5.vites

Güncelleme Tarihi:

5.vites
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sizin otomobilinizin anlamı ne?

Otomobil firmaları için yeni çıkardıkları otomobilin ismi; performans, güvenlik ve konfor kadar önemli. Otomobilciler, isim seçerken, ismin otomobille özdeşleşmesini ve özelliklerini yansıtmasını istiyorlar. Bu nedenle ismin seçimi, ciddi ve uzun araştırmalar gerektiriyor. Araştırma yaparken, ismin özel bir anlamı olmamasına ve sadece bazı şeyleri çağrıştırmasına özen gösteriliyor. Ayrıca, seçilen kelime birçok lisanda araştırılıyor. Çünkü, bir dilde iyi ve güzel anlamına gelen bir isim, bir başka dilde, kötü şeyler çağrıştırabiliyor. Bu araştırmalardan sonra isimler elenerek alternatifler 30-40'a düşürülüyor. Ve otomobili en iyi yansıtacak isim seçiliyor. Otomobilin isminin bütün

dillerde kolayca telaffuz edilmesine de dikkat ediliyor. Çünkü, otomobilin dünyanın dört bir tarafında satılması nedeniyle ismin telaffuzu önem kazanıyor.

RAKAM YERİNE İSİM

Ancak bazı otomobil firmaları, bu zorlu uğraşı yerine ürettikleri modelleri bazı rakamlar ve harflerle tanıtıyorlar. Otomotiv dünyasında birçok firma bunu yapıyor. Peugeot, ürettiği otomobilleri 106, 306 ve 406 gibi rakamlarla tanıtıyor. Bazı firmalarda bu harf ve rakamlardan vazgeçip, isme dönüyor. Örneğin Renault, 1987 yılından itibaren ürettiği otomobillere rakam yerine isim vermeye başladı. Renault'nun 25 modeli Safrane, 21 modeli ise Laguna oldu.

Türkiye’de de satılan bazı otomobillerin anlamları

Saxo: Bu isim, dostluk ve insanların mutlu oldukları anları anımsatan saksafon sesiyle, otomobili birleştirdiği için seçilmiş. Ayrıca genç, modernliği yansıtması için Saxo ismi tercih edilmiş.

Berlingo: Tipi ve çok amaçlı kullanımının insanların hayatlarına bir tat vermesinden yola çıkarak bu isim verilmiş. Berlingo akide şekeri anlamına geliyor.

Xsara: Xsara ismi, dikkat çekici bir isim. Hatırlaması kolay, aşırı özeni anımsatması ve egzotik okunuş biçimi dolayısıyla tercih edilmiş. Yine X harfi üstün teknoloji ve Citroen'in anımsanmasını sağlıyor.

Xantia: Güvenli, huzurlu, sessiz ve güçlü yol alması ile adeta bir gece kelebeğini anımsattığı için bu isim verilmiş. Xantia, gece kelebeği anlamına geliyor.

Scenic: Keyif ve özgürlüğü simgeliyor. Scenic'de kişilik, zevk, özgürlük birbirine kenetlenmiş. Kaçıp kurtulma düşüncesi gibi... Sondaki ‘‘Ic’’ takısı teknolojiyi Scene kelimesi ise manzara keyfini temsil ediyor. Bu ismin özelliği uluslararası ve kısa olması. Alışılmış otomobil temalarından farklı. (hız ve güç gibi)

Clio: Genç bir kadını temsil ediyor. Bu isim bir canlılık ve sempati yayıyor. ‘‘İo’’ sesi dinamik bir şeyler uyandırıyor. Clio, mitolojik bir isim, Olimpos dağındaki güzel 9 ilham perisinden biri (sanat ilahesi), şiir ve hikaye perisi.

Safrane: Kokulu özel bir baharat. Renault'nun en lüks otomobili olan Safrane için, oldukça değerli ve zor bulunan bu baharat ismi seçilmiş.

