5 milyar dolarlık destek

Güncelleme Tarihi:

5 milyar dolarlık destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, ‘‘Yeni hükümeti mali istikrarı sağlamada, özelleştirmeye devam etmede ve sosyal kararlı gördük, ikna olduk’’ dedi. Linn, 5 milyar dolara kadar mali destek mesajı verdi.

Dünya Bankası'nın, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölgelerden sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Linn, yeni Türk hükümetinin, ülkede ‘‘mali istikrarı sağlamada, özelleştirmeye devam etmede, sosyal güvenlik reformunu uygulamada ve rasyonel bir tarım politikası yürütme konusunda kararlılık içinde gördüklerini söyledi. Linn, ‘‘Hükümetin bu konuda istekliliğine ikna olduk’’ dedi.

Linn, Dünya Bankası'nın Ankara'daki temsilciliğinde, bankanın Türkiye Direktörü Ajay Chibber ile Ankara Temsilcisi Frederick Temple'ın da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Başkan Yardımcısı Linn, Türkiye'deki ziyaretleri sırasında, Başbakan Mesut Yılmaz, devlet bakanları Güneş Taner ile Işın Çelebi ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile görüştüklerini, yeni hükümetin ekonomi politikası hakkında yakın bilgi alarak, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) konularını görüştüklerini söyledi.

CAS çerçevesinde, Türkiye'ye, 3 yıl için toplam 1.5 milyar dolar kredi verilmesi önerisini, Dünya Bankası'nın Eylül ayındaki yö netim kurulu toplantısına sunacaklarını belirten Linn, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Bu kredi, özellikle eğitim (Türk Hükümeti temel eğitim konusunda çok istekli olduğunu da vurguladı), sağlık, altyapı, GAP, sulama gibi çalışmalar için harcanacak bu projelerin uygulanıp uygulanmadığını, yakınen takip edeceğiz. Tüm bu yardımlar, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal olarak kalkınmasını sürdürmeyi amaçlamaktadır. Türk Hükümetini, önemli ekonomik sahalarda önlem alma konusunda istekli gördük, hükümetin bu konuda istekli olduğu konusunda istekli olduğu konusunda da ikna olduk. Ama asıl önemli olan, bunların uygulanmasıdır.’’

Başkan Yardımcısı Linn, yaptıkları görüşmelerde, hükümetin yapısal reformları uygulamaya niyetli olması durumunda, 1.5 milyar dolarlık CAS yardımı dışında, 3.5 milyar doları ilave olmak üzere, toplam 5 milyar doları bulan bir mali yardım yapma önerisinde bulunduklarını ifade etti.

Linn, yüksek düzeyde bir mali yardımı, yapısal bir programı içermesi nedeniyle, IMF'nin de prensip olarak onayının alınmasını gerektirdiğini, ancak alınacak desteğin, mutlaka bir anlaşma şeklinde olması gerekmediğini vurguladı. Linn, ‘‘IMF, makro ekonomik istikrar sağlanmasını gözetir’’ diye konuştu. Johannes Linn, 1.5 milyar dolarlık CAS yardımı için, IMF'nin onayına gerek olmadığını da hatırlattı.

Özel sektör etkileyici

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Türk özel sektörünü de övdü. Türkiye'deki ziyaretleri sırasında, Türk özel sektörünün, özellikle Avrupa, Orta Asya ve Orta Avrupa'ya yönelik ihracat kapasitesi nedeniyle, çok etkileyici ve kuvvetli bir büyüme sağladığını gördüklerini de anlatan Linn, ancak özel sektörün bu başarıyı sürdürebilmesinin, hükümetin reformları uygula3masına bağlı olduğunu belirtti. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Linn, bir soru üzerine, Dünya Bankası'nın yeniden yapılanmasının, Türkiye'ye olumlu etkide bulanacağını ifade ederken, bunu ilk örneği olarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu ülke sayısının azaltılmasını gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!