4x4'e Volvo damgası

Güncelleme Tarihi:

4x4e Volvo damgası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

VOLVO'nun yeni Cross Country modeli iki segmentin başarılı bir birleşimi. Cross Country'de bir sedan otomobilin konforu ve güvenliği ile 4x4'ün gücü biraraya getirilmiş. Yeni Cross Country'nin sağlam görünümü onu zor koşullar için ideal bir otomobil yaparken aynı zamanda bir cadde otomobili kadar zarif hale getirmiş.

2.4 litrelik, 200 beygir gücündeki turbo motoru şehir içinde ve otoyolda üstünlük sağlıyor. 4x4 sistemi ise her türlü yol koşullarında güvenli kullanım özellikleri sağlarken, dört tekerlekte TRACS sistemi kaygan ve bozuk yollarda bile aracın manevra kabiliyetini üst düzeyde tutuyor.

Volvo'nun sedan modellerinde bilinen pratik iç tasarımı, geniş bagaj alanı ve basit iç mekan çözümleri, bu modelde de kendini gösteriyor. Dünyada ilk kez kullanılan 40/20/40 oranında üçe katlanabilir arka koltuk sayesinde uzun eşyalara yer açılabiliyor.

200 mm'lik yüksek yer mesafesi ve daimi 4x4 sistemi ile her yüzeye yapışabiliyor.

Düz şanzımanlı modellerde 100 km'de 10.5 litre, otomatik şanzımanlı modellerde ise 100 km'de 11.5 litre olan yakıt tüketimini aynı ebat ve motor gücüne sahip spor otomobillerle karşılaştırıldığında her 100 km'de 3 ila 4 litre az olduğu görülüyor.

Volvo Cars Kaza Araştırma Ekibinin 28 binden fazla gerçek kaza üzerinde çalışarak topladıkları bilgiler sayesinde yeni güvenlik sistemleri geliştirilmiş.

Gövdenin sağlamlığıyla diğer güvenlik sistemleri arasındaki dengeye önem veren Volvo İki Aşamalı Hava Yastığı sistemini geliştirmiş. Bu sistemde bir sensör darbenin şiddetini ölçerek ön koltuklardaki ön gergileri harekete geçiriyor ve hava yastığının açılıp açılmayacağına karar veriyor.

STANDART DONANIMLAR

Cross Countr modelinde bulunan standart donanımlar şöyle:

ABS, sürücü ve yolcu hava yastıkları, SIPS ve yan hava yastıkları, WHIPS ön koltuklarda darbe koruma sistemi, IC yan camlarda hava perdeleri, Immobiliser, arkada aktif gergili emniyet kemerleri, elektrik kontrollü çocuk kilidi, ön far yıkama sistemi, yanlarda ilave sinyal lambaları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, TRACS (Denge ve çekiş kontrolü), AWD dört tekerden çekiş sistemi, deadlock kilit sistemi, elektrik kontrollü ön ve arka camlar, direksiyon kumandalı radyo teyp, ön koltuklarda ısıtma sistemi, polen filtresi, eletrikli ve ısıtmalı dış camlar, bagajda 12 voltluk fiş girişi. Asım GÜNEŞ/İSVEÇ

Rolls Royce alana ahşap kokulu parfüm

OTOMOBİL klasiği Rolls Royce, ‘‘Nerede o eski Rolls'lar?’’ diyen müşterilerinin, yeni modellerde ne olduğunu bilmeden eksikliğini hissettikleri şeyi buldu: Ahşap kokusu.

Görünüşte herşey aynı olmasına rağmen Rolls Royce'un yeni modellerini satın alan bir çok müşteriden gelen yakınmalar üzerine harekete geçen şirket, iki yıl süren araştırmadan sonra, yeni modellerde yerlerini giderek plastiğe terkeden ahşap aksamdan yayılan kendine özgü koku olduğunu keşfetti. Sorun bir kez bulunduktan sonra çözüm de gecikmedi. Rolls Royce, artık, otomobil alanlara, o karakteristik ahşap kokusundan mahrum kalmamaları için, bir şişe özel üretilmiş ‘‘esans’’ veriyor. Rolls Royce'un klasik 1965 Silver Cloud modelinin kokusunu esas alarak hazırlanan bu esans, yeni modellere de o eski Rolls Royce'ların kokusunu vererek, dünyanın en pahalı otomobilinin yeni modellerinin direksiyonlarına geçen mutlu kişilerin tek eksikliklerini de gideriyor.

Seat'ın yeni modeli Leon Türkiye'de

SEAT Türkiye distribütörü Katalonya Oto, Seat'ın yeni modeli Leon'u Türk otomobilseverlerin beğenisine sundu. Katalonya Oto Genel Müdürü Naci Kurtulan, Seat'ın Türkiye'de kısa zamanda hedeflenen yere geldiğine dikkat çekerek, Yeni Seat Leon'un, Seat markasının son yıllarda ulaştığı yeni çizgisini daha da geliştiren, modern, sportif ve güçlü bir otomobil olarak çok rağbet göreceğine inandıklarını ifade etti. Seat, 1998 yılı sonunda pazara sunduğu Yeni Toledo'nun ardından, 1999 yılında Ibiza ve Cordoba'nın da çizgilerini yenileyerek, pazardaki yerini sağlamlaştırdı.

