Ana dava düştü, Halis Ağa ’muhasebe’den 2.5 yıl yedi

Güncelleme Tarihi:

Ana dava düştü, Halis Ağa ’muhasebe’den 2.5 yıl yedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2006 00:00

Toprakbank’ın eski sahibi Halis Toprak, "Gerçeğe aykırı muhasebeleştirme" suçundan 2.5 yıl hapis ve 7 bin 500 YTL para cezasına çarptırıldı. Zimmet suçundan açılan ancak daha sonra dolandırıcılık olarak vasıflandırılan ana dava dosyası ise zamanaşımı nedeniyle düştü.

Haberin Devamı

TMSF tarafından el konulan Toprakbank’ın zarara uğratılması davası karara bağlandı. Bankanın eski sahibi Halis Toprak, "altın forward" yöntemiyle gerçeğe aykırı muhasebeleştirilmesi suçundan 2.5 yıl hapis ve 7 bin 500 YTL adli para cezasına çarptırıldı. Zimmet suçundan açılan ancak daha sonra dolandırıcılık olarak vasıflandırılan ana dava dosyası ise zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanıklardan Halis Toprak, Salih Yardımcı, Ahmet Basgıcılar, Ömer Özbay, Saffet Nilgün Özışık, Ahmet Zeki Özgen, Zafer Ceylan, Musa Erdemir, Hasan Haluk Olgunöz ve Ertuğrul Kumcuoğlu katıldılar. Sanık avukatlarının talebi üzerine Toprak’ın avukatı ve aynı zamanda bankanın eski yönetim kurulu üyesi Turgut Tavşanoğlu tanık olarak dinlendi. Avukat cübbesini çıkartıp tanık sandalyesinde ifade veren Tavşanoğlu, "Ben banka yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığım sırada vergi incelemesi sebebiyle bankamıza şikayet gelmişti. Ben bankanın hukuk işlerine bakmam sebebiyle müfettiş görevlendirdim. Sonuç olarak Futbol Federasyonu’nun hesaplarından dolayı bankamız kar etmiştir. Herhangi bir zarar söz konusu değildir. Ödenen para da bu kardan verilen bir bakıma Futbol Federasyonu’nun kendi parasıdır" diye konuştu.

ÜLKE ZARAR EDİYOR:

Haberin Devamı

Son savunması sorulan sanık Halis Toprak, "Allah’ın kudreti, 7 günde dünyayı yapmıştır. Sebebi de, hesap kitap. İstese bir saniyede de yapabilirdi. Ben şimdi 40 trilyon lira para almışım. Buna karşılık 1997’de 35 milyon dolar para ödemişim. Hem de bankaya el konulmamdan önce. Borcum yok, borcumun temeli de yok. Para aynen dönmüştür. 10 milyon dolarlık bankama el konuldu. O da yetmedi, 453 milyon dolar borçlandırıldım. O da yetmedi sanık olarak yargılanıyorum. Benim anlamadığım tek şey var, bankam nasıl zarar etti? Benden fazla, ülke zarar ediyor. Bu para ülkeye geliyor. Ama maalesef böyle oldu. Nasıl oldu bilmiyorum" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Mustafa Akın’ın, "Allah’ın kudretiyle ne alakası var?" diye sorması üzerine Toprak, "Var. Her şey hesaba, kitaba dayanıyor" dedi. Diğer sanıklarda beraatlerini talep ettiler. Son sözü sorulan Halis Toprak, "Beraatimi talep ediyorum" dedi.

ZAMANAŞIMI:

Haberin Devamı

Mahkeme, yaklaşık 1.5 saatlik aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, "zimmet" suçundan İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ana dava dosyasının, görevsizlik kararıyla mahkemelerine gönderildiğini ve eylemin "tahsis edilmemesi gereken kredinin tahsisi suretiyle dolandırıcılık" olarak vasıflandırılacağını hatırlattı. Mahkeme, suç konusu paranın en son çıkış tarihinin 27 Ağustos 1998 olduğunu belirterek eski TCK’nin 504/1 maddesi gereğince davanın 9 Aralık 2003 tarihi itibariyle zaman aşımı süresinin dolduğunu ifade etti. Mahkeme bu nedenle, ana dava dosyasının ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Oğullarına beraat kızına ceza

ALTIN Forward yöntemiyle gerçekte olmayan bilgilerle muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi suretiyle "Gerçek Mahiyetine Uygun Düşmeyecek Şekilde Muhasebeleştirme" suçundan Halis Toprak’ı 4389 Sayılı Bankalar Kanununun 22/6 maddesi uyarınca önce 3 yıl hapis ve 9 bin YTL adli para cezasına çarptırdı. Toprak’ın duruşmalardaki saygılı tutumu, geçmişteki sabıkasızlık halini göz önüne alan heyet, cezayı 2.5 yıl hapis ve 7 bin 500 YTL adli para cezasına indirdi. Mahkeme, oğulları Ahmet ve Mehmet Toprak’ın ise ceza usul hukuku açısından sorumluluk yüklenebilecek eylemlerin bulunmadığı dikkate alınarak bu suçun sanıklarca işlendiğinin sabit bulunmaması karşısında beraatlerine karar verdi. Kızı Ayla Toprak’ı ise, 1 yıl 8 ay hapis ve 5 bin YTL para cezasına çarptıran heyet, cezanın türü, miktarı, sanığın pişmanlık hali ve ileride suç işlemekten çekineceği yolunda mahkemeye yeterli kanaat geldiği anlaşıldığından ertelenmesine karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!