle daha kolay çalışmasına ve daha çabuk ısınmasına olanak tanırlar. Bu yağların kullanımı yağ tüketimini ve yüksek devirlerde motorun aşınmasını artırabileceği için üreticinin tavsiyeleri araştırılmalı, otomobilin kullanım kitabındaki viskozite değerlerine uyulmalıdır.

4 Soğutma sistemi

Otomobillerin soğutma sistemleri içerisindeki sıvıların donmaması için sisteme antifriz ismi verilen kimyasal sıvılar katılır. Aynı zamanda radyatör, motor bloğu gibi soğutma sisteminin metal parçalarındaki korozyonu (paslanma) önlediği için yaz-kış kullanılması gereken antifriz yeni otomobillere üretim halinde katılıyor. Uzun süredir soğutma sıvısının değiştirilmediği durumlarda sistem içindeki sıvının yoğunluğu ölçülmelidir. Sıvının yoğunluğu düşükse antifriz ilave edilmelidir.

4 Akü

Kış şartlarında arka cam rezistansı, kalorifer fanı, farlar gibi elektrikli aksamlar daha fazla kullanıldığından otomobilin aküsüne daha fazla iş düşer. Bu yüzden akünün şarjının iyi durumda olması, elektrolit sıvısı seviyesinin de maksimum ile minimum arasında bulunması gerekiyor. Akü kutup başlarını metal bir fırçayla temizleyin ve korozyonu önlemek için kutup başlarına bir miktar gres yağı sürün.

Fili bile taşıyan motosiklet

İtalyan motosiklet üreticisi Piaggio'nun 50'inci kuruluş yıldönümünü kutluyor. ‘‘Scooter’’larıyla tanınan Piaggio, aynı zamanda üç tekerlekli araçlar da üretiyor. Ne zaman çekildiği belli olmayan bu fotoğrafta, Piaggio'nun üç tekerlekli aracı, fili bile taşıyor.

8 dakikada bir satılan otomobil

Bu yıl 6'ıncısı düzenlenen Autu Show'98 Uluslararası Otomobil Fuarı'na katılan BSC Otomotiv (British Sport Cars), Türkiye'de ilk defa TVR Griffith 500 modelini sergiliyor. Kısa bir süre önce İngiltere Birmingham Otomobil Fuarı'nda sergilenen Griffith 500, sipariş rekoru kırmıştı. İki kişilik hard toplı Griffith 500, ortalama her sekiz dakikada bir sipariş aldı.

Yüksek performansı ve sıradışı görünümü ile klasikler arasına şimdiden giren Griffith 500'ün, 4988 cc. hacmindeki motoru 320 beygir güç üretiyor. 0'dan 100 km'ye 4.1 saniyede ulaşan otomobilinin maksimum hızı 286 km.

Piyasaya çıkmadan 100 bin sipariş aldı

AUDİ'nin yeni modeli TT Coupe daha piyasaya çıkmadan 100 bin adet sipariş aldı. Ekim ayında Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Audi TT, Kasım ayında Avrupa'da satışa sunulacak. Audi'nin ürettiği ilk spor otomobil olan TT, Audi'nin otomobil kavramına yeni bakış açısını yansıtıyor. Radikal dizaynı ve iç donanımında kullanılan alüminyum, TT Coupe'yi sınıfındaki diğer araçlardan ayırıyor. Audi TT Coupe, Türkiye distribütörü Doğuş tarafından Auto Show’98 Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı'nda sergileniyor.

İHLAS Holding, Samsung Commercial Vehicle Corp. arasında distribütörlük anlaşması imzalandı. Kia'nın da distribütörü olan İhlas, Samsung marka ticari araçların Türkiye'de, Azerbaycan ve Makedonya'da satışını gerçekleştirecek.

BMW ve Land Rover Türkiye Distribütörü Borusan Otomotiv, Auto Show'98 Otomobil Fuarı'nın en büyük standını kurdu. Toplam 2080 metrekare büyüklüğündeki iki standda toplam 39 araç sergileniyor.

BRİSA, 1997 yılında Lassa markalı ihracatının yüzde 65'ini Avrupa pazarlarına yaptı. Sadece geçen yıl 350 bin Avrupalı aile, dünyada 30'u aşkın ülkede pazarlanan Lassa markalı lastikleri satın aldı. Lassa, 1998 yılında Avrupa pazarlarında, 1000'i aşkın satış noktasında 200'ü aşkın ürün çeşidini Avrupalı tüketicilere sunuyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!