Yeni Seat Leon, İspanyol üretici Seat'ın tarihindeki ilk 4 çeker sürüş özelliği olan, ilk 180 beygir motor gücüne sahip ve ilk 6 ileri şanzımanlı otomobil. Yeni Seat Leon Türkiye'de 1.6 100 hp ve 1.8 '0V 125 hp, 1.8 Turbo 20V 180 hp ve 1.9 TDI 110 hp motor seçenekleri ile piyasaya sunulacak. Yeni Seat Leon'un anahtar teslim fiyatları 9 milyar 700 milyon lirayla 15 milyar 490 milyon lira arasında değişiyor.

GM'in vahşi konsepti

AMERİKAN gösteri dünyası yalnızca Hollywood stüdyolarıyla sınırlı değil. General Motors'un Detroit'teki tasarım stüdyolarında geliştirilen 4 adet konsept çalışması şık görünümleriyle yakın bir gelecekte otoyollarda gösteri yapmaya hazırlanıyor.

Auto Motor&Sport dergisi bu sayısında GM'in tasarımlarına geniş yer ayırmış. Hummer'ın sivil versiyonu, Piranha, Chevrolet SSR ve Terradyne modelleri ilginç tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Dergide ayrıca, VW Passat, Ford Mondeo, Opel Corsa, Audi A4 ve Mercedes Compact'ın yenilenen tasarımları da yer alıyor.

GM'in tasarımları arasında dikkati çeken Piranha'nın tasarımı klasik coupe kavramının gerçek anlamda bir karşıtı. İki yanında bulunan kapılar, geniş iç mekandaki dört adet rahat koltuğa açılıyor. Bir konteyneri andıran bagaj bölümü ise portatif olduğundan istenildiğinde çıkarılabiliyor.

Bagaj bölümü çıkarıldığında araç, pikapa dönüşüyor. Piranha'nın arka koltukları söküldüğünde ise ortaya çıkan alan surf tahtası ya da bir dağ bisikleti taşımaya imkan verecek kadar genişliyor. Pirahna'nın performansını da görünümündeki ataklığa ulaştırmak için 4 silindirli güçlü bir motor kullanılmış. Opel'den alınan 2.2 lt'lik Ecotec motor, 212 beygir güç üretiyor.

KISA... KISA...KISA...

KIRMIZI Tanıtım iki ayda bir yayınlanacak, ‘‘Otomobil Alım-Satım Rehberi’’ hazırladı. Tüketicinin otomobil alımının her aşamasında, karar vermesine yardımcı olacak rehber, tüm gazete bayileri ve D&R mağazalarında satılıyor.

CITROEN Türkiye Distribütörü Baylas Otomotiv tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Citroen R/C Challenge'in final ayağı yapıldı. Gebze-Şekerpınar Mustang Hobby Pisti'nde düzenlenen yarışta kıyasıya bir rekabet yaşandı.

OYAK Renault, çalışanlarının ailelerine kapılarını açtı. Artık gelenekselleşen ‘‘aileler ile buluşma’’ bu yıl her zamankinden farklı düzenlendi. 4 bin Oyak Renault çalışanı ailelerine hem çalıştıkları ortamı ve yaptıkları işi gösterdi hem de birlikte eğlendiler.

FIAT Auto'nun dünya çapında başarılı tedarikçileri ödüllendirdiği toplantısında CMS Grubu ‘‘Co-designer’’ büyük ödülü kazandı. Fiat Auto Başkanı Roberto Testore, CMS Jant ve Makina Sanayi Genel Müdürü Şener Muture'e ödülünü düzenlenen bir törenle verdi.

VOLKSWAGEN'in yenilenen efsanevi modele New Beetle, yeni eğlence mekanı Laila'da sergileniyor. New Beetle, sahip olduğu estetik tasarımıyla İstanbul'un şık bay ve bayanlarıyla yarışa hazırlanıyor.

LASSA Avrupa ligindeki rakipleriyle Reifen 2000 lastik fuarında biraraya geldi. Bu yıl 40'ın üzerinde lastik üreticisinin katıldığı fuardaki Lassa standında, Impetus 2 ve Snoways 2 sergilendi.

NISSAN Servis Teknisyenleri Yarışması Türkiye Finali'nde Nissan 4S Plaza Bostancıoğlu'ndan Raşit Katmer en iyi teknisyen seçilerek, Türkiye'yi Dubai'de yapılacak Ortadoğu Finali'nde temsil etme hakkı kazandı.

DOĞUŞ Ağır Vasıta bünyesindeki 20 yetkili servis noktasında satış sonrası hizmetler veren plus 24 servisi 365 gün 24 saat acil yardım hizmeti veriyor. Acil yardım araçlarında cerazkal'den kompresöre, jeneratörden oksijen kaynağına kadar çeşitli ekipmanlar bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!