5 milyar liralık atak

Güncelleme Tarihi:

5 milyar liralık atak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 20:30

2015’te net satışlarını yüzde 9 artışla 47.9 milyar TL’ye çıkaran ve 2.2 milyar TL net kâr elde eden Sabancı Holding 2016’da 5 milyar TL yatırımla büyüme atağına geçti. Yatırımda aslan payı enerjinin olacak. 

Haberin Devamı

SON 5 yılda 11 milyar dolarlık yatırımı hayata geçiren ve 2015’te 3.7 milyar TL yatırım yapan Sabancı Holding, 2016’da da 5 milyar TL yatırım planlıyor. Bu 5 milyar TL’lik yatırıma satın almalar için ayrılan bütçenin dahil olmadığını belirten Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Yatırımda geçmiş yıllarda olduğu gibi aslan payını yine enerji sektörü alacak. ‘Türkiye’nin Sabancı’sı olarak ülkemize güvenerek yatırıma devam ediyoruz” dedi. Bu yıl içinde bulundukları tüm sektörlerde kârlılık hedefini koruyarak büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Kurtul, “2016’da banka dışı (Akbank) kombine satışlarımızda yüzde 10 ila yüzde 15, banka dışı kombine faaliyet kârımızda yüzde 20 ila yüzde 30; enerjideki faaliyet kârımızda ise yüzde 40 ila yüzde 50 oranlarında büyüme bekliyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

ENERJİDE %119 KÂR ARTIŞI

Sabancı Holding’in 2015 yılı finansal sonuçlarını ve 2016 yılına yönelik hedef ve projeksiyonlarını paylaşan Kurtul Sabancı Topluluğu için 2015’i operasyonel karlılığın arttığı ve tüm faaliyet alanlarında hedeflerine ulaştıkları bir yıl olarak değerlendiren Kurtul şöyle konuştu: “2015’te konsolide net kârımızı yüzde 8 artırarak 2 milyar 236 milyon TL’ye çıkardık. Yine aynı dönemde banka dışı kombine faiz, amortisman ve vergi öncesi karımızı (FAVÖK) ise yüzde 41 artışla 4.5 milyar TL’ye çıkardık. Enerjisa olarak 2015’te operasyonel kârımızı yüzde 119 artırarak, yatırım finansmanına ait kur riskini de başarıyla yöneterek, net kârlılığa ulaştık.”

PERAKENDEDE BÜYÜME

Enerji sektörünün Sabancı Holding’in yine en hızlı büyüme motoru olacağını kaydeden Kurtul şunları söyledi: “Türkiye’de her 4 kişiden 1’inin elektriğini Enerjisa veriyor. Bu Enerjisa’nın geldiği büyüklüğün de bir göstergesidir. Bugüne kadar Enerjisa ile yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yaptık. 2016 yılının ilk yarısında kurulu gücümüzü yüzde 48 artırarak 3.700 megawat’a çıkaracağız ve operasyonel mükemmelliğe odaklanacağız.” Kurtul, sanayi şirketlerinin 2015’te de devam eden yatırım hamlesinin, yeni müşteri ve yeni pazar hedeflerini güçlendirdiğine dikkati çekerken, perakende sektöründe de geçen yıl yaptıkları satın almaları sindirerek, önemli bir büyüme beklediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Daha dengeli bir portföy hedefi

SABANCI Holding’in 2015’te net aktiflerinin değerinin 27 milyar TL ve özkaynak büyüklüğünün de 21 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Zafer Kurtul, şu bilgileri verdi: “Piyasa değeri açısından Akbank’ın Sabancı Holding portföyü içindeki payı yüzde 41’e geriledi. Bunda bankalarda genel olarak yaşanan değer kaybının etkisi var. Enerjisa’nın payı yüzde 16, sanayinin payı da yüzde 15 olarak gerçekleşti. Orta vadede Enerjisa’nın payını yüzde 20’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde bizim için kritik şirketler olan Enerjisa ve Carrefoursa’nın büyüyerek, portföy içindeki paylarının artacağını öngörüyoruz. Böylece bankacılık ile birlikte daha dengeli bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Faiz ve kur riski iyi yönetilmeli

TÜRKİYE’nin belirsizliklerin giderek arttığı 2015’te, 2 genel seçime rağmen bütçe dengeleri açısından iyi bir yıl geçirdiğini söyleyen Zafer Kurtul, şunları kaydetti: “2016’da seçim vaatlerinin gerçekleştirilmesi nedeniyle bütçe açığı oransal olarak artabilir. 2015’te belirsizliklere rağmen büyüme yüzde 3.8 odu. 2016’da da yine iç talep ağırlıklı yüzde 4 büyüme bekliyoruz. 2016’da enflasyonun yüzde 9 olacağını tahmin ediyoruz. Bu yüksek enflasyon yatırım ortamını olumsuz etkiliyor. Yüksek faiz ve artın kur ortamı göreceğiz. Dış borcun da yüzde 75 civarında bir kısmının özel sektöre ait olduğunu düşünürsek 2016’da yine likidite, faiz ve kur riskinin iyi yönetilmesi gerekecek.” 

Haberin Devamı

Silikon Vadisi’nin otobüsü TEMSA’dan 

Geçen yıl rekor kâr yakaladıkları ve büyüdükleri bir yıl olduğunu vurgulayan Zafer Kurtul, şunları aktardı: “Temsa Otobüs, sekiz yeni ürün lansmanına ek olarak, rekor üretim ve ihracat ile operasyonel kârlılığını yüzde 39 artırdı. ABD’deki otobüslerimiz Silikon Vadisi’ni taşıyor ve bu ülkeden çıkan bir markanın ABD yollarında olması, bu başarısı bize gurur veriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!