Megane: Renault'nun Türkiye'de yeni üretmeye başladığı bu otomobilin ismi mega'dan geliyor ve güç ile sağlamlığı çağrıştırıyor.

Brava ve Bravo: Fiat'ın bu iki modelinin isimlerinin anlamı herkes tarafından biliniyor. Ancak bu iki isim arasında bir ayrıntı dikkati çekiyor. İtalyanca'da Brava kadınları tebrik etmek için Bravo ise erkekleri tebrik etmek için kullanılır.

Palio: Tofaş-Fiat'ın geçen hafta tanıtımını yaptığı Palio'nun ismi ise, İtalyanca'da yarıştan sonra teri alması için atların üzerine örtülen örtü anlamına geliyor.

İthalatçılar 94 krizini atlattı

1994, otomotiv sektörünün darboğaza girdiği bir yıl olarak biliniyor. 1993’te patlayan yerli ve ithal oto satışları, ekonomik krizle birlikte 1994 yılında tabana vurmuştu. İthal otomobiller 1994 krizinin etkilerini atlamış gözükürken, yerli oto satışları 1993 ve 1994 yılının altında seyrediyor. 1993 Ocak-Mayıs döneminde 137 bin 6 adet yerli, 32 bin 511 adet ithal otomobil satılmıştı. Ekonomik krizin yaşandığı yıl olan 1994'de ise yerli otomobil satışları 96 bin 678'e, ithal otomobil satışları 13 bin 539'a gerilemişti. 94 yılında otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yarı yarıya düşmüştü. İthal otomobil satışları en kötü dönemini 1995 yılında yaşadı. 95 Ocak-Mayıs aylarında sadece 4 bin 867 adet ithal otomobil satıldı. Daha sonraki yıllarda satışlar artmaya başladı. 1997’nin 5 ayında ithal oto satışları 35 bin 718'e yükseldi. 1998 yılında ise ekonomik krizin tüm etkilerini üzerinden atan ithalatçılar, 5 ayda 39 bin 929 adet satış gerçekleştirdiler. Yerli üreticiler ise hâlâ 1993 satışlarının gerisindeler. 1993’de 137 bin adetlik satış rakamına ulaşan yerli otocuların, 1998 satışları 79 bin 783 adette kaldı.

Makyajlı Toyota Land Cruiser

TOYOTASA, 4x4 arazi aracı Toyota Land Cruiser'ı yenilenen tasarımıyla Türkiye'de satışa sundu. Dünya pazarlarıyla eş zamanlı olarak Türkiye'de satışa sunulan Toyota Land Cruiser, her türlü yol koşulundaki performansıyla dikkat çekiyor. Yeni Toyota Land Cruiser'ın 4.7 litrelik 32 supaplı V8 motoru 235 beygir güç üretiyor. 2.5 ton ağırlığındaki Lan Cruiser saatte 175 km. hız yapabiliyor. Land Cruiser 100, 4.9 metre uzunluğu ve 2 metre genişliği ile sınıfındaki en geniş iç hacme sahip. Rakiplerinin 5 kişilik kapasitesine karşılık, Land Cruiser 100'ün 7 kişilik oturma kapasitesi bulunuyor. Yeni Land Cruiser'da elektrikli camlar, yükseklik ve bel ayarlı ve hafızalı sürücü koltuğu, motor hızına duyarlı, yüksekliği ve derinliği ayarlanabilen hafızalı hidrolik direksiyon ve sabit hız ayarlama sistemi sürüş konforonu artırıyor. Land Cruiser'ın Türkiye'deki anahtar teslim satış fiyatı 75 bin dolar (yaklaşık 19.5 milyar lira).

BMC kamyonları dünya basınında

BMC, kendi geliştirdiği ‘‘Profesyonel’’ serisi kamyonlar ile dünyada ses getiriyor. BMC, bu kez Arjantin'in en büyük otomotiv dergisi olan Transportitas'ın kapağında yer aldı. Transportitas dergisine göre, merkezi İzmir'de bulunan BMC, yaptığı kaliteli tasarım ve ürünleriyle öne çıkıyor. Bunun yanı sıra gerçekleştirdiği uluslararası stratejik işbirlikleri ve ihracatı ile de Türk Otomotiv Sanayicisinin uluslararası imajını olumlu yönde etkiliyor. BMC'nin yeni üretimi Profesyonel serisi kamyonlar hakkında detaylı bilgiler veren Transportitas, bu serinin gerek tasarımı, gerekse teknik özelliklerine övgüler yağdırıyor. Dergi, İtalya'nın ünlü tasarım grubu Pininfarine imzasını taşıyan BMC Profesyonel serisinin, orijinal kabin tasarımıyla diğer kamyonlardan çok daha farklı bir görünüme sahip olduğunu vurguluyor. Dergide, bu yılın sonlarına doğru Avrupa pazarlarına kamyon ihracatına başlayacağı yazılan BMC'nin Malezya'dan sonra, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde de kamyon montajına başladığı belirtildi.

Renault Laguna'nın standardı yükseldi

RENAULT'nun piyasaya çıktığı günden itibaren geçen üç yıl içinde 930 bin adet üretilen Laguna modeli yenilendi. Fransa'da orta üst sınıfta, en çok satan otomobil olan Laguna'nın 1998 modeli bir çok yeni teknik ekipmanla donatıldı ve dizaynı estetik rötuşlarla değiştirildi. Laguna'nın ön yüzünde bulunan farların dizaynı ve materyali değiştirildi. Polikarbondan üretilen farlar kırılmaya karşı oldukça dayanıklı. Ön tampon ve hava ızgaraları daha çıkıntılı, sis farları ise yuvarlak hale gelecek şekilde yeniden dizayn edildi. Arka tarafta ise farların modelleri değiştirildi ve tampon daha dik hale getirildi. Yapılan bu değişikliklerle otomobilin görünümü farklı bir kişilik kazandı. Laguna'nın iç mekanın da da bazı modifikasyonlar yapıldı. Yeni Laguna'da standart ekipmanların sayısı da artırıldı. Direksiyondan kumandalı radyo-teyp, klima, ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, atermik ön standart hale getirildi.

KISALAR

HARLEY Davidson 95 yaşında. Motosiklet dünyasında bir asra yaklaşan ününü bir efsane olarak sürdüren Harley Davidson'un yeni yaş kutlamaları Avusturya'da gerçekleşecek. Kutlamalar, 17-21 Haziran tarihleri arasında küçük bir göl kasabası olan Faaker See'de yapılacak.

MITSUBISHI Motors'un Avrupa'daki satışları artıyor. Mart ayında Mitsubishi Motors'un satışları 71 bin 112 artarak pazar payı yüzde 29.6'ya yükseldi. Mitsubishi'nin L200 modelinin satışları yüzde 81.7 gibi yüksek bir oranda arttı.

YAMAHA, geçen yıl tanıttığı BW's 50 modelinin yanı sıra BW's 100 serisi Scooter'larını da satışa sundu. BW's 50'ye göre daha güçlü ve uzun mesafeler için daha rahat bir ulaşım sağlayan BW's 100 serisi, kalın off-road tekerleklere sahip olduğu için her türlü yol şartında kullanılabiliyor.

OPET'ten iki yeni traktör yağı. Opet Petrolcülük, tarım sektörü için iki yeni traktör yağını 16 kg'lik plastik bidonlarda satışa sundu. Opet Süper Universal Traktör Yağı 20W/40 (S.T.O.U) dünyanın en büyük traktör üreticilerinin belirlediği özelliklere uygun olarak hazırlandı.

TOYOTASA'dan selzedelere destek. Toyotasa, geçtiğimiz günlerde Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketi sırasında zarara uğrayan Toyota markalı araç sahiplerine yardım amacıyla özel bir uygulama başlattı. Selden zarar gören Toyota araçların servis ve yedek parça ihtiyaçları yüzde 25 özel indirimle karşılanